18 Ιουνίου 2017

Η χώρα που χάνει τα παιδιά της…

Του Γιάννη Παντελάκη

«Σημασία δεν έχει πόσοι προσλήφθηκαν στο Δημόσιο, αλλά πόσοι συμμετείχαν στον διαγωνισμό». Ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ αποτύπωσε μ' ένα χαρακτηριστικό τρόπο αυτό που συμβαίνει σήμερα στην ελληνική κοινωνία και ιδιαίτερα στο πιο δυναμικό κομμάτι της, τους νέους. Όσοι από αυτούς/ες δεν αναζητούν την τύχη τους στο εξωτερικό, υποβάλλουν αιτήσεις και βιογραφικά προσπαθώντας να μπουν στο δημόσιο. Έστω και αν εκεί θα χτυπάνε μερικές σφραγίδες για ένα οκτάωρο σε μίζερα γραφεία. Θα είναι καλύτερα από μια θέση ντελιβερά. 

Λογικά, τα στοιχεία που έδωσε ο κ.Καραβοκύρης στη Βουλή, θα έπρεπε να μας ταρακουνήσουν γερά. Όχι γιατί δεν τα φανταζόμαστε, αλλά γιατί έρχονται να επιβεβαιώσουν μ' ένα ενδεικτικό τρόπο ότι η Ελλάδα χάνει με διάφορους τρόπους τα παιδιά της. Τα βλέπει να φεύγουν μ' ένα σχεδόν μαζικό τρόπο εκτός συνόρων αναζητώντας όνειρα και προοπτικές, τα βλέπει να αμείβονται με εξευτελιστικά χρήματα για πολλές ώρες δουλειάς συνήθως άσχετης με το αντικείμενο που σπούδασαν, τα βλέπει να προσπαθούν να μπουν σε μια δημόσια υπηρεσία, όπου θα έχουν ένα λίγο πιο αξιοπρεπή μισθό θυσιάζοντας ωστόσο όνειρα και διαθέσεις πίσω από μίζερα γκισέ και γραφεία. Και αυτό απώλεια είναι. 

Αν κάποιος χρειαστεί να προβλέψει την Ελλάδα του αύριο με βάσει τα δεδομένα και τις τάσεις που διαμορφώνονται τα χρόνια της κρίσης στις νέες γενιές και έτσι να περιγραφεί η Ελλάδα του μέλλοντός μας, είναι εύκολο να το κάνει. Ένα συντριπτικά μεγάλο κομμάτι των νέων έχουν ήδη μπει σ' ένα αεροπλάνο με προορισμό χώρα του εξωτερικού. Όπου και αν είναι αυτή, σε Ευρώπη, Αμερική, Ασία, σε οποιοδήποτε τόπο μπορεί να τους δώσει μια προοπτική και μια κανονικότητα. Από το 2010 έως σήμερα, περισσότεροι από 200-250.000 νέοι επιστήμονες με καλές σπουδές, καλά προσόντα και καλές προοπτικές ζουν και δουλεύουν στο εξωτερικό. Έρχονται να προστεθούν στο μεγάλο κύμα της νέας μετανάστευσης των τελευταίων χρόνων. 

Ένα επιπλέον εντυπωσιακό στοιχείο της νεανικής μετανάστευσης, είναι αυτό που ανέδειξε μια έρευνα. Η πλειονότητα αυτών που φεύγει, ως πρώτη αιτία για την μετανάστευσή τους, δεν θεωρεί την οικονομική κρίση αυτή καθ εαυτή, αλλά την αναξιοκρατία και την διαφθορά που επικρατεί στη χώρα που γεννήθηκαν. Ακόμα πιο εντυπωσιακό ένα άλλο εύρημα που καταγράφτηκε. Έρευνα του Πανεπιστήμιου Μακεδονίας δυο μήνες πριν, έδειξε ότι ακόμα και οι μαθητές (15-18 χρόνων) σε ποσοστό 76% θέλουν να φύγουν στο εξωτερικό! 

Ένα δεύτερο κομμάτι των νέων, είναι αυτό που περιέγραψε ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ. Άνθρωποι με πτυχία και προσόντα που μαζικά αναζητούν μια θέση στη σχετική εργασιακή ασφάλεια του δημοσίου. Λίγο παλιότερα όπως είπε, μια θέση στο δημόσιο, την διεκδικούσαν 4 ή 5 άτομα, σήμερα την διεκδικούν 30! Για 404 θέσεις στο υπουργείο Δικαιοσύνης, εμφανίστηκαν 31.000 υποψήφιοι! Άνθρωποι που δεν ενδιαφέρονται αν μια τέτοια θέση θα βρίσκεται κοντά στον τόπο κατοικίας τους ή έναν όμορο νομό, αλλά οπουδήποτε. Όπως είπε, το πληροφοριακό σύστημα με το οποίο γίνονται οι προσλήψεις πέφτει συχνά από την υπερφόρτωση όταν προκηρύσσονται θέσεις για το δημόσιο. 

Το τρίτο κομμάτι των νέων ανθρώπων, είναι αυτό που μας φέρνει πίτσες στο σπίτι, αυτό που δουλεύει τυπικά με μερική απασχόληση σε μια επιχείρηση αλλά ουσιαστικά δουλεύουν γι αυτήν 8 και 10 ώρες, αυτό που μοιράζει διαφημιστικά φέιγ βολάν για λίγα ευρώ και αυτό που μας σερβίρει καφέ και όταν τους ρωτάς σου αραδιάζουν τόσα πτυχία και προσόντα που σε κάνει να νιώθεις άσχημα. Οι αμοιβές όλων αυτών των νέων ανθρώπων-που κατ ευφημισμό λέγονται μισθοί-ξεκινάνε από 150-200 ευρώ τον μήνα και δεν ξεπερνάνε τα 500 ή 600. Περιττό ν' αναφερθούν τα τεράστια ποσοστά ανασφάλιστων. Όπως περιττό να καταγραφούν τα ιλιγγιώδη ποσοστά ανεργίας στους νέους. 

Η μεγαλύτερη παρενέργεια της πολύχρονης κρίσης, είναι όλα αυτά. Το άμεσο ή έμμεσο αποδεκάτισμα της νέας γενιάς αποτελεί την πιο ολέθρια συνέπεια αυτής της κρίσης για το οποίο δεν μιλάμε συχνά… 

Πηγή Liberal
το είδαμε ΕΔΩ



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.