Τελευταίες αναρτήσεις

16 Ιουλίου 2017

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΕΣ ΚΑΤΑΒΟΛΕΣ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ

Γράφει η Μαίρη Καρά

     Ο Πύρρος-Νεοπτόλεμος δολοφονήθηκε στους Δελφούς απ' τον Ορέστη τον γιο του Αγαμέμνονα, με εντολή του αρχιερέα του Μαντείου Μαχαιρέα, γιατί επιχείρησε να καταστρέψει τα ιερά του Μαντείου, για να εκδικηθεί τον Απόλλωνα, που τον θεωρούσε υπεύθυνο του θανάτου του πατέρα του Αχιλλέα. Ο βασιλιάς της Ηπείρου Πύρρος (318-272 π Χ) γιος του Αιακίδου και της Φθίας, απαιτούσε να δέχονται την καταγωγή του απ' τον συνώνυμο του Πύρρο -Νεοπτόλεμο, γιο του ΑΧΙΛΛΕΑ. 
     Πολύ αργότερα ο Κάρανος -αδελφός του βασιλιά του Άργους Φείδωνος, της γενιάς των Ηρακλειδών- πήγε στην Μακεδονία ιδρύοντας δικό του βασίλειο. Απ' την γενιά του Τημενίδη Κάρανου κατάγεται ο βασιλικός οίκος των Μακεδόνων βασιλέων κι απ' την γενιά των Αιακιδών από την πλευρά της μητέρας του, (την γενιά του Νεοπτολέμου γιου του ημίθεου και Τρωικού ήρωα Αχιλλέα, και του Τελαμώνιου Αίαντα), κατάγεται ο γιος του Φιλίππου ο Στρατηλάτης ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ. 
     "Αλέξανδρος ότι τω γένει προς πατρός μέν ην Ηρακλείδης από Καράνου, προς μητρός δε Αιακίδης από Νεοπτολέμου, των πάνυ πεπιστευμένων εστί". Την δε χώρα που σήμερα καλείται Μακεδονία, κατέκτησαν αρχικά και βασίλευαν σ’ αυτήν ο πατέρας του Περδίκα Αλέξανδρος και οι πρόγονοί του Τημενίδαι, καταγόμενοι παλαιότατα απ' το Άργος, αφού πρώτα εξεδίωξαν με τα όπλα από την Πιερία τους Πίερας και ο Αλέξανδρος επέλεξε για πρωτεύουσα του την ΠΕΛΛΑ. 
     Ο αρχιερέας του Μαντείου των Δελφών Πλούταρχος μάς πληροφορεί, ότι ο Αλέξανδρος απ' την πλευρά του πατέρα του Φιλίππου καταγόταν απ' τον Ηρακλή κι απ' την πλευρά της μητέρας του Ολυμπιάδας ήταν Αιακίδης, απόγονος του Πηλέα, του Αχιλλέα και του Νεοπτόλεμου. Κι ας μην ξεχνάμε και την θεϊκή καταγωγή απ' την μητέρα του Αχιλλέα ΘΕΤΙΔΑΣ. 
     Δεν ήταν τυχαίο λοιπόν που ο Μέγας Αλέξανδρος είχε ως πρότυπο και ως ίνδαλμα τον Αχιλλέα, καθώς γνώριζε πολύ καλά, ότι ήταν και μακρινός του πρόγονος. Αυτός ήταν και ο κυριότερος λόγος, που μετά την μάχη του Γρανικού ποταμού, θυσίασε κι απέδωσε τιμές στον ΤΥΜΒΟ του προγόνου του Αχιλλέα, που βρισκόταν κοντά στην αρχαία πόλη της ΤΡΟΙΑΣ.
     Για την Αργεία καταγωγή του Αλέξανδρου ο Ηρόδοτος έγραψε: "Ο πρόπαππος επί Μαρδονίου υπήρξεν Αλέξανδρος ο Αμύντου, του δε Αλεξάνδρου τούτου 7ος πρόπαππος υπήρξεν ο Περδίκκας Τημενίδης, ελθών εξ’ Άργους εις την άνω Μακεδονίαν. Ο Αλέξανδρος ο Α’ ήρθε στην Ολυμπία, για να πάρει μέρος στους ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ.
     Οι Έλληνες όμως που επρόκειτο να συναγωνισθούν μαζί του εναντιώθηκαν, με το επιχείρημα πως ο αγώνας είναι μόνο για Έλληνες. Ο Αλέξανδρος αποδεικνύοντας πως είναι Αργείος, θεωρήθηκε πως είναι Έλληνας και συμμετείχε στο αγώνισμα δρόμου του ενός σταδίου. Ετσι στέφθηκε Ολυμπιονίκης, φθάνοντας στο τέρμα ταυτόχρονα με τον πρώτο ΔΡΟΜΕΑ.
     Ο Αλέξανδρος όταν κατέλαβε την πόλη Μαλλόν, που είχε αποικίσει ο Αργείος μάντης Αμφίλοχος, πρώτα του πρόσφερε θυσίες όπως άρμοζε σε ήρωα. Έπειτα κατέπαυσε τις έριδες που κατασπάραζαν την πόλη και την απάλλαξε απ' τους φόρους που έδινε στον Δαρείο, επειδή οι Μαλλωτοί ήσαν άποικοι των Αργείων. Κι ο Αλέξανδρος καμάρωνε για την Αργεία καταγωγή του κι όταν συναντούσε Αργείους στις εκστρατείες του, τους επεφύλασσε ιδιαίτερη ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ. 
     Και ο Φίλιππος στην κάθοδό του με σκοπό να γίνει κύριος όλης της Ελλάδας, αναγνώρισε την πόλη του Αργους σαν λίκνο της καταγωγής του και μητρόπολη της Μακεδονίας, δείχνοντας ιδιαίτερη εύνοια. Κατά τις χιλιετίες που ακολούθησαν, το βασίλειο των Μολοσσών της Ηπείρου συνέχισε να ακμάζει. Τον 4ο αιώνα γεννήθηκε στην Αρχαία Πασσαρώνα, (Νομός Ιωαννίνων της Ηπείρου) η Μυρτάλη, πριγκίπισσα των Μολοσσών κόρη του ΒΑΣΙΛΙΑ ΝΕΟΠΤΟΛΕΜΟΥ Β´. 
     Η Μυρτάλη μυήθηκε απ' τη νεαρή ηλικία της στα Καβείρια Μυστήρια της Σαμοθράκης ως πριγκίπισα, όπου έλαβε και το όνομα «Ολυμπιάδα». Εκεί την είδε ο Βασιλιάς των Μακεδόνων Φίλιππος ο Β’, που την ερωτεύθηκε «κεραυνοβόλα» και την έλαβε ως σύζυγό του το έτος 357 π Χ. και έζησε στην Πέλλα και στις Αιγές (σημερινή Βεργίνα) του Νομού Ημαθίας. Από αυτό τον γάμο γεννήθηκε το 356 π.Χ. ο Αλέξανδρος και η αδελφη του ΚΛΕΟΠΑΤΡΑ. Η Ολυμπιάδα δολοφονήθηκε με λιθοβολισμό στην Πύδνα του Θερμαϊκού κόλπου το έτος 316 π.Χ. με εντολή του στρατηγού του Μακεδονικού θρόνου ΚΑΣΣΑΝΔΡΟΥ. 
     Στα 337 π.Χ., ο Φίλιππος -σε ηλικία 48 ετών- μνηστεύτηκε την Κλεοπάτρα, μια όμορφη ευγενή Μακεδονίτισσα. Το γόητρο της Ολυμπιάδας καταρρακώθηκε, γιατί ο Φίλιππος θα εκτόπιζε τον Αλέξανδρο στην διαδοχή αν η Κλεοπάτρα του έδινε γιο. Η Ολυμπιάδα παρέμεινε στα διαμερίσματά της κατά την γιορτή του γάμου, αλλά αυτό προκάλεσε αναστάτωση στις μέχρι τότε αρμονικές σχέσεις του Αλέξανδρου με τον ΦΙΛΙΠΠΟ. 
     Ο Αλέξανδρος παρευρισκόταν εκεί όταν ο θείος της νύφης προσέβαλε σε μια πρόποσή του τον Αλέξανδρο κι αυτός του πέταξε ένα κύπελλο. Ο Φίλιππος προσπάθησε να επιβάλει την τάξη, αλλά είχε καταναλώσει πολύ κρασί και το κουτσό του πόδι τον πρόδωσε. Ο Αλέξανδρος χλεύασε τον πατέρα του και βγήκε απ' την αίθουσα. Με την μητέρα του αποσύρθηκε στην ΄Ηπειρο μα αργότερα επέστρεψε στο ανάκτορο και συμφιλιώθηκε με τον Φίλιππο, αλλά η Ολυμπιάδα παρέμεινε στην ΗΠΕΙΡΟ. 
     Το 336 π.Χ. ο Φίλιππος πάντρεψε μια κόρη του με τον βασιλιά της Ηπείρου κι αδελφό της Ολυμπιάδας, Αλέξανδρο. Στην βασιλική γιορτή που οργανώθηκε στις Αιγές ο Φίλιππος πήγε στο στάδιο για να κηρύξει την έναρξη των αγώνων κι εκεί ο σωματοφύλακάς του Παυσανίας τον δολοφόνησε. Παρόλο που τίποτα δεν εμπόδιζε τους αντιφρονούντες Μακεδόνες αριστοκράτες να οργανώσουν πραξικόπημα, εν τουτοις δεν καταγράφηκε καμία πραξικοπηματική ΕΝΕΡΓΕΙΑ. 
     Επειδή η δολοφονία του Φιλίππου ήταν ο απώτερος σκοπός των Περσών, επικράτησε η άποψη ότι οργανώθηκε απ' τους Πέρσες. Γι’ αυτό ο Αλέξανδρος εξετέλεσε τους κυριότερους αντιπάλους του κι όχι διότι είχαν κατ’ ανάγκην εμπλακεί στην συνωμοσία. Επειδή όμως οι αντιπαθούντες τον Φίλιππο και τον ίδιο, ήταν περισσότεροι απ’ όσους εκτελέσθηκαν ή πρόλαβαν να αυτομολήσουν στους Πέρσες και προκειμένου να αποτρέψει πραξικόπημα, έδιωξε τον στρατό από τα στρατόπεδα, με το πρόσχημα γυμνασίων και τον σκόρπισε στην ΥΠΑΙΘΡΟ. 
     Στη συνέχεια το επίκεντρο της πολιτικής μεταφέρθηκε απ' τις Αιγές στην πρωτεύουσα της Μακεδονίας, την Πέλλα. Σίγουρα οι Μακεδόνες δεν μπορουσαν να διανοηθούν ότι είχε αναμιχθεί στην δολοφονία του Φιλίππου και γι' αυτό του ανέθεσαν τον θρόνο σε ηλικία 20 ετών. Ο Αλέξανδρος ζήτησε απ' την Εκκλησία των Μακεδόνων να τον ανακηρύξει ΒΑΣΙΛΙΑ.



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook, στο Twitter ή στο Google+ μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Στην μπάρα που περνάει κυλιόμενη πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων μπορείτε να δείτε σε τίτλους τις 25 τελευταίες αναρτήσεις μας. Οι τίτλοι είναι σύνδεσμοι (λινκ) και πατώντας τους θα ανοίξει σε ένα ξεχωριστό παράθυρο η συγκεκριμένη ανάρτηση.

9. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.