6 Νοεμβρίου 2020

Περί Εμβολίων και περί του εμβολίου για τον κορωνοϊό

 
Κρίνεται σκόπιμο να επεξεργαστούμε συνοπτικά το θέμα που έχει προκύψει σχετικά με το αναμενόμενο εμβόλιο για τον κορωνοϊό διότι έχουν γίνει ήδη διάφορες παρεμβάσεις για την αγορά και την προώθηση του εν λόγω εμβολίου πριν ακόμα αυτό παραχθεί, αξιολογηθεί και ελεγχθεί. Για το λόγο αυτό, καθίσταται απαραίτητη και επιτακτική η αποσαφήνιση των βασικών εννοιών που σχετίζονται με την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου για την έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση του γενικού πληθυσμού.
 
Πρωτοπόροι στον αγώνα για την απαλλαγή των ανθρώπων από τις ασθένειες που σχετίζονταν με τους μικρο-οργανισμούς ήταν πολλοί επιστήμονες του 19ου και του 20ου αιώνα. Ανάμεσα σε αυτούς ο Louis Pasteur 1822 – 1895, Γάλλος βιολόγος, μικροβιολόγος και χημικός, ο οποίος έγινε γνωστός για τις ανακαλύψεις του σχετικά με τις αρχές που διέπουν τους εμβολιασμούς, τη μικροβιακή ζύμωση και την παστερίωση και ο οποίος δημιούργησε τα πρώτα πειραματικά εμβόλια για την λύσσα και τον άνθρακα. Ο Jonas Salk 1914 – 1995, Αμερικανός ιατρός και ιατρικός ερευνητής ήταν ο πρώτος που ανέπτυξε το εμβόλιο για την πολιομυελίτιδα το οποίο το 1955 διατέθηκε στην Αμερική. 
 
Έκτοτε έχουν δημιουργηθεί μερικές δεκάδες εμβόλια για την καταπολέμηση διαφόρων βακτηρίων και ιών. Σήμερα διαθέτουμε μια σειρά από εμβόλια που χορηγούνται στα παιδιά και τους ενήλικες με διάφορα εμβολιαστικά σχήματα. Υπάρχει επίσης το εμβόλιο για τον κίτρινο πυρετό το οποίο απαιτείται για να επισκεφθεί κάποιος συγκεκριμένες χώρες της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής (π.χ. Μπουρούντι, Καμερούν, Κεντρική Αφρική, Κογκό, Τσαντ, Αγκόλα, Βολιβία, Βραζιλία, Κολομβία). Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι ΟΛΑ τα εμβόλια που χρησιμοποιούμε σήμερα χορηγούνται ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΑ και πάντοτε με την γραπτή συγκατάθεση του ατόμου ή των γονέων του. 
 
Τα τελευταία 50 και πλέον χρόνια που χρησιμοποιούνται τα διάφορα εμβολιαστικά σχήματα στις ανεπτυγμένες χώρες, η χορήγηση των εμβολίων ΔΕΝ είναι υποχρεωτική όπως επίσης ΔΕΝ είναι υποχρεωτικές και όλες οι ιατρικές παρεμβάσεις για τις οποίες απαιτείται γραπτή συγκατάθεση του εμβολιαζόμενου ή του ασθενή. Είναι επίσης σημαντικό να τονίσουμε ότι ειδικά για την χορήγηση των εμβολίων, ή συγκατάθεση του ατόμου απαιτείται να είναι ΓΡΑΠΤΗ, ακριβώς διότι το κατώφλι της προστασίας των ατόμων τίθεται σε ΑΚΟΜΑ ψηλότερο επίπεδο σε σχέση με τα φάρμακα, δεδομένου ότι τα εμβόλια αφορούν μια ιατρική παρέμβαση σε υγιή άτομα και όχι σε ασθενείς. Έτσι η πιθανότητα πρόκλησης ανεπιθύμητων ενεργειών ή/και παρενεργειών από τα εμβόλια σε υγιείς ανεβάζει τον πήχυ της προστασίας του πληθυσμού ακόμα ψηλότερα, γι’ αυτό και απαιτείται ελεύθερη γραπτή συγκατάθεση για κάθε εμβολιασμό.  
 
Επομένως, η πληροφορία που, με πολύ περίεργο τρόπο, βλέπει το φως της δημοσιότητας με ευθύνη διαφόρων κυβερνήσεων σε διάφορες χώρες για την ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ χορήγηση του εμβολίου για τον κορωνοϊό (όταν και εφόσον εγκριθεί), ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΥΜΒΑΤΗ ούτε με την προηγούμενη μακροχρόνια εμπειρία της χορήγησης των εμβολίων σε προαιρετική βάση, ούτε είναι συμβατή με τις αρχές της βιοηθικής, και ταυτόχρονα απειλεί να παραβιάσει αρκετές ισχύουσες νομοθεσίες δημιουργώντας σημαντικά ερωτηματικά για την σκοπιμότητά της.
 
Επιπλέον, ο κατευθυνόμενα συζητούμενος υποχρεωτικός εμβολιασμός βρίσκεται σε ΠΛΗΡΗ ΑΝΤΙΘΕΣΗ με την ιατρική δεοντολογία η οποία απαιτεί την γραπτή συγκατάθεση του ατόμου για οποιαδήποτε παρεμβατική ιατρική πράξη συμπεριλαμβανομένης της χορήγησης των υπαρχόντων εμβολίων. Εδώ και δεκαετίες έχουμε αντιμετωπίσει επιδημίες χωρίς ΠΟΤΕ να τεθεί θέμα υποχρεωτικού εμβολιασμού.  
 
Δεν υπάρχει ΚΑΝΕΝΑ επιχείρημα, ούτε ιατρικό, ούτε επιδημιολογικό ούτε οποιοδήποτε άλλο που να δικαιολογεί την υποχρεωτική χορήγηση ενός εμβολίου. Η επίκληση της προστασίας της δημόσιας υγείας για την επιβολή υποχρεωτικής χορήγησης του υπό εξέταση εμβολίου για τον κορωνοϊό ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΒΑΣΗ αφού ένα αποτελεσματικό εμβόλιο θα έχει την δυνατότητα να προστατεύσει τον εμβολιασμένο από τον κορωνοϊό και επομένως δεν θα κινδυνεύει η υγεία του από τυχόν μόλυνση από άλλο μη εμβολιασμένο άτομο.
 
Επιπλέον, τα εμβόλια δεν έχουν ιδιαίτερες αντενδείξεις, δηλαδή μπορεί να τα λάβει οποιοσδήποτε εφόσον το επιθυμεί. Επομένως η λήψη του εμβολίου είναι ατομική επιλογή του καθενός ΧΩΡΙΣ να δημιουργούνται προϋποθέσεις απειλής της υγείας του οποιουδήποτε άλλου και με κάθε σεβασμό στην ελευθερία του κάθε ατόμου να ορίζει το σώμα του και να έχει το δικαίωμα να επιλέγει την θεραπεία ή/και την προληπτική παρέμβαση στην οποία θα υποβληθεί. Εδώ όπως έχουμε αναφέρει, ο σεβασμός της ελεύθερης βούλησης του ατόμου είναι ακόμα πιο ισχυρός διότι τα εμβόλια χορηγούνται σε υγιή άτομα τα οποία ενδεχομένως να υποστούν αρνητικές επιδράσεις (παρενέργειες) στην υγεία τους που ποικίλουν από ήπιες μέχρι σοβαρές παρενέργειες ή/και μόνιμες βλάβες.  
 
Όπως όλα τα φάρμακα που χορηγούνται στον άνθρωπο, έτσι και τα εμβόλια έχουν επιθυμητές δράσεις, ανεπιθύμητες ενέργειες και παρενέργειες οι οποίες επηρεάζουν αρνητικά την υγεία του. Επιθυμητή δράση του εμβολίου αποτελεί η ανάπτυξη επίκτητης ανοσίας στον άνθρωπο. Ανεπιθύμητες ενέργειες, είναι οι οποιεσδήποτε γνωστές ή αναμενόμενες δράσεις ενός εμβολίου ή ενός φαρμάκου οι οποίες εμφανίζονται στον άνθρωπο αλλά δεν αφορούν τον ιατρικό λόγο για τον οποίο λαμβάνουμε το εν λόγω σκεύασμα. Παρόλα αυτά οι ανεπιθύμητες αυτές ενέργειες εμφανίζονται στους ανθρώπους ανάλογα με την δοσολογία χορήγησης και μπορεί να έχουν θετικό ή συνήθως αρνητικό αντίκτυπο στην υγεία του ανθρώπου. Παρενέργειες είναι οι ΜΗ ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΕΣ δράσεις ενός φαρμάκου ή ενός εμβολίου οι οποίες έχουν αρνητικές συνέπειες στην υγεία των ανθρώπων και οδηγούν συνήθως στην αποφυγή λήψης ενός εμβολίου ή ενός φαρμάκου.  
 
Είναι επίσης σημαντικό να αναφέρουμε ότι στην Αμερική, έχει δημιουργηθεί ένα ειδικό ταμείο για να αποζημιώνει τα άτομα που εμφανίζουν παρενέργειες από τα εμβόλια (National Vaccine Injury Compensation Program – VICP). Τα τελευταία 30 χρόνια στην Αμερική, από το 1990 – 2020, αυτό το ταμείο έχει καταβάλει χρηματικές αποζημιώσεις πέραν των 4 δισεκατομμυρίων δολλαρίων σε άτομα που εμφάνισαν παρενέργειες από διάφορα εμβόλια.
 
Αυτό το ταμείο αποζημίωσης δημιουργήθηκε από την Ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Αμερικής επειδή η ίδια η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει απαλλάξει τις εταιρείες παρασκευής των εμβολίων από οποιαδήποτε νομική ευθύνη σχετικά με τις παρενέργειες των εμβολίων. Σε αντίθεση με ότι συμβαίνει για ΟΛΑ τα υπόλοιπα φάρμακα για τα οποία σε περίπτωση παρενεργειών οι ασθενείς μπορούν να καταφύγουν στα δικαστήρια και να ζητήσουν αποζημιώσεις από τις ίδιες τις φαρμακευτικές εταιρείες, τα εμβόλια και οι εταιρείες που τα παράγουν έχουν δικαστική ασυλία από τις τυχόν παρενέργειες στην Αμερική.
 



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.