Τελευταίες αναρτήσεις

21 Ιουλίου 2017

Γενική «ανάφλεξη» στην Ουκρανία; Οι φιλορώσοι αυτονομιστές ιδρύουν κράτος.

Της Λίνας Ακριβοπούλου 

Η Ουκρανία οδήγειται σε γενική «ανάφλεξη»; Σύμφωνα με ανακοίνωση των Φιλορώσων αυτονομιστών της ανατολικής Ουκρανίας, πρόκειται να διεξαχθεί δημοψήφισμα με σκοπό την ίδρυση ενός νέου κράτους που θα έχει την ονομασία «Μικρά Ρωσία» («Malorossiya»), και δεν θα περιλαμβάνει μόνο τις περιοχές τους, αλλά και την υπόλοιπη Ουκρανία.

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με δηλώσεις του ηγέτη των αυτονομιστών και προέδρου της αυτοανακηρυχθείσας «Δημοκρατίας του Ντόνετσκ», Αλεξάντρ Ζαχαρτσένκο, «εκπρόσωποι των αυτοανακηρυχθεισών «Λαϊκών Δημοκρατιών» του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ στην ανατολική Ουκρανία συμφώνησαν να ανακηρύξουν την ίδρυση ενός νέου κράτους, που θα διαδεχθεί την Ουκρανία». 

Και συνέχισε «προτείνουμε στους πολίτες της Ουκρανίας μια ειρηνική διέξοδο από μια δύσκολη κατάσταση χωρίς πόλεμο. Είναι η τελευταία πρότασή μας ... το νέο κράτος θα είναι ομοσπονδιακό, με τις περιφέρειες να έχουν μεγάλη αυτονομία». 

Όπως αναφέρει η διακήρυξη της Τρίτης «η κυβέρνηση της Ουκρανίας αποδείχθηκε ότι είναι ένα αποτυχημένο κράτος ... και η χώρα έδειξε την ανικανότητά της στο παρόν και το μέλλον να διασφαλίσει την ειρήνη και την ευημερία των κατοίκων της», ενώ παράλληλα η «Μικρά Ρωσία» θα περιλεμβάνει τα εδάφη όλης της Ουκρανίας με νέα πρωτεύουσα πλέον το Ντόνετσκ.

Αυτή η εξέλιξη πυροδότησε έντονες αντιδράσεις, με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο να ορκίζεται ότι θα αποκαταστήσει την κυριαρχία της Ουκρανίας στις ανατολικές της επαρχίες και να επιρρίπτει τις ευθύνες στη Ρωσία, ενώ η Γερμανία χαρακτήρισε τις εξελίξεις αυτές εντελώς απαράδεκτες και ότι αναμένει από τη Ρωσία να τις καταδικάσει άμεσα.

Το Κρεμλίνο, από την πλευρά του, σχολίασε πως η προκήρυξη είναι μόνο ένα θέμα προς συζήτηση και τίποτα άλλο και προειδοποίησε τους Φιλορώσους αυτονομιστές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Υπάρχει βέβαια και η δήλωση του  εκπροσώπου του Λουγκάνσκ, της δεύτερης περιοχής που ελέγχουν οι Φιλορώσοι αυτονομιστές, ο οποίος επέκρινε την όλη ενέργεια και διέψευσε ότι το Λουγκάνσκ πρόκειται να ενσωματωθεί στη νέα οντότητα.

Συγκεκριμένα ο εκπρόσωπος της αυτοανακηρυγμένης Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ, Vladimir Degtyarenko, δήλωσε «η πρωτοβουλία για τη δημιουργία της Μαλορωσίας που έθεσε το Ντονέτσκ σήμερα έρχεται σε λάθος χρόνο. Το μάθαμε από τα μέσα ενημέρωσης και ουδείς το συζήτησε μαζί μας», ενώ συνέχισε λέγοντας «τέτοιες αποφάσεις μπορούν να ληφθούν μόνο με βάση τη γνώμη των ανθρώπων. Εκτός από αυτό, δεν συμμορφωνόμαστε με τις συμφωνίες του Μινσκ, και δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση σε αυτό». 

Υπενθυμίζεται ότι πάνω από 10.000 άνθρωποι, ανάμεσά τους πολλοί άμαχοι, έχουν χάσει τη ζωή τους από τις εχθροπραξίες στην ανατολική Ουκρανία, το 2014, ανάμεσα στους φιλορώσους αντάρτες και τις κρατικές δυνάμεις.

Η ανακοίνωση έρχεται μόλις μια ημέρα πριν από έναν νέο γύρο συνομιλιών για την ουκρανική κρίση στο Μινσκ. Η πρωτεύουσα της Λευκορωσίας έχει φιλοξενήσει αρκετές συναντήσεις υψηλού επιπέδου τα τελευταία χρόνια για την επίλυση της κρίσης που ξεκίνησε στα τέλη του 2014, όταν κάποιες βαθιές πολιτικές εξελίξεις στο Κίεβο οδήγησαν στην άνοδο μιας φιλοδυτικής κυβέρνησης εις βάρος του υποστηριζόμενου από τη Ρωσία, Βίκτορ Γιανουκόβιτς, ο οποίος ανετράπη τον Φεβρουάριο του 2014 μετά την εξέγερση της πλατείας Μαϊντάν από τους φιλοδυτικούς διαδηλωτές συμπεριλαμβάνομένων και ναζιστών. Μάλιστα, όπως είχε δηλώσει ο ανατραπείς πρόεδρος «το μοναδικό σφάλμα στο οποίο υπέπεσα ήταν που δεν κάλεσα τον στρατό και δεν επέβαλα στρατιωτικό νόμο».

Οι ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ρωσίας και της Ουκρανίας κατέληξαν σε μια ειρηνευτική συμφωνία στο Μινσκ τον Φεβρουάριο του 2015. Η συμφωνία, η οποία κατάφερε να μειώσει τις εχθροπραξίες, προέβλεπε ότι οι φιλορώσοι θα απέδιδαν πίσω εδάφη που είχαν κατακτήσει σε αντάλλαγμα για μεγαλύτερη αυτονομία και δικαιώματα για τοπικές εκλογές.

Ανώτεροι ηγέτες από το Ντόνετσκ δήλωσαν ότι η δημιουργία ενός νέου κράτους δεν αποτελεί παραβίαση των συμφωνιών του Μινσκ ΙΙ.  

πηγήShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook, στο Twitter ή στο Google+ μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Στην μπάρα που περνάει κυλιόμενη πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων μπορείτε να δείτε σε τίτλους τις 25 τελευταίες αναρτήσεις μας. Οι τίτλοι είναι σύνδεσμοι (λινκ) και πατώντας τους θα ανοίξει σε ένα ξεχωριστό παράθυρο η συγκεκριμένη ανάρτηση.

9. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.