23 Νοεμβρίου 2020

Τα απίστευτα ρεζιλίκια της “ενωμένης” Ευρώπης…

Η Ε.Ε. ομολογεί τη στρατιωτική της ανεπάρκεια 
 
Ανταπόκριση του πρακτορείου Reuters (Robin Emmott) από τις Βρυξέλλες ενημερώνει για την παραδοχή εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης της αδυναμίας της να πετύχει το στόχο που προωθούν τα ισχυρότερα μέλη της για ανάπτυξη αυτόνομης στρατιωτικής δύναμης η οποία να μπορεί να βοηθήσει το ΝΑΤΟ αλλά και να εμπλακεί έγκαιρα σε περιπτώσεις περιφερειακών κρίσεων.
 
Σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστούν οι μεγαλύτερες αδυναμίες της στον τομέα αυτό, παρουσιάστηκε την Παρασκευή στους Υπουργούς Άμυνας των κρατών-μελών η ετήσια αμυντική επισκόπηση της Ε.Ε.
 
Σύμφωνα με τα ευρήματα αυτής της έρευνας, μόνο το 60% των εθνικών στρατευμάτων και όπλων που θεωρητικά τίθενται στη διάθεση του ΝΑΤΟ είναι σε θέση να χρησιμοποιηθούν. Παράλληλα, οι ευρωπαϊκές Κυβερνήσεις φέρονται να είναι επιφυλακτικές ως προς την αξιοποίηση αυτών των στρατευμάτων.  
 
Στις επίσημες στρατιωτικές αποστολές της Ε.Ε. λαμβάνει μέρος μόλις ένα 7% του στρατιωτικού προσωπικού όλων των κρατών-μελών. Ενώ αυτές οι αδυναμίες της Ε.Ε. ήταν ευρέως γνωστές, καθώς η στρατιωτική δύναμη της ποτέ δεν ήταν παρόμοια με την οικονομική ισχύ της, οι Κυβερνήσεις των μεγαλύτερων χωρών (Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία) ελπίζουν πως η δημοσιοποίηση αυτών των δεδομένων και η δημόσια παραδοχή των αποτυχιών σε αυτόν τον τομέα θα αποτελέσει ένα ορόσημο.  
 
Ο Josep Borrell δήλωσε την Παρασκευή σχετικά με το ζήτημα αυτό στους δημοσιογράφους πως «η Ε.Ε, δεν διαθέτει όλες τις απαραίτητες στρατιωτικές ικανότητες ώστε να εκπληρώσει τις υψηλές της φιλοδοξίες. Η ευρωπαϊκή άμυνα πάσχει από κατακερματισμό, αλληλεπικαλύψεις και ανεπαρκή επιχειρησιακή εμπλοκή».  
 
Τα μικρότερα κράτη, όπως η Ελλάδα, η Σουηδία και η Πολωνία, επιδιώκουν την προστασία των εθνικών τους βιομηχανιών όπλων κάτι που οδηγεί στην παραγωγή ίδιων προϊόντων στον κλάδο της κατασκευής όπλων. Αυτό το γεγονός εμποδίζει την επίτευξη συντονισμού για την προστασία της ηπείρου ως σύνολο.  
 
Στο άρθρο επισημαίνεται πως η Ε.Ε. δεν μπορεί να συνεχίζει να στηρίζεται στις ΗΠΑ για την επίλυση περιφερειακών κρίσεων. Από το Δεκέμβριο του 2017 βρίσκεται σε εξέλιξη με πρωτοβουλία της Γαλλίας μία προσπάθεια ανάπτυξης μεγαλύτερης δύναμης πυρός από την Ε.Ε., η οποία να είναι ανεξάρτητη από τις ΗΠΑ.  
 
Προς αυτή την κατεύθυνση κινείται και η δημιουργία ταμείου ανάπτυξης οπλικών συστημάτων για το οποίο προβλέπεται για πρώτη φορά κονδύλι ύψους 8 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό της Ε.Ε. Στόχος της ευρωπαϊκής στρατηγικής στον τομέα της αμυντικής ασφάλειας είναι να υπάρξει τα επόμενα χρόνια αποτελεσματικότερος συντονισμός των Κυβερνήσεων των κρατών-μελών ως προς την παραγωγή όπλων.  
 
Reuters Robin Emmott, In first review, EU comes clean on military failings Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.