1 Νοεμβρίου 2020

ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ ΣΕΛΙΔΑ: Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΚΑΤΕΥΝΑΣΜΟΥ ΑΠΕΤΥΧΕ

Γράφει ο Κωνσταντίνος Χολέβας
 
Είναι προφανές ότι η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να αλλάξει σελίδα ως προς την αντιμετώπιση της Τουρκίας. Οι προκλήσεις, η επιθετικότητα, ο νέος Οθωμανισμός, η αμφισβήτηση Διεθνών Συνθηκών, οι συνεχείς εξοπλισμοί, η επίθεση στον Έβρο με τη χρήση μεταναστών, αυτά και πολλά άλλα οδηγούν σε κινήσεις αποτροπής και πολυδιάστατης διπλωματίας.
 
Γι’ αυτό είναι χρήσιμο να θυμηθούμε ποια ήταν τα λανθασμένα βήματα της ελληνικής διπλωματίας, τα οποία αποθράσυναν την Τουρκία. Δεν τα γράφω για να κατηγορήσω κάποιους, αλλά για να μην επαναλάβουμε τις εσφαλμένες κινήσεις και για να απαλλαγούμε από ψευδαισθήσεις.  
 
Η θεωρία περί κατευνασμού ή εξευμενισμού της Τουρκίας εκκινούσε από τη λογική ότι θα είμαστε πάντα το αδύναμο μέρος άρα πρέπει να φιλήσουμε το χέρι που δεν μπορούμε να δαγκώσουμε. Εξ αρχής λανθασμένο το σκεπτικό, διότι και Ένοπλες Δυνάμεις αξιόμαχες έχουμε και άλλα πλεονεκτήματα διαθέτουμε. Η φιλοσοφία του κατευνασμού οδήγησε σε απαράδεκτες υποχωρήσεις όπως στα Ίμια τον Ιανουάριο του 1996 και στη Μαδρίτη τον Ιούλιο του 1997 (αναγνώριση νομίμων ζωτικών συμφερόντων της Τουρκίας στο Αιγαίο).  
 
Τα ζεϊμπέκικα που χόρευαν Έλληνες πολιτικοί δεν ωφέλησαν. Αντιθέτως νομιμοποιούσαν τη συμμετοχή ακραίων εθνικιστών στις τουρκικές κυβερνήσεις. Όταν ο Γιώργος Παπανδρέου έπιανε φιλίες με τον μακαρίτη Ισμαήλ Τζεμ, Πρωθυπουργός ήταν ο Ετσεβίτ, δηλαδή ο εισβολέας της Κύπρου το 1974 και συγκυβερνών κόμμα ήταν οι Γκρίζοι Λύκοι του Μπαχτσελί. Ο Μπαχτσελί δεν εμφανίσθηκε χθες στη πολιτική σκηνή. Συγκυβερνά τώρα με τον Ερντογάν, συγκυβερνούσε και το 1999 με τον Ετσεβίτ και τον Μεσούτ Γιλμάζ.  
 
Το θέαμα της Ελλάδος να στηρίζει την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, την ώρα που Γαλλία, Γερμανία, Αυστρία κ.ά. ήθελαν απλώς μία ειδική σχέση, δεν έκανε καλό στην εικόνα μας, ούτε μείωσε την τουρκική επιθετικότητα. Τώρα η σελίδα έχει αλλάξει – ευτυχώς- και η χώρα μας ζητεί την διακοπή των διαπραγματεύσεων για Τελωνειακή Ένωση Ε.Ε.- Τουρκίας.  
 
Η αναθεώρηση των σχολικών βιβλίων μας με στόχο να μην κακοκαρδίζουμε τους Τούρκους ήταν ένα ακόμη λανθασμένο βήμα που έστειλε στην Άγκυρα μηνύματα υποχωρητικότητας. .Η Ιστορία δεν πρέπει να πέφτει θύμα διπλωματικών σκοπιμοτήτων. Με το να γράφει το σχολικό εγχειρίδιο περί «συνωστισμού στη Σμύρνη» δεν βελτιώνονται οι ελληνοτουρκικές σχέσεις. Αντιθέτως αποθρασύνεται η γείτων χώρα, η οποία μάλιστα δεν άλλαξε ούτε μία τελεία στα δικά της βιβλία.  
 
Η πολιτική του νέου Οθωμανισμού δηλώθηκε σαφέστατα και προκλητικά με άρθρα, βιβλία, ομιλίες. Κάποιοι δεν τα πρόσεξαν ή δεν ήθελαν να τα διαβάσουν. Εδώ και δέκα χρόνια ο Αχμέτ Νταβούτογλου, πρώην Πρωθυπουργός και μέντωρ του Ερντογάν – μέχρι να διαφωνήσουν- κατέγραψε στο «Στρατηγικό Βάθος» όλους τους στόχους της Άγκυρας κατά της Ελλάδος και της Κύπρου. Ας μην ξεχνούμε τις αναφορές στη Θράκη. Δεν κινδυνολογώ. Απλώς προτείνω να ξαναδιαβάσουμε τον Νταβούτογλου.  
 
Πιστεύω ότι παραπλανητική είναι και η συνεχής δικαιολόγηση των τουρκικών διεκδικήσεων με την επωδό: «Τα κάνει για εσωτερική κατανάλωση». Το ακούσαμε για τη Τσιλέρ, αλλά τελικά αυτή προκάλεσε την κρίση των Ιμίων. Το ακούμε για τον Ερντογάν. Εν μέρει μπορεί να ευσταθεί. Αλλά δεν είναι το εσωτερικό μέτωπο η κύρια αιτία της επιθετικότητας.  
 
Ο κατευνασμός απέτυχε. Απαιτείται εγρήγορση και αμυντική θωράκιση.  
 
Άρθρο στην εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, 31.10.2020 Share

2 σχόλια:

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΑΝΤΩΝΑΣ είπε...

Υπάρχει προορισμός, αλλά όχι δρόμος. Αυτό που αποκαλούμε δρόμο είναι δισταγμός.
Φραντς ΚάφκαΌταν

Όταν βλέπεις ένα φίδι έτοιμο να σου επιτεθεί, δεν περιμένεις να σε δαγκώσει πριν το τσακίσεις.
Θεόδωρος Ρούζβελτ

Η ιστορία δεν εμπιστεύεται για πολύ τη διαφύλαξη της ελευθερίας στους αδύναμους και στους διστακτικούς.
Ντουάιτ Αϊζενχάουερ

Το διστακτικό φτύσιμο λερώνει τα γένια.
Τουρκική παροιμία

Πίσω να πάει ντρέπεται, μπροστά να πάει φοβάται.

ΔΙ ... ΑΠΡΕΠΗΣ. είπε...

Ας συνεχίσουν την πολιτική "κατευνασμού" ή μάλλον ηττοπάθειας και δειλίας οι ταγοί μας ....

Τ’ αγγειά γινήκαν θυμιατά και τα σκατά λιβάνι. Οι βλάχοι γίναν δήμαρχοι κι οι γύφτοι καπετάνιοι.

Εκεί που κρεμούσαν οι κλέφτες τ’ άρματα, κρεμούν οι γύφτοι τα νταούλια.

Αφεντικά και δούλοι, το ίδιο γενήκαμε ούλοι.

Μάθαν πως γαμιόμαστε, πλακώσανε κι οι γύφτοι.

Δημοτική θυμοσοφία.

Ο ΔΕΙΛΟΣ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΜΙΑ ΜΑΣΚΑ ΝΑ ΦΟΡΑ, ΝΑ ΜΗΝ ΤΟΝ ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΜΙΑ ΟΜΠΡΕΛΛΑ ΝΑ ΚΡΑΤΑ ΚΑΚΟ ΚΑΙΡΟ ΚΑΛΟ ΚΑΙΡΟ, ΝΑ ΜΗΝ ΤΟΝ ΒΛΕΠΕΙ ΟΥΤΕ Ο ΘΕΟΣ ... ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΑΚΟ ΤΟΥ ΤΟΝ ΚΑΙΡΟ....

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.