11 Ιουλίου 2017

Απαιτείται αλλαγή πορείας για τον Κυπριακό Ελληνισμό

Του Κωνσταντίνου Χολέβα* 

Τώρα που ναυάγησε και η Διάσκεψη για το Κυπριακό στο Crans Montana πιστεύω ότι είναι ανάγκη να συνειδητοπoιήσουμε την ανάγκη για μία ριζική αλλαγή πορείας του Ελληνισμού. Απέναντι σην Τουρκία του Ερντογάν κάθε συζήτηση και κάθε υποχώρηση εγκυμονεί κινδύνους. Η Ελλάς και η Κύπρος είναι μέλη της Ευρ. Ενώσεως και έχουν κάθε λόγο να απαιτήσουν μία λύση ευρωπαϊκή και βιώσιμη. 

Καταθέτω τις ακόλουθες σκέψεις, διότι κρίνω ότι η πορεία των μέχρι τώρα διαπραγματεύσεων απλώς άνοιξε την όρεξη της Άγκυρας για μεγαλύτερο παρεμβατικό ρόλο στην Κύπρο και μέσω αυτής στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
  1. Η Αθήνα και η Λευκωσία να απαγκιστρωθούν από τη λογική της Διζωνικής-Δικοινοτικής Ομοσπονδίας. Είναι διχοτομική, δυσλειτουργική και θα απέβαινε εις βάρος των Ελληνοκυπρίων. Να μιλούμε πλέον με βάση το ενιαίο κράτος, στο οποίο θα προβλέπεται ενισχυμένη προστασία των δικαιωμάτων της μειονότητος.
  2. Να καταγγείλουμε σε κάθε ευρωπαϊκό και διεθνές βήμα τη συνεχιζόμενη τουρκική κατοχή. Το κάναμε κατά την πρώτη δεκαετία μετά την εισβολή του Αττίλα το 1974. Μετά χαλάρωσε η πίεσή μας. Ας μην δίνουμε την εντύπωση σε φίλους και εταίρους ότι το Κυπριακό είναι μία απλή διαμάχη μεταξύ του Μιχάλη και του Μεχμέτ που διαφώνησαν για κάποια χωράφια ή για τον καθορισμό της «Πράσινης Γραμμής»  στη Λευκωσία. Πρόκειται ξεκάθαρα για ζήτημα εισβολής και κατοχής και θα λυθεί μόνο όταν αποχωρήσει ο εισβολέας.
  3. Να ζητήσουμε από τον ΟΗΕ να προβεί - πριν από οποιαδήποτε επόμενη συζήτηση- σε καταγραφή των κατοίκων του Κατεχομένου βορείου τμήματος. Πόσοι είναι οι Τουρκοκύπριοι, πόσοι οι έποικοι; Να υπενθυμίσουμε με δυνατή φωνή και με νομικά επιχειρήματα ότι ο εποικισμός επιφέρει απαράδεκτη εθνολογική αλλοίωση. Ας μην λησμονούμε εξ άλλου ότι με τον Ισλαμίζοντα και αυταρχικό Ερντογάν στην εξουσία ισλαμοποιείται ήδη και ο πληθυσμός των Τουρκοκυπρίων και των εποίκων στην Κύπρο. Θα παραδώσουμε, λοιπόν, ένα κομμάτι του Ελληνισμού σε μία δύσκολη συγκατοίκηση με Ισλαμιστές και φερέφωνα του Ερντογάν;
  4. Να ξαναλειτουργήσει ο ενιαίος αμυντικός χώρος Ελλάδος- Κύπρου. Επί πλέον η Κυπριακή Δημοκρατία θα έχει όφελος αν ενδυναμώσει το Πολεμικό Ναυτικό της, ώστε να αποκτήσει μία αποτρεπτική δύναμη, η οποία θα προφυλάσσει με τρόπο αξιόπιστο την Κυπριακή ΑΟΖ. Η Κύπρος έχει σε μεγάλο βαθμό ξεπεράσει την οικονομική κρίση και μπορεί να κάνει ορισμένες δαπάνες για την άμυνά της.
  5. Να αξιοποιηθεί και να διευρυνθεί η αμυντική και ενεργειακή συνεργασία μεταξύ Ελλάδος- Κύπρου- Ισραήλ και Αιγύπτου.
  6. Να ενισχυθεί η ελληνική παιδεία και να αναδειχθεί περισσότερο η ελληνορθόδοξη πολιτιστική κληρονομιά στην Κύπρο. Με την αφελή δικαιολογία ότι πρέπει να επαναπροσεγγίσουμε τους Τουρκοκυπρίους έγιναν κατά τα τελευταία χρόνια, ιδίως κατά την πενταετία της αριστερής διακυβερνήσεως Χριστόφια-ΑΚΕΛ, λανθασμένες κινήσεις στον εκπαιδευτικό τομέα.. Η παιδεία των Ελληνοκυπρίων πρέπει να καλλιεργεί την αγάπη προς τα ιδανικά του Ελληνισμού και της εθνικής αξιοπρέπειας, σε συνδυασμό με τις δημοκρατικές και ευρωπαϊκές αξίες. Οι ουτοπικοί διεθνισμοί και η προσπάθεια υποβαθμίσεως του Απελευθερωτικό Αγώνα του 1955- 59 δεν οδηγούν σε μία ελεύθερη Κύπρο ούτε βοηθούν την ελληνοκυπριακή νεολαία να συνειδητοποιήσει την ιστορική πορεία και την πολιτιστική ταυτότητα της πατρίδας της.
  7. Στην Ελλάδα οφείλουμε να κατανοήσουμε ότι η Κύπρος είναι το προκεχωρημένο φυλάκιο του Ελληνισμού απέναντι στον τουρκικό επεκτατισμό. Αν πέσει η Κύπρος έρχεται η σειρά του Αιγαίου και της Θράκης. Αντιστρόφως, αν δούμε δημιουργικά αυτή τη σχέση, η Κύπρος μπορεί να αποβεί το εφαλτήριο του Ελληνισμού στη στρατηγικά, οικονομικά και πολιτιστικά ενδιαφέρουσα περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
  8. Είναι απαραίτητο οι πολιτικοί και οι δημοσιογράφοι- δημοσιολογούντες στην Ελλάδα και στην Κύπρο να μελετήσουμε και να μάθουμε καλυτερα με ποιούς έχουμε να κάνουμε και τί ακριβώς συμβαίνει στην Τουρκία και στα Κατεχόμενα. Θυμάμαι τους αδικαιολόγητους πανηγυρισμούς μιας ελληνοκυπριακής εφημερίδας για την επιτυχία του ΑΚΡ, του κόμματος του Ερντογάν. Θυμάμαι επίσης την αστήρικτη αισιοδοξία ορισμένων ότι ο Τουρκοκύπριος Μουσταφά Ακιντζί θα είναι δήθεν πιο φιλικός και πιο διαλλακτικός. Ερντογάν και Ακιντζί ακολουθούν ακριβώς την ίδια πολιτική, που είναι η αξιοποίηση κάθε ευκαιρίας για την επέκταση του τουρκικού ελέγχου σε όλο το νησί.
Απαιτείται, λοιπόν, αλλαγή πορείας. Για να διασωθεί η Κυπριακή Δημοκρατία και για να επιβιώσει ο Ελληνισμός της Μεγαλονήσου. 

* Ο κ. Κωνσταντίνος Χολέβας είναι Πολιτικός Επιστήμων.




Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.