20 Νοεμβρίου 2020

O ξεριζωμός Αρμενίων και η Στρώμνιτσα


Γράφει ο Ανδρέας Σταλίδης. 
Δημοσιεύθηκε στην Εστία, 18 Νοεμβρίου 2020.
 
Τις τελευταίες ημέρες είδα ορισμένα συγκλονιστικά βίντεο και φωτογραφίες στο διαδίκτυο από το Αρτσάχ (Ναγκόρνο Καραμπάχ). Είδα Αρμένιους να καίνε τα σπίτια τους πριν τα εγκαταλείψουν. Μπορούμε άραγε να μπούμε στη θέση τους και να νιώσουμε τον πόνο ψυχής να καίνε το βιος τους; Είδα εκταφές συγγενών τους για να πάρουν τα οστά μαζί τους στο νέο τους τόπο. Είδα αργόσυρτο, ομαδικό αποχαιρετιστήριο χορό σε λυπητερό τόνο, μπροστά στην Εκκλησία του χωριού.  
 
Ταυτόχρονα είδα Αζέρο να έχει σκαρφαλώσει στην κορυφή μίας εκκλησίας και να την ποδοπατά, όπως και Αζέρους στρατιώτες να καταστρέφουν άγαλμα ενός παλαιού Αρμένιου ήρωα. Αυτός είναι πραγματικός ξεριζωμός.  
 
Θυμήθηκα ότι κάτι παρόμοιο συνέβη και το 1913 στη Στρώμνιτσα από Έλληνες. Η προέλαση του ελληνικού στρατού το καλοκαίρι του 1913 εναντίον των Βουλγάρων εκτός από τη Νιγρίτα (20 Ιουνίου), το Κιλκίς (19-21 Ιουνίου), τη Δοϊράνη (23 Ιουνίου), την Καβάλα (26 Ιουνίου), το Σιδηρόκαστρο (27 Ιουνίου), τις Σέρρες (29 Ιουνίου), τη Δράμα (1 Ιουλίου), την Αλεξανδρούπολη (11 Ιουλίου), την Ξάνθη (13 Ιουλίου) και άλλες. Μέσα σ’ αυτές ήταν και η απελευθέρωση της Στρώμνιτσας στις 26 Ιουνίου.  
 
Τον Αύγουστο του 1913 υπεγράφη η Συνθήκη Βουκουρεστίου. Ξέρετε, η συνθήκη η οποία: δεν κάνει ουδεμία αναφορά στον όρο Μακεδονία, δεν υπεγράφη από κανέναν «Μακεδόνα», διότι τέτοιο έθνος είναι ανύπαρκτο, δεν μεταφράστηκε σε καμία «μακεδονική γλώσσα» διότι είναι ανύπαρκτη, δεν πολέμησε γι’ αυτήν κανένας «μακεδονικός στρατός» ή δεν προσδιόρισε τα σύνορα κανενός «μακεδονικού κράτους», διότι είναι ανύπαρκτα. Άφησε όμως έξω από τα ελληνικά σύνορα και απέδωσε στη Βουλγαρία ολόκληρη τη Θράκη, αλλά και τη Στρώμνιτσα. Η Θράκη ενσωματώθηκε το 1920.  
 
Το 1913 όμως ήταν τόσο βαριά η θλίψη των Ελλήνων της Στρώμνιτσας που έκαναν το ίδιο με τους Αρμένιους. Πήραν τα κειμήλιά τους, έκαψαν τα σπίτια τους, και προσέφυγαν μερικά χιλιόμετρα πιο κάτω, στην πόλη του Κιλκίς. Ανάμεσα στα ιερά κειμήλια που πήραν οι Στρωμνιτσιώτες ήταν μία παλιά εικόνα των Δεκαπέντε Μαρτύρων και μία εικόνα του Αγίου Δημητρίου από τον Μητροπολιτικό ναό της πόλης.  
 
Την πρώτη την εναπόθεσαν στον Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στο Κιλκίς, τον οποίον μετονόμασαν σε Ναό των Πεντεκαίδεκα Ιερομαρτύρων, και ταυτόχρονα τους έκαναν πολιούχους του Κιλκίς. Την δεύτερη, εναπόθεσαν στον παλιό ναό του Αγίου Αθανασίου, τον οποίον μετονόμασαν σε Ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου.  
 
Τα ονόματα των αγίων είναι: Τιμόθεος, και Θεόδωρος επίσκοποι. (Ο Θεόδωρος είναι ένας από τους 318 θεοφόρους πατέρες της Α΄ Οικουμενικής Συνόδου, ενώ ο Τιμόθεος κατέστη επίσκοπος Τιβεριουπόλεως). Πέτρος, Ιωάννης, Σέργιος, Θεόδωρος, Νικοφόρος οι ιερείς, Βασίλειος και Θωμάς διάκονοι, Ιερόθεος, Δανιήλ, Χαρίτων, Σωκράτης, Κομάσιος και Ευσέβιος οι μοναχοί.  
 
Η πόλη έφερε το ελληνικό όνομα Αστραίον και αναφέρεται για πρώτη φορά από τον Ρωμαίο ιστορικό του πρώτου αιώνα Τίτο Λίβιο (59π.Χ.-17μ.Χ.). Κατά τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία ήταν γνωστή ως Τιβεριούπολη. Τρεις εκδοχές βρήκα για τη μετονομασία, είτε λόγω της παραμονής εκεί του Ρωμαίου Αυτοκράτορα Τιβερίου (14-37 μ.Χ.), είτε ως απόφαση ενός από τους δύο Αυτοκράτορες με το ίδιο όνομα, το 578-582 ή 689-705.  
 
Οι «Δεκαπέντε Μάρτυρες της Τιβεριούπολης» έζησαν τον 4ο μ.Χ. αιώνα επί Ιουλιανού του Παραβάτη. Το μαρτύριό τους συνέγραψε ο Άγιος Θεοφύλακτος, Αρχιεπίσκοπος Αχρίδος και πάσης Βουλγαρίας τον 12ο αιώνα. Τον 13ο αιώνα, η πόλη αποτέλεσε αντικείμενο έριδας μεταξύ Βυζαντινών και Βουλγάρων, και μετονομάστηκε από τους Βούλγαρους ως Στρώμνιτσα.  
 
Οι Στρωμνιτσιώτες ξεριζωμένοι πρόσφυγες το 1913, ονόμασαν τη νέα τους πόλη, το Κιλκίς, νέα Τιβεριούπολη ή νέα Στρώμνιτσα.
 



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.