18 Ιουλίου 2017

Ελληνίδα αρχαιολόγος εντόπισε υπόγεια σήραγγα στα τετράγωνα των Πτολεμαίων

Μια σήραγγα, κατασκευασμένη με μεγάλη προσοχή, λαξευτή στο πέτρωμα της περιοχής, μπορεί να οδηγεί τη σκέψη των αρχαιολόγων σε πολλά κτήρια. Όταν όμως είναι στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, η επικεφαλής της ανασκαφής, ελληνίδα αρχαιολόγος Πέπη Λιμναίου- Παπακώστα, πηγαίνει στο ναό του Σέραπι, το περίφημο Σεραπείο. Ένα μνημείο που βρισκόταν κοντά στον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου και το οποίο φιλοξενούσε τμήμα από την περίφημη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας. Δεν μπορεί προς το παρόν πάντως, να πει αν είναι ίδια με την άλλη, ίσως  όμως, τελούνταν και εκεί μυστικιστικές λατρείες. 

«Ακόμα δεν ξέρω τι είναι» λέει η κα Λιμναίου- Παπακώστα. «Στην αρχή νόμιζα ότι έχει σχέση με νερό, ότι είναι ένα είδος δεξαμενής. Αλλά δεν είναι, γιατί το υλικό της δεν επιτρέπει αποθήκευση νερού. Είναι σήραγγα που κάπου πρέπει να οδηγεί». 

Μέχρι εκεί που μπόρεσε να τη δει, «είναι σε καλή κατάσταση. Εχει βέβαια  μπάζα και νερό μέσα. Αλλά για να προχωρήσω, πρέπει να την καθαρίσω». 

Η ελληνίδα αρχαιολόγος είναι διευθύντρια στο Ελληνικό Ινστιτούτο Έρευνας Αλεξανδρινού Πολιτισμού (Ε.Ι.Ε.Α.Π.) που διενεργεί τις ανασκαφές στην Αλεξάνδρεια εδώ και 21 χρόνια. Συνάντησε τη σήραγγα λίγες μέρες πριν από το κλείσιμο της τωρινής ανασκαφικής περιόδου. «Είναι σε καλή κατάσταση» αναφέρει, «έχω μπει μέσα γύρω στα 20 μέτρα.» Ο χρόνος όμως τέλειωσε και θα επανέλθει το φθινόπωρο. Επιπροσθέτως, όπως λέει, «θέλει προετοιμασία το καθάρισμα της, το άνοιγμα της, χρειάζονται μέτρα ασφαλείας. Δεν έχω ερμηνεύσει ακόμα το εύρημα. Το θέμα είναι ότι είναι μια αρχαία κατασκευή, μια υπόγεια κατασκευή και θα δούμε». 

Πρόκειται πάντως για μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ανακάλυψη, που βάζει σε σκέψεις. Γιατί; Επειδή «υπάρχει άλλη μια περίπτωση υπόγειας σήραγγας στην Αλεξάνδρεια που είναι κάτω από το Ναό του Σέραπι, στο Σαραπείο. Δεν ξέρω αν είναι ίδια γιατί δεν πρόλαβα να πάω να τη δω ξέρω όμως ότι υπάρχει και κάτω από το Σεραπείο μια σήραγγα, στη δυτική Αλεξάνδρεια που ίσως εξυπηρετούσε μυστηριακές λατρείες εκεί». 

Υπάρχουν επίσης πληροφορίες από τις αρχαίες πηγές για τις σήραγγες που υπήρχαν στην βασιλική συνοικία, όπου διεξάγει τις ανασκαφές, αλλά ακόμα απαιτείται πολλή μελέτη, όπως τονίζει. Θα συνεχίσει τον Σεπτέμβριο, με το τμήμα του κτηρίου που βρίσκεται προς νότο, προσπαθώντας να αποκτήσει περισσότερες πληροφορίες για το ίδιο. 

«Είναι τόσο μεγάλο που δεν έχω καταλάβει ακόμα το σχέδιό του» σημειώνει.

Σημαντικό εύρημα είναι μια πέτρα που βρήκε και δεν έχει σχέση με τη σήραγγα, ήταν όμως μπροστά από την κατασκευή αυτή που περιέχει τη σήραγγα. «Κοντά  στο σημείο αυτό αλλά σε ένα στρώμα καταστροφής βρήκαμε ένα δόμο από ασβεστόλιθο που ανήκει όμως σίγουρα στο πτολεμαϊκό κτίριο. Η μία του πλευρά είναι κυλινδρική, στρογγυλή και οι άλλες δύο πλευρές σχηματίζουν γωνία….Είναι ένδειξη κτιρίου με καμάρα με θολωτή οροφή. Είναι μια καλή πlηροφορία για να καταλάβουμε τον τρόπο δόμησης του κτιρίου». 

Το κτίριο εντοπίστηκε πέρσι, σε βάθος δέκα μέτρων και αποτελεί επίσης σημαντική ανακάλυψη «γιατί πρόκειται περί πτολεμαϊκού κτιρίου και θυμίζω ότι σπανιότατα έχουμε ευρήματα πτολεμαϊκής εποχής στην Αλεξάνδρεια, λόγω του μεγάλους βάθους στο οποίο βρίσκονται και των πολλών επιχώσεων και καταστροφών που έγιναν. Βρήκαμε το κτίριο στο βασιλικό τετράγωνο. Η θεμελίωση εντοπίστηκε τρία μέτρα πιο κάτω από το ίδιο σημείο στο οποίο το 2009 βρέθηκε το άγαλμα του Μ. Αλεξάνδρου. Θυμάμαι είχα απογοητευθεί και είχα αποφασίσει να τα εγκαταλείψω. Ομως η αποκάλυψή του μου έδωσε δύναμη να συνεχίσω». 

Συνεχίζει, χωρίς τη βοήθεια της μητριάς- πατρίδας. Η ανασκαφή που κάνει περήφανη την Ελλάδα, βασίζεται κυρίως σε ιδιωτικούς φορείς και χορηγούς, σημαντικότεροι των οποίων είναι μέχρι σήμερα η ελληνική εταιρεία ΚΛΕΟΣ ΑΕ και η αιγυπτιακή εταιρεία RELIANCE GROUP OF COMPANIES, μαζί με το ίδρυμα MOHEB KASSABGUI FOUNDATION. 

Αγγελική Κώττη

liberal

ΣΧΟΛΙΟ
Μολις διάβασα το τελευταίο κατάλαβα γιατί το ανθελληνικό κράτος δεν την σταμάτησε όπως παλιά την Σουλβατζή...
Ευτυχώς σε αυτήν την περίπτωση οι προδότες δεν μπορούν να κάνουν τίποτα...



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.