5 Νοεμβρίου 2020

Δραματικές οι συνέπειες του lockdown στη Θεσσαλονίκη!

Η δημοκρατία παρουσιάζει αποκλειστικά τα στοιχεία του ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ, που δείχνουν τις επιπτώσεις του «λουκέτου» στη συμπρωτεύουσα
 
Γράφουν και σβήνουν στο οικονομικό επιτελείο το κόστος του νέου lockdown στη μισή Ελλάδα, αλλά και τα πολύ αυστηρά μέτρα στο υπόλοιπο μισό της χώρας. Κάθε μέρα που περνά όλο και περισσότερες περιφέρειες βρίσκονται στο «κόκκινο», με την κυβέρνηση να… ξορκίζει κάθε σενάριο επιβολής lockdown στην Αττική, η οποία συνεισφέρει στο μισό ΑΕΠ της χώρας, δηλαδή σχεδόν 90 δισ. ευρώ.
 
Παράδειγμα για τις καταστροφικές συνέπειες των lockdowns στην οικονομία είναι το κλείσιμο της Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με τα στοιχεία που επεξεργάστηκε το ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ και παρουσιάζει αποκλειστικά η «δημοκρατία», οι επιπτώσεις είναι μια μικρογραφία του τι μπορεί να συμβεί αν μπει «λουκέτο» στην Αττική.  
 
Το lockdown της συμπρωτεύουσας αφορά το 70% των επιχειρήσεων λιανεμπορίου και 20.548 απασχολουμένους, οι οποίοι θα αμειφθούν με το επίδομα ειδικού σκοπού των 534 ευρώ τον μήνα. Οι εργαζόμενοι των ανοιχτών επιχειρήσεων είναι 24.018, που σημαίνει ότι σχεδόν ένας στους δύο θα πληρώνεται για έναν μήνα με το έκτακτο επίδομα της κυβέρνησης, ποσό με το οποίο δεν θα μπορεί να καλύψει ούτε τις βασικές ανάγκες.  
 
Σύμφωνα με το ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ, τα χαμένα εισοδήματα των εργαζομένων που θα μπουν σε αναστολή εργασίας μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά και τις επιχειρήσεις που θα παραμείνουν ανοιχτές (π.χ. σούπερ μάρκετ, φαρμακεία, καταστήματα τροφίμων), με τον τζίρο τους να σημειώνει πτώση, ανεβάζοντας το κόστος του τοπικού lockdown. Η ίδια έρευνα αποτυπώνει πως από τις 14.417 επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου στη Θεσσαλονίκη ανοιχτές θα μείνουν μόνο οι 4.370. Προσωρινό «λουκέτο» θα βάλουν οι 10.047, κάτι που αποτυπώνει το μέγεθος της κρίσης στην αγορά της κεντρικής Μακεδονίας.
 
Τα νούμερα σοκάρουν αν αναλογιστεί κανείς τους πραγματικούς αριθμούς. Ο τζίρος των επιχειρήσεων που θα μείνουν ανοιχτές είναι 3,48 δισ. ευρώ τον χρόνο και όσες κλείσουν έχουν ετήσιο τζίρο 1,21 δισ. ευρώ. Με άλλα λόγια, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, ένα στα τέσσερα ευρώ του τζίρου στο λιανεμπόριο της Θεσσαλονίκης θα χαθεί μέσα στον Νοέμβριο.  
 
Μόνο για τον Νοέβριο, έναν μήνα κατά τον οποίο οι τζίροι είναι αυξημένοι λόγω των ενδιάμεσων εκπτώσεων που άρχισαν την περασμένη Δευτέρα, αν και ήρθε το lockdown, χωρίς να λάβουμε υπόψη την εποχικότητα (π.χ. «Black Friday»), εκτιμάται ότι θα χαθούν από την αγορά μόνο στο λιανικό εμπόριο κατά μέσο όρο 101.300.000 ευρώ, σύμφωνα με τις πρώτες προβλέψεις του ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ.  
 
Η Θεσσαλονίκη αντιστοιχεί στο 8,9% του ΑΕΠ, δηλαδή συνεισφέρει 16 δισ. ευρώ τον χρόνο στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν. Η σημασία της περιφερειακής ενότητας της Θεσσαλονίκης είναι αδιαμφισβήτητη, καθώς εισφέρει το 65% του ΑΕΠ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.  
 
Ωστόσο από το lockdown δεν πλήττονται μόνο οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου αλλά και η εστίαση, που έχει βάλει «λουκέτο», όπως και πολλές ακόμα επιχειρήσεις, που θα αναγκαστούν είτε να δουλέψουν με τηλεργασία -ρίχνοντας ρυθμούς παραγωγικότητας- είτε να θέσουν εργαζομένους σε αναστολή εργασίας, από τη στιγμή που οι τζίροι θα μηδενιστούν και ο κόσμος θα ζει με 17,5 ευρώ την ημέρα ή 534 ευρώ τον μήνα.
 Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.