Τελευταίες αναρτήσεις

10 Ιουνίου 2017

Τουρκικές δυσκολίες και Ενημέρωση για διαλέξεις του κ. Νίκου Λυγερού.

Γράφει ο Νίκος Λυγερός

Όσο και να θέλουμε να τις μειώσουμε λόγω ραγιαδισμού, η Τουρκία αντιμετωπίζει μεγάλες δυσκολίες για το γόητρό της. Επί χρόνια και ειδικά μετά από το νέο οθωμανικό δόγμα προσπαθεί να πείσει όλο τον κόσμο και ειδικά το ΝΑΤΟ ότι πρόκειται για μια περιφερειακή δύναμη, αλλά η πραγματικότητα και η ιστορία αποδεικνύουν πόσο ευάλωτη είναι. Για δεκαετίες ήταν αντίθετη με την έννοια της ΑΟΖ, επειδή αυτή προστατεύει τα δικαιώματα των νησιών και δεν κατάφερε απολύτως τίποτα. Γι’ αυτόν τον λόγο δεν έχει υπογράψει και το Δίκαιο της Θάλασσας. 

Με την εμφάνιση της ΑΟΖ της Κύπρου με τον πιο επίσημο τρόπο, δηλαδή με τη θέσπιση και τις τρεις οριοθετήσεις, αλλά επίσης και με τα 13 θαλάσσια οικόπεδα και τους τρεις γύρους αδειοδότησης, αλλά και της ελληνικής ΑΟΖ με τα 20 θαλάσσια οικόπεδα και τον πρώτο γύρο αδειοδότησης, αλλά ταυτόχρονα και την αίτηση της κοινοπραξίας Ελληνικών Πετρελαίων, της TOTAL και της Exxon Mobil για δύο περιοχές Νότια της Κρήτης, η Τουρκία δεν παίζει πια στην περιοχή. Οι σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν χειροτερέψει σε βαθμό που η Γερμανία αποφάσισε να αποσύρει το στρατιωτικό σκέλος από το Ιντσιρλίκ και άλλες χώρες μιλούν ανοιχτά πλέον για πάγωμα της ενταξιακής της πορείας. 

Από την άλλη πλευρά αντιμετωπίζει το κουρδικό μέτωπο και εσωτερικά και εξωτερικά με τις πιέσεις που δέχεται από τα μέρη της Συρίας και του Ιράκ για να δημιουργηθεί το Κουρδιστάν. Επίσης, το γεγονός ότι υποστηρίζει την τρομοκρατική οργάνωση Daesh της έχει προκαλέσει πολλές τριβές και εντός του ΝΑΤΟ. Έτσι βλέπουμε ότι η καταπάτηση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει αρνητικές επιπτώσεις και για τον θύτη. 

πηγή

Ο Νίκος Λυγερός είναι καθηγητής Γεωστρατηγικής 

Διάλεξη του Νίκου Λυγερού με θέμα: "Πομάκοι Έλληνες, μια στρατηγική". Εθνολογικό Μουσείο Θράκης, Αλεξανδρούπολη. Κυριακή 11 Ιουνίου, ώρα: 11.30 

Διάλεξη του Νίκου Λυγερού με θέμα: "Πόντος: από την αντίσταση στην ελευθερία". ΚΥΤΤΑΡΟ καφέ, Ρ. Φεραίου και Κωλέτη-Αλεξανδρούπολη. Κυριακή 11 Ιουνίου 2017, ώρα: 20.30 Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook, στο Twitter ή στο Google+ μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Στην μπάρα που περνάει κυλιόμενη πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων μπορείτε να δείτε σε τίτλους τις 25 τελευταίες αναρτήσεις μας. Οι τίτλοι είναι σύνδεσμοι (λινκ) και πατώντας τους θα ανοίξει σε ένα ξεχωριστό παράθυρο η συγκεκριμένη ανάρτηση.

9. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.