7 Ιουλίου 2017

Ένα ανήσυχο και επικίνδυνο καλοκαίρι

Γράφει ο Ιωάννης Μήτσιος
πολιτικός-επιστήμων διεθνολόγος, Μέλος Διοικούσας Επιτροπής της «Ελεύθερης Πατρίδας»

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί ο πλανήτης τις τελευταίες εξελίξεις διεθνώς την ώρα που συναντιούνται στο Αμβούργο της Γερμανίας οι ισχυροί του πλανήτη με αφορμή τη σύνοδο του G-20. Φέτος είναι μια από τις πιο  δύσκολες χρονιές για τους διεθνολόγους, στρατηγικούς αναλυτές, πολιτικούς επιστήμονες, δημοσιογράφους, οικονομολόγους κλπ να ερμηνεύσουν, να κατανοήσουν αλλά και να προβλέψουν τις μελλοντικές εξελίξεις.

Από την Αμερική, την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή  έως την Ασία απλώνεται μια διάχυτη και επικίνδυνη ανησυχία, μήπως γίνει από κάποιον το πρώτο λάθος που θα μπορέσει να προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις και ανεξέλεγκτες καταστάσεις. Παράλληλα είναι τέτοια η πολυπλοκότητα των σχέσεων και καταστάσεων μεταξύ των πρωταγωνιστών που δεν είναι καθόλου εύκολο να διακρίνει κανείς, ξεκάθαρες και σταθερές συμμαχίες, κοινά συμφέροντα και επιδιώξεις. Οι διεθνείς σχέσεις μοιάζουν μ΄ένα μπερδεμένο κουβάρι. 

Η αγωνία της Δύσης 

Η εκλογή Τραμπ στην Αμερική προκάλεσε και προκαλεί αναταράξεις σε πάγιους σχεδιασμούς στο διεθνές σύστημα από πλευράς της Δύσης αλλά και έντονη νευρικότητα μιας και αμφισβητείται από ισχυρά κέντρα τόσο μέσα στην Αμερική αλλά και στην Ευρώπη. Μια απρόβλεπτη Αμερική που αμφιταλαντεύεται στις επιλογές της αυξάνει την νευρικότητα των άλλων παικτών γιατί δεν γνωρίζουν αν αυτό που εκφράζεται σήμερα, δεν θα αλλάξει αύριο με ένα προεδρικό μήνυμα στο «τουίτερ» κλπ.

Στην Ευρώπη έχουμε μια Μεγ. Βρετανία «πληγωμένη» στην κυριολεξία από την τρομοκρατία, μια αδύναμη πρωθυπουργό που βρίσκεται ενώπιον σκληρών διαπραγματεύσεων για το Βrexit και ένα λαό κουρασμένο και φοβισμένο. 

Στη Γαλλία ο Μακρόν άρχισε να δείχνει στοιχεία «βοναπαρτισμού» και αλαζονικής διακυβέρνησης που θα βάλουν τη Γαλλία σε μεγάλη εσωστρέφεια και κοινωνικές συγκρούσεις, με αφορμή και το υψηλό δημόσιο χρέος που θα απαιτήσει αιματηρές θυσίες που δεν είναι μάλλον σε θέση να υποστούν οι Γάλλοι.  

Η Γερμανία, έχοντας εκλογές το φθινόπωρο δε θέλει εντάσεις αλλά πρέπει να ισορροπήσει μεταξύ της Ρωσίας και της Αμερικής και να σηκώσει ταυτόχρονα το βάρος της Ενωμένη Ευρώπης, που κάθε άλλο ενωμένη δεν είναι τελευταία, μιας και για πρώτη φορά μετά το Β΄ΠΠ αναπτύσσονται τανκς και στρατιώτες στα σύνορα Ιταλίας – Αυστρίας για να μην περάσουν μετανάστες στο βορρά. 

Για τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης θα πάνε όπως πάει το ρεύμα αλλά θα κυριαρχήσουν τα οικονομικά δεδομένα κυρίως της Ιταλίας και Ισπανίας, το άγχος του μεταναστευτικού και η μη εξάλειψη της ισλαμικής τρομοκρατίας, την ώρα που το αμφισβητείται όλο το παλιό πολιτικό σύστημα και τα κυρίαρχα κόμματα και συνεχίζεται το έλλειμμα δημοκρατίας και δημοκρατικού ελέγχου θεσμών της ΕΕ (Eurogroup, EKT κλπ). 

Μέση Ανατολή 

Εδώ πραγματικά είναι ένας γρίφος για δυνατούς παίκτες, αφού όλοι είναι σχεδόν εναντίων όλων. Η ήττα του ISIS, η επόμενη μέρα στη Συρία, το Κατάρ, ο σιιτικός άξονας, οι σουνίτες, ο ρόλος της Αμερικής, το Ισραήλ, η Ρωσία, η Τουρκία, η Γερμανία αλλά και η Κίνα έχουν εμπλακεί για τα καλά  όλοι σε μια απίστευτη εναλλαγή ρόλων και αλλοπρόσαλλων συμφερόντων και συμμαχιών. Ένα είναι σίγουρο πάντως, ότι οι αλλαγές στη Μ. Ανατολή είτε συνόρων πχ ίδρυση Κουρδιστάν, είτε η σύγκρουση σουνιτών-σιιτών  δεν θα είναι αναίμακτες και μπορεί να παρασύρουν όλους σε έναν ευρύτερο περιφερειακό πόλεμο με παγκόσμιες συνέπειες.

Ασία 

Με αφορμή τα παιχνίδια με τους πυραύλους του Βορειοκορεάτη ηγέτη το μέτωπο της Ασίας καλά κρατεί. Η πολύ μεγάλη συσσώρευση στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή, το  μεγάλο ρίσκο για μια απευθείας σύγκρουση και η δύσκολη διαχείριση των συνεπειών μιας στρατιωτικής επέμβασης των ΗΠΑ-Ν. Κορέας και Ιαπωνίας στη Βόρεια Κορέα, αυξάνουν τα διλήμματα και προσθέτουν πίεση στους ηγέτες. Παράλληλη η επέκταση της στρατιωτικής παρουσίας της Κίνας και η αμφισβήτηση της αμερικανικής κυριαρχίας στον Ειρηνικό έρχονται προσθετικά στα διλήμματα της Ασίας. 

Κίνα – Ρωσία 

Πριν τη συνάντηση των G-20 στο Αμβούργο οι πρόεδροι Κίνας και Ρωσίας συναντήθηκαν για άλλη μια φορά (πάνω από 20 φορές σε 4 χρόνια)  στη Μόσχα και υπέγραψαν σημαντικές συμφωνίες συνεργασίας στέλνοντας το μήνυμα στη Δύση ότι το τέλος του μονοπολικού κόσμου των ΗΠΑ είναι εδώ και ότι αναδύεται μια νέα παγκόσμια πολυπολική νέα τάξη πραγμάτων με πυλώνες την Κίνα και την Ρωσία ακολουθώντας και οι άλλοι Γερμανία και Ιαπωνία. 

Η συνάντηση των G-20 στο Αμβούργο θα δείξει λίγο πολύ τις τάσεις για του που θα οδηγηθούν οι διεθνείς εξελίξεις και κατά πόσον θα αντέξει να λειτουργεί το διεθνές σύστημα όπως το ξέραμε ή η μεταβολή του θα γίνει ειρηνικά, πράγμα που στην ιστορία δύσκολα γίνεται.



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.