17 Νοεμβρίου 2020

Η πολιτική διαφθορά, εθνική καταστροφή!

Συγκλονιστικές είναι οι εικόνες από την περιοχή του Καυκάσου με τους Αρμενίους να βιώνουν τον ξεριζωμό ακόμα μια φορά, παρατηρώντας βουβοί τις φλόγες των σπιτιών τους που οι ίδιοι πυρπόλησαν προτού πάρουν τον δρόμο της προσφυγιάς. 
 
Μετά τη συντριπτική ήττα τους από τους Αζέρους οι Αρμένιοι ακόμα δεν έχουν αντιληφθεί τα αίτια της καταστροφής που βιώνουν, σε απόλυτη ακολουθία με τους Ελληνες, που όχι μόνο δεν αντιλαμβάνονται αυτά που τους συμβαίνουν, αλλά ούτε κατ’ ελάχιστο δεν μπορούν να φανταστούν ότι και αυτοί, ίσως σύντομα, μπορεί να έχουν την ίδια τύχη με τους Αρμενίους.
 
Αν προσπεραστεί η πρώτη εγκεφαλική δυσλειτουργία των Αρμενίων (και των Ελλήνων) να αντιληφθούν εγκαίρως ότι τα επίγεια, εναέρια και θαλάσσια ρομποτικά οχήματα μάχης έχουν αλλάξει ριζικά τις κλασικές τακτικές του πολέμου εδώ και 15 χρόνια και αν επίσης προσπεραστεί μια άλλη, σοβαρότερη εγκεφαλική δυσλειτουργία, δηλαδή η ανάθεση σε τρίτους της προστασίας της χώρας τους, δεν θα πρέπει να παρασυρθούμε και να αγνοήσουμε το γεγονός ότι το συμβούλιο της Ομάδας των Ευρωπαϊκών Κρατών κατά της Διαφθοράς (GRECO) στην τελευταία έκθεσή του διέγνωσε ότι η διαφθορά στην Αρμενία αποτελεί απειλή για την επιβίωσή της.  
 
Πράγματι, με βάση τα στοιχεία του οργανισμού της Διεθνούς Διαφάνειας, η Αρμενία είναι η 70ή χώρα στον κατάλογο της διαφθοράς μεταξύ 180 χωρών, ενώ η Ελλάδα η 60ή. Η κύρια πηγή της διαφθοράς στην Αρμενία είναι ο έλεγχος των επιχειρήσεων από το κράτος και η στενή σχέση των επιχειρηματικών ελίτ με το πολιτικό σύστημα, κατάσταση η οποία όχι μόνο αποτελεί ανάχωμα για την ανάπτυξη της χώρας, αλλά έχει οδηγήσει και τους πολίτες σε μία μόνιμη απάθεια απέναντι στα γεγονότα, όπως αναφέρει η έκθεση.  
 
Συγκρίσιμες καταστάσεις διαφθοράς υπάρχουν στην Ελλάδα και την Κύπρο. Ανευ ουδεμίας αναφοράς στα οικονομικά σκάνδαλα που διαπλέκουν το πολιτικό προσωπικό με την τάξη των κρατικοδίαιτων επιχειρηματιών, είναι αρκετό να επισημανθεί ότι την ημέρα που ανακοινωνόταν ο δεύτερος εγκλεισμός των πολιτών η κυβέρνηση της Ν.Δ. έφερε προς ψήφιση στη Βουλή ένα από τα πλέον αμφιλεγόμενα νομοσχέδια στην Ιστορία της χώρας, με το οποίο κατήργησε την Εισαγγελία Διαφθοράς καθώς και τη δήμευση των περιουσιακών στοιχείων των υπολόγων για λαθρεμπορία και φοροδιαφυγή για υποθέσεις άνω των 150.000 ευρώ μέχρι να τελεσιδικήσει η απόφαση, δηλαδή σε μία πενταετία, χρόνο παραγραφής του αδικήματος.
 
Επί το χείρον, το νομοσχέδιο στερεί τη δικαστική προστασία σε αυτούς που είχαν υπαχθεί στον νόμο Κατσέλη αλλά η υπόθεσή τους δεν είχε εκδικαστεί μέχρι την ημέρα της ψήφισης του νομοσχεδίου. Τέτοιου είδους νομοσχέδια προάγουν το αίσθημα της κοινωνικής αδικίας, με αποτέλεσμα να θριαμβεύει η πολιτική απάθεια των πολιτών.  
 
Στην Κύπρο αντίστοιχα το τηλεοπτικό κανάλι Αλ Τζαζίρα, που ελέγχεται από το Κατάρ, δηλαδή από την Τουρκία, κατέγραψε τη διαφθορά και την ηθική εξαθλίωση του πολιτικού συστήματος της Κύπρου την ίδια στιγμή που τα τουρκικά ερευνητικά σκάφη πραγματοποιούσαν σεισμικές έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ, με προφανή σκοπό να υπονομεύσουν τη νομική θέση της χώρας, παρουσιάζοντας με τη βοήθεια των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών τον χρηματισμό των πολιτικών για τη μεσολάβησή τους στη χορήγηση της «χρυσής βίζας» σε αλλοδαπούς.  
 
Αντίστοιχες καταστάσεις στην Ελλάδα ανάγκασαν τον Νοέμβριο του 2019 την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή να εισηγηθεί την κατάργηση του προγράμματος της «χρυσής βίζας» και στην Ελλάδα. Η διαφθορά του πολιτικού συστήματος καθιστά μία χώρα δυνητικά εκβιαζόμενη από μία άλλη χώρα, με αποτέλεσμα τη συστηματική υπονόμευση και τη συντριβή της, όπως συνέβη με την Αρμενία.  
 
Η αιφνίδια και άμεση συνθηκολόγηση της Αρμενίας συσχετίζεται, εκτός των άλλων παραμέτρων, και με την πολιτική διαφθορά. Ο πολιτικός χρηματισμός καθώς και ο επακόλουθος εκβιασμός είναι οι διαχρονικές μέθοδοι που υπονομεύουν την πρόοδο, διαλύουν την κοινωνική συνοχή, καλλιεργούν την κοινωνική απάθεια στα σημαντικά γεγονότα και υπονομεύουν την εθνική άμυνα.
 
Η Αρμενία δεν αντέδρασε εγκαίρως στον εξοπλισμό και στην προετοιμασία του Αζερμπαϊτζάν για την ανακατάληψη του Ναγκόρνο-Καραμπάχ λόγω της πολιτικής διαφθοράς, παρότι η πρώτη γνώριζε τις προθέσεις του αντιπάλου. Οι Έλληνες πολιτικοί για τους ίδιους λόγους αφόπλισαν τη χώρα, παρότι η Τουρκία είχε εκδηλώσει την αναθεωρητική της πολιτική ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του 2000. Είναι προφανές ότι τα συνεχή στρατηγικά λάθη δεν επαναλαμβάνονται με γνώμονα τη βλακεία, αντιθέτως είναι απόρροια της πολιτικής διαφθοράς. Το αποτέλεσμα της διαφθοράς είναι η Αρμενία να εκτοπιστεί από τα ιστορικά εδάφη της και η Ελλάδα από τις ιστορικές θάλασσές της έπειτα από 3.000 χρόνια. 
 
Αλκιβιάδης Κ. Κεφαλάς  
Διδάκτωρ Φυσικής του Πανεπιστημίου του Manchester, UK, δ/ντής Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών
 Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.