Τελευταίες αναρτήσεις

17 Ιουλίου 2017

Η διάλυση του DAESH και η "μαγική εικόνα" πιθανής επαναφοράς του

Γράφει ο Αλέξανδρος Νίκλαν

Διαβάζω σε FT και σε Jerusalem Post πώς στο πεδιο του Λεβάντ υπάρχουν 30.000 μαχητές της τζιχάντ και του DAESH και πώς σχεδιάζουν να προχωρήσουν σε αντεπίθεση... και αμέσως μετά είδα αναλυτές εντός και εκτός συνόρων να τα οικειοποιούνται τα παραπάνω... ο κίνδυνος βλέπεις από την ανάγνωση OSINT και το κυριότερο η έλλειψη επαφής με το θέμα τρομοκρατία...  fact checker. 

1) Η δύναμη του DAESH στην ακμή της επιρροής του το 2012-2013 , έφτανε σύμφωνα με αναφορές από CIA και SVR κοντά στις 35.000 στρατιώτες και αυτό συμψηφίζοντας διάφορες φίλιες οργανώσεις που μεταπηδούσαν μια στο τότε μέτωπο της al Nusra και μια στο DAESH. Σε όλο αυτό το διάστημα μέχρι και σήμερα υπολογίζονται πώς πάνω από 2500 μόνο ήταν όσοι τζιχαντιστές επιστρέψαν στην Ευρώπη (EUROPOL). Δηλαδή σε όλες αυτές τις μάχες σκοτώθηκαν περίπου 500 μόνο στρατιώτες της τζιχάντ;

2) Οι τρομοκρατικές οργανώσεις μπορεί να έχουν διάφορες "αρχιτεκτονικές λειτουργίας" με πυρήνες που λειτουργούν αποκεντρωμένα και ανεξάρτητα, όμως σε κάθε περίπτωση ο κεντρικός κορμός των οργανώσεων αυτών έχει βάση πάντα στην ιδεολογία και στο πνευματικό μήνυμα που εκκινεί από το ιερατείο/αρχηγείο τους. Αν αυτό αφαιρεθεί περνάει πολύ μεγάλο διάστημα για να επανέρθει σε λειτουργική κατάσταση η οργάνωση.

Το παράδειγμα εδώ της al Qa'ida είναι πολύ καλό. Η εκτέλεση του Laden ήταν αρκετή για να προκαλέσει τριβές και κατάρρευση της οργάνωσης μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα. Μόνο πρόσφατα δείχνει σημεία ανάκαμψης και πάλι με πρόσωπο κέντρο τον γιό του τρομοκράτη παραπάνω, Hamza Bin Laden.

Οπότε ο θάνατος του Baghdadi προφανώς και έχει ακρωτηριάσει την δυναμική της οργάνωσης που φαίνεται και στην ραγδαία υποχώρηση τους σε όλο το μήκος και πλάτος του Λεβάντ. 

3) Χρηματοδότηση και εξοπλισμός. Η οργάνωση εξοπλίστηκε κατά κύριο λόγο από τις αποθήκες εγκατελειμένου υλικού των ΗΠΑ στο Ιράκ το 2012. Έκτοτε μέχρι και το 2014 είχε ανοιχτά κανάλια επικοινωνίας με το μέτωπο της al Nusra και Τουρκία όπου έπαιρνε οπλισμό (υπάρχουν φωτογραφίες με κιβώτια εξοπλισμού και έγγραφα που είχαμε βγάλει στο Geopolitics and Daily News με πληροφορίες από Κουρδικά τμήματα στην περιοχή). Αυτό όμως έχει σταματήσει εδώ και 3 χρόνια. Ενώ τώρα η οργάνωση προφανώς και μπορεί να κατασκευάσει σφαίρες ή έστω και μικρά βλήματα, σίγουρα δεν μπορεί να φτιάξει πυρομαχικά για τεθωρακισμένα ή αντιαεροπορικά , ούτε προφανώς και ανταλλακτικά για τα οχήματα. Δεν είναι τυχαίο πώς κάνουν χρήση ιδιοκατασκευών για επιθέσεις σε οχήματα και όπλα βαρέως τύπου. 

Παράλληλα η χρηματοδότηση τους έχει πνιγεί απο μέτρα κατά λαθροκαπηλείας αρχαίων, κατά ναρκωτικών, από εμπάργκο στην θάλασσα σε λαθραίο πετρέλαιο ενώ και τα κονβόυ με βυτιοφόρα φορτωμένα με λαθραία καύσιμα γίνονται στόχοι αεροπορικών επιθέσεων. Συγχρόνως το χρηματοφυλάκιο τους σε Συρία και Ιράκ, έχει γίνει στόχος επιδρομών από Ρωσικά και Αμερικανικά αεροσκάφη δύο φορές, καταστρέφοντας 80% των οικονομικών αποθεμάτων των τζιχαντιστών. 

Επίσης η αιματηρή φορολογία που είχαν πάνω σε κατηλειμένα εδάφη και κόσμο ( Jizya ) πλέον έχει χαθεί καθώς χάνονται και τα εδάφη, ενώ υπάρχει και σοβαρό πρόβλημα για αυτούς από τον κόσμο που έχει μετατοπιστεί εν είδος πρόσφυγα στερώντας τους έτσι και ένα σταθερό έσοδο. 

4) Εδάφη που χάθηκαν. Προφανώς όταν αναφερόμαστε σε απελευθερωμένα εδάφη , μιλάμε για πόλεις και χωριά με δομές που μπορούν να κρύψουν χιλιάδες στρατιώτες των Ισλαμιστών. Αν κάποιος κοιτάξει τον πολύ πρόσφατο χάρτη (τέλος Ιουνίου - αρχές Ιουλίου) που δείχνει τις εκτάσεις των τζιχαντιστών, μιλάμε περισσότερο για ερήμους με μηδενική κάλυψη. Οπότε θα έχει ενδιαφέρον πραγματικά να εξηγηθεί πώς οι 30.000 κρύβονται και δεν εντοπίζονται από τις συμμαχικές δυνάμεις. 

5) τελευταίο σημείο μένει να αναφερθεί εκείνο που εστιάζει στο πώς ακριβώς αυτές οι 30.000 ως "τακτικό σώμα" θα καταφέρουν τις Ιρακινές, Κουρδικές, Αμερικανικές, Ιρανικές, Συριακές, Ρωσικές, Ιορδανικές δυνάμεις να υποχωρήσουν και να χάσουν εδάφη, όταν δεν μπόρεσαν να το κάνουν με το 1-2-3-4 να ήταν υπέρ τους και σε πλήρη ικανότητα. 

Τo DAESH ως δήθεν κράτος του Ισλάμ και ως "τακτικό σώμα στρατού" έχει πλέον τελειώσει. Είναι ήδη στην φάση της αποδιοργάνωσης και φυλορροής προς άλλες οργανώσεις στην περιοχή ή στην επιστροφή στις χώρες καταγωγής τους. Το πρόβλημα από την διάλυση του δεν έχει διόλου να κάνει με μια επαναφορά του σε μια συμπαγή δύναμη. Είναι αστείο αυτό και να το συζητάμε. Το πρόβλημα είναι η διασπορά δυνάμεων του.  

Οι τελευταίες αναφορές από το MEMRI και IHS δείχνουν πώς οι δυνάμεις αυτές κατευθύνονται σε Υεμένη (!!) και στις τάξεις της al Qa'ida ενώ σημαντική μερίδα θα επιστρέψει στην Δύση και θα αποτελούν κομμάτι εν δυνάμει πυρήνων τρομοκρατίας στην υπηρεσία του δικτύου (floating network) της Μεγάλης Βάσης.

Δεν είναι τυχαίο το σήμα της INTERPOL προ εβδομάδων πώς υπάρχει σοβαρός κίνδυνος μετατόπισης του Ισλαμιστικού στοιχείου της τρομοκρατίας σε Βαλκάνια (κυρίως) με εστίαση σε Βοσνία και Κόσσοβο.

Το πρόβλημα της Ισλαμιστικής τρομοκρατίας θα συνεχίζει να απασχολεί καθώς τα αίτια δεν έχουν εξαλειφθεί, αλλά σίγουρα με το DAESH βλέπουμε πράξεις αυλαίας για την οργάνωση. 

Αλέξανδρος Νίκλαν 
Σύμβουλος Θεμάτων Ασφαλείας. 
Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook, στο Twitter ή στο Google+ μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Στην μπάρα που περνάει κυλιόμενη πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων μπορείτε να δείτε σε τίτλους τις 25 τελευταίες αναρτήσεις μας. Οι τίτλοι είναι σύνδεσμοι (λινκ) και πατώντας τους θα ανοίξει σε ένα ξεχωριστό παράθυρο η συγκεκριμένη ανάρτηση.

9. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.