21 Νοεμβρίου 2020

ΝΕΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ Α’ ΒΡΑΒΕΙΟ ΠΟΙΗΣΗΣ ΣΤΟΝ ΣΠΥΡΟ ΚΑΤΣΟΥΡΗ

C:\Users\user\Downloads\20201120_204957.jpg
Το Πρώτο Βραβείο Ποίησης στον 9ο Παγκόσμιο Ποιητικό Διαγωνισμό της Αμφκτυονίας Ελληνισμού για το 2020, κατέκτησε για άλλη μια φορά ο γνωστός και πολυβραβευμένος ήδη συμπατριώτης μας κ. Σπύρος Κατσούρης, με καταγωγή από την Κρεμαστή Ρόδου, με το ποίημά του «ΣΤΟΝ ΕΚΤΕΛΕΣΘΕΝΤΑ ΚΩΝ/ΝΟ ΚΑΤΣΙΦΑ». Το ποίημα αναφέρεται στον Βόρειο-Ηπειρώτη Ἐλληνα που δολοφονήθηκε εν ψυχρώ πρόπερσυ στο Ελληνικό χωριό Βουλιαράτες από Αλβανούς εθνικιστές του Ράμα, επειδή ύψωσε στο λόφο την Ελληνική σημαία, ανήμερα της εθνικής επετείου του ΟΧΙ (28ης Οκτωβρίου 1940).
 C:\Users\user\Downloads\20201120_210351.jpg
C:\Users\user\Downloads\20201120_210407.jpg

Το ποίημα αποτελείται από 11 στροφές σε 44 ομοιοκατάληκτους 15σύλλαβους στίχους και σε είδος «ζευγαρωτής» και είναι μεστόν ηθικών, πολιτικών και εθνικών νοημάτων και παραινέσεων. Στον 9ο Παγκόσμιο Ποιητικό Διαγωνισμό συμμετείχαν 183 ποιήματα από Ελλάδα, Κύπρο, Βαλκάνια, Ρωσσία, Ευρώπη. Η απονομή των Βραβείων επρόκειτο να γίνει επισήμως στην Θεσσαλονίκη , όπου και η έδρα της Αμφικτυονίας Ελληνισμού, αλλά λόγω των απαγορευτικών μέτρων για τον κορωνοϊό ανεστάλη για του χρόνου και τα βραβεία εστάλησαν ταχυδρομικώς στους νικητές. Την Κριτική Επιτροπή αποτελούσαν οι: 
 
1) Σωκράτης Δεληβογιατζής, καθηγητής Φιλοσοφίας του Α.Π.Θ. 
2) Ζήτα Καλογιάννη, συγγραφεύς και ποιήτρια, 
3) Νέλλη Λαγάκου, ομοίως 
4) Δημήτρης Μπουκόνης, πρόεδρος της Αμφικτυονίας, ποιητής και ζωγράφος 
5) Αντώνης Μπουσμούκης, καθηγητής Γλωσσολογίας του Α.Π.Θ. 
6) Ανέστης Μωυσιάδης, ποιητής-ιατρός 
7) Αθανάσιος Τρίψας συγγραφεύς-ποιητής 
8) Παρθένα Τσοκτουρίδου ομοίως 
9) Antre Moriac συγγραφεύς και ποιητής. 
 
Ήδη το ποίημα αυτό του Σπύρου Κατσούρη μελοποιείται για χορωδιακό τραγούδι από την μουσικοσυνθέτιδα και δ/ντρια χορωδιών της Β. Ελλάδος κ. Ελευθερία Μεταξά και θα παρουσιασθεί τηλεοπτικά και διαδικτυακά μαζί με άλλα μελοποιημένα ποιήματα και μετά την πανδημία στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης ή στην Αίθουσα Τελετών του Α.Π.Θ. Το εν λόγω ποίημα συμπεριλαμβάνεται ήδη και στο βιβλίο ΑΝΘΟΛΟΓΙΑ της Αμφικτυονίας Ελληνισμού (σελ.98-99) μαζί με τα λοιπά ποιήματα του Θ Παγκόσμιου Ποιητικού Διαγωνισμού με θέμα: Ελληνισμός-Ορθοδοξία-Αμφικτυονίες στη διαχρονία (Θεσσαλονίκη 2020, σελ. 235).
 
Το βιβλίο προλογίζει ο Υφυπουργός Εσωτερικών Μακεδονίας και Θράκης κ. Θεόδωρος Καράογλου, όστις επισημαίνει και τα εξής: «..Η Αμφικτυονία Ελληνισμού υπηρετεί απαρέγκλιτα τις διαχρονικές αξίες του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας όπως είναι η πατρίδα, η πίστη, η ιστορία και η παράδοση. Παράλληλα με την πολυσχιδή δράση του φροντίζει να διεθνοποιεί την Ελληνική Γλώσσα διαδίδοντας την σε κάθε γωνιά του πλανήτη». 
 
Γι’ αυτήν την πολυσχιδή δράση της Αμφικτυονίας Ελληνισμού [που είναι ενας πολιτιστικός και κοινωνικός διεθνής φορέας με έδρα την Θεσ/κη και πνευματικό κέντρο τους Δελφούς, που έχει τμήματα Απόδημου Ελληνισμού, συνεδρίων, εκδόσεων λογοτεχνικών, εικαστικών τεχνών, μουσικής, θεάτρου, λαογραφίας κλπ με 50 παραρτήματα και χιλιάδες μέλη σε Ελλάδα και εξωτερικό, με Ανοιχτό Λαϊκό Πανεπιστήμιο, με εκδόσεις τόμων Εγκυκλοπαίδειας Γραμμάτων και Τεχνών, με Λεξικό Ελληνικής Διανόησης, με δωρεές έργων τέχνης σε ιδρύματα, με εκδόσεις μουσικών CD «Τα νεανικά χρόνια του Μεγάλου Αλεξάνδρου (ορατόριο Ν.Αστρινίδη, Α.Δαφνομήλη), με μουσικοχορευτικές συνεργασίες με το Ρωσσικό Κέντρο Πολιτισμού, με θεατρικές παραστάσεις κλπ..] ομιλεί ο ακούραστος και δραστήριος πρόεδρός του κ. Δημ. Μπουκόνης (σελ.8 και 233). 
 
Για περισσότερες πληροφορίες ή για εγγραφές νέων μελών οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ανατρέξουν στην ηλεκτρονική ιστοσελίδα amfiktionia-ellinismou2000.blogspot.com Για δε την εγγραφή μελών στο νέο Πολιτισμικό Σύλλογο Ρόδου «Το Μέλαθρον» που δημιουργείται με πρωτοβουλία του βραβευμένου λογοτέχνη μας Σπύρου Κατσούρη, μπορούν να επικοινωνούν στην ηλεκτρονική δ/νση anakreon.davlis@gmail.com



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.