19 Ιουνίου 2017

Κριθαράκι ή χαλάζιο; Πώς διαφέρουν – Αίτια, συμπτώματα, θεραπεία και πρόληψη

Τα κριθαράκια και τα χαλάζια στο μάτι είναι εξογκώματα στην εσωτερική πλευρά, ή κατά μήκος της άκρης του βλεφάρου. Μπορεί να είναι επώδυνα, ή ενοχλητικά, αλλά σπανίως είναι κάτι σοβαρό.  
Τις περισσότερες φορές περνούν από μόνα τους, χωρίς ιδιαίτερη θεραπεία. 

Το χαλάζιο είναι ένα εξόγκωμα στο βλέφαρο. Το χαλάζιο μπορεί να μοιάζει με το κριθαράκι, αλλά είναι συνήθως μεγαλύτερο σε μέγεθος και πιο πιθανό να μην σας προκαλεί πόνο.

Το κριθαράκι είναι μια λοίμωξη που προκαλεί ένα ευαίσθητο στην αφή, κόκκινο εξόγκωμα στο βλέφαρο. Συνήθως εμφανίζεται κατά μήκος της άκρης του βλεφάρου, αλλά μπορεί να δημιουργηθεί και στο εσωτερικό του βλεφάρου.

Τόσο το κριθαράκι, όσο και το χαλάζιο μπορεί να σχετίζεται με την βλεφαρίτιδα, μια αρκετά κοινή φλεγμονή των βλεφάρων.
Τι προκαλεί ένα κριθαράκι, ή ένα χαλάζιο
 

Το πρώτο προκαλείται από βακτηριακή λοίμωξη. Συνήθως τα βακτήρια αναπτύσσονται στη ρίζα (θυλάκιο) κάποιας βλεφαρίδας. Ένα εσωτερικό κριθαράκι προκαλείται από μόλυνση σε έναν από τους μικροσκοπικούς σμηγματογόνους αδένες (σ.σ. οι αδένες που εκκρίνουν τα φυσικά έλαια του προσώπου) μέσα στο βλέφαρο. 

Το χαλάζιο σχηματίζεται όταν ένας σμηγματογόνος στο βλέφαρο φράξει. Εάν ένα εσωτερικό κριθαράκι δεν αποστραγγιστεί και δεν θεραπευθεί, μπορεί να μετατραπεί/εξελιχθεί σε χαλάζιο. 

Ποια είναι τα συμπτώματα 

Το κριθαράκι συνήθως ξεκινά ως ένα κόκκινο εξόγκωμα που μοιάζει με σπυράκι κατά μήκος της άκρης του βλεφάρου. 

Καθώς μεγαλώνει, το βλέφαρο γίνεται πρησμένο και αρχίζει να σας πονάει, ενώ μπορεί να έχετε και δακρύρροια.

Τα περισσότερα κριθαράκια πρήζονται/διογκώνονται για περίπου 3 ημέρες προτού σπάσουν και αποστραγγιστούν.
Τα κριθαράκια συνήθως επουλώνονται σε περίπου μια εβδομάδα.
Το χαλάζιο ξεκινά ως ένα πιο σκληρό εξόγκωμα ή κύστη κάτω από το δέρμα των βλεφάρων. 

Σε αντίθεση με τα κριθαράκια, τα χαλάζια συνήθως δεν προκαλούν πόνο.
Αναπτύσσονται πιο αργά από ό,τι τα κριθαράκια. Εάν ένα χαλάζιο μεγαλώσει αρκετά, μπορεί να επηρεάσει την όραση σας.
Η φλεγμονή και το πρήξιμο μπορεί να εξαπλωθούν στην περιοχή γύρω από το μάτι.
Τα χαλάζια συχνά υποχωρούν μέσα σε λίγους μήνες χωρίς θεραπεία.

Πώς αντιμετωπίζονται 

Η θεραπεία στο σπίτι είναι το μόνο που χρειάζεται για τα περισσότερα κριθαράκια και χαλάζια. 

Εφαρμόστε ζεστές, υγρές κομπρέσες για 5 έως 10 λεπτά, 3 έως 6 φορές την ημέρα. Αυτό συνήθως βοηθά την περιοχή να επουλωθεί γρηγορότερα. Μπορεί επίσης να βοηθήσει να ανοίξει ο φραγμένος πόρος, έτσι ώστε να μπορεί να στραγγίξει και να αρχίσει να επουλώνεται.

Ζητήστε από τον φαρμακοποιό σας κάποια αλοιφή, ή κολλύριο, ή φαρμακούχα βαμβάκια καθαρισμού.

Αφήστε το κριθαράκι ή το χαλάζιο να σπάσει/διαρραγεί από μόνο του. Μην το πιέζετε και μην επιχειρήσετε να το σπάσετε μόνοι σας.

Μην φοράτε μακιγιάζ ματιών ή φακούς επαφής μέχρι την επούλωση της περιοχής.
Εάν ένα κριθαράκι δεν βελτιώνεται με τη θεραπεία στο σπίτι, μιλήστε με το γιατρό σας.
Μπορεί να χρειαστείτε μια συνταγή με αντιβιοτική αλοιφή, ή σταγόνες για τα μάτια.
Μπορεί να χρειαστεί να πάρετε αντιβιοτικά χάπια, εάν η λοίμωξη έχει εξαπλωθεί στα βλέφαρα, ή στα μάτια. 

Εάν ένα κριθαράκι, ή χαλάζιο γίνει πολύ μεγάλο, ο γιατρός σας μπορεί να χρειαστεί να το τρυπήσει, έτσι ώστε να μπορεί να στραγγίξει και να θεραπευθεί. Και πάλι προσοχή: Μην προσπαθήσετε να το σπάσετε μόνοι σας! 

Πως μπορείτε να αποφύγετε τα κριθαράκια και τα χαλάζια 

Μην τρίβετε τα μάτια σας. Αυτό μπορεί να τα ερεθίσει και να επιτρέψει σε βακτήρια από το χέρι σας να εισέλθουν σε αυτά. Εάν πρέπει να αγγίξετε τα μάτια σας, φροντίστε πρώτα να έχετε πλύνει τα χέρια σας.

Προστατέψτε τα μάτια σας από τη σκόνη και τη ρύπανση του αέρα, όταν μπορείτε. Για παράδειγμα, να φοράτε προστατευτικά γυαλιά, όταν κάνετε δουλειές στο σπίτι, οι οποίες σηκώνουν πολύ σκόνη. Επίσης, να φοράτε γυαλιά όταν υπάρχει πολύ σκόνη στην ατμόσφαιρα. Στην Ελλάδα, αυτό συμβαίνει πολλές φορές με την μεταφορά σκόνης από την βόρεια Αφρική, εξαιτίας καιρικών συνθηκών.

Αντικαταστήστε το μακιγιάζ των ματιών, ιδιαίτερα την μάσκαρα, τουλάχιστον κάθε 6 μήνες. Το βουρτσάκι είναι από τα πιο συνηθισμένα σημεία ανάπτυξης βακτηρίων.

πηγή



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.