Τελευταίες αναρτήσεις

13 Ιουλίου 2017

Η Κύπρος της Ορθοδοξίας

Εχουμε χρέος να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διαφυλαχθεί η ταυτότητα της Μεγαλονήσου

Γράφει ο Κωνσταντίνος Χολέβας

Παρακολούθησα με ανησυχία τις διαβουλεύσεις στο ελβετικό θέρετρο Κραν Μοντανά για το Κυπριακό και συλλογίζομαι ότι η συμβολική ημερομηνία της 9ης Ιουλίου στέλνει μηνύματα πίστης και αγωνιστικότητας σε κάθε ορθόδοξο Ελληνα. 

Η 9η Ιουλίου 1821 με τη θυσία του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Κυπριανού, των τριών μητροπολιτών, των ηγουμένων και άνω των 400 λαϊκών αποτελεί παρακαταθήκη την οποία δεν πρέπει να λησμονούμε. Το αίμα των μαρτυρικώς θανατωθέντων από τον Τούρκο διοικητή Κιουτσούκ Μεχμέτ δεν χύθηκε άδικα. Χύθηκε για να μας καθιστά όλους υπεύθυνους, στην Ελλάδα, στην Κύπρο και την Ομογένεια, να διαφυλάξουμε τον ορθόδοξο χριστιανικό και τον διαχρονικά ελληνικό χαρακτήρα της Κύπρου.

Συνελήφθη ως συμμέτοχος στη Φιλική Εταιρεία και την Πανελλήνια Επανάσταση του 1821 ο Αρχιεπίσκοπος και Εθνάρχης Κυπριανός, ιδρυτής της Ελληνικής Σχολής Λευκωσίας, του σημερινού Παγκύπριου Γυμνασίου. Του προτάθηκε να διαφύγει για να σώσει τη ζωή του.

Ομως έμεινε εκεί, όρθιος και αγέρωχος, για να θυσιαστεί υπέρ του ποιμνίου του. Και όπως καταγράφει στην κυπριακή διάλεκτο ο ποιητής Βασίλης Μιχαηλίδης, ο Κυπριανός με την απάντησή του στον Κιουτσούκ Μεχμέτ εκφράζει τη διαχρονική μαχητικότητα και αντιστασιακή διάθεση των ορθόδοξων Ελλήνων. Θυμίζω τους πιο γνωστούς στίχους από το περίφημο ποίημα «Η 9η Ιουλίου 1821 εν Λευκωσία Κύπρου»: 

Η Ρωμηοσύνη εν φυλή συνόκαιρη του κόσμου 
Κανένας δεν εβρέθηκεν για να την ι-ξηλείψη 
Κανένας γιατί σιέπει την που τάψη ο Θεός μου 
Η Ρωμηοσύνη εν να χαθεί όντας ο κόσμος λείψη 
Το νιν αντάν να τρώει την γην τρώει την γην θαρκιέται 
Μα πάντα κείνον τρώγεται και κείνον καταλυέται. 

Δηλαδή: Ο Ορθόδοξος Ελληνισμός είναι ένα έθνος συνομήλικο με την ανθρωπότητα.
Κανένας έως τώρα δεν μπόρεσε να το εξαφανίσει, διότι το σκεπάζει (το προστατεύει) από ψηλά ο Θεός μου. Ο Ορθόδοξος Ελληνισμός θα χαθεί μόνον όταν έλθει η συντέλεια του κόσμου.

Και παραλληλίζοντας την Τουρκιά με το υνί και τον Ελληνισμό με τη γη συνεχίζει ο ποιητής να αναπλάθει τα τελευταία λόγια του Κυπριανού: Το υνί, όταν χαράσσει τη γη, νομίζει ότι της κάνει ζημιά, μα τελικά το υνί είναι που φθείρεται και καταστρέφεται.

Δηλαδή τελικά ο Ελληνισμός που αντιστέκεται θα νικήσει την Τουρκιά και θα ελευθερωθεί.

Κλίνουμε ευλαβικά το γόνυ μπροστά στο μνημείο των εθνομαρτύρων του 1821, το οποίο κοσμεί τον Ναό της Φανερωμένης στη Λευκωσία. Και έχουμε χρέος να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διαφυλαχθεί η θρησκευτική, εθνική και πολιτιστική ταυτότητα της Μεγαλονήσου.

Να προχωρήσουμε στην εφαρμογή του ενιαίου αμυντικού και εκπαιδευτικού χώρου Ελλάδας - Κύπρου. Και να σταθούμε στο πλευρό της Εκκλησίας της Κύπρου, η οποία δίνει μάχες εθνικές σε δύσκολους καιρούς. 

Κωνσταντίνος Χολέβας
*Πολιτικός επιστήμων

δημοκρατίαShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook, στο Twitter ή στο Google+ μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Στην μπάρα που περνάει κυλιόμενη πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων μπορείτε να δείτε σε τίτλους τις 25 τελευταίες αναρτήσεις μας. Οι τίτλοι είναι σύνδεσμοι (λινκ) και πατώντας τους θα ανοίξει σε ένα ξεχωριστό παράθυρο η συγκεκριμένη ανάρτηση.

9. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.