9 Ιουνίου 2017

ΕΥΡΩ Ή ΔΡΑΧΜΗ;

Γράφει ο Πέτρος Χασάπης 

Έστω να δεχτούμε ότι δεν παίζει ρόλο το νόμισμα (ευρώ ή δραχμή) αυτό καθαυτό, όπως υποστηρίζουν πολλοί. Δεν μπορεί όμως να μη δεχτούμε ότι παίζει καθοριστικό ρόλο το ποιος ελέγχει το νόμισμα, το ποιος αποφασίζει σχετικά με το νόμισμα. Εκεί έγκειται το πρόβλημα. 

Είναι δηλαδή καλό για μας τους Έλληνες, να κρατά την κάνουλα της χρηματοδότησης και να αποφασίζει για το νόμισμα που καθορίζει τη ζωή μας ο κάθε Σόϊμπλε σήμερα και γενικά ο κάθε Γερμανός αύριο;  

Το θέλουμε αυτό; Μπορεί αυτό να εγγυηθεί την εθνική κυριαρχία μας, που σημαίνει αυτοδιάθεση, ανάπτυξη κ.λ.π.; 

Κάτι σάπιο υπάρχει λοιπόν στο σύστημα της Ευρωζώνης. Το ίδιο το νόμισμα που είναι ζωτικό στοιχείο ενός λαού, δεν ελέγχεται από τον συγκεκριμένο λαό, αλλά ούτε κάν δημοκρατικά από όλους τους λαούς της Ευρωζώνης, έστω από ένα ισχυρό Ευρωκοινοβούλιο. Ελέγχεται τυπικά από μια γραφειοκρατία των Βρυξελλών και στην ουσία από τη Γερμανία.

πηγή



Share

1 σχόλιο:

Δημήτριος Χατζηνικολάου είπε...

Ἀπό τόν 19ον αἰῶνα οἱ οἰκονομολόγοι συμβουλεύουν τίς Κεντρικές Τράπεζες (ΚΤ) σέ περιόδους οἰκονομικὴς κρίσεως νά παίζουν τόν ρόλον τοῦ «δανειστοῦ ἐσχάτης ἀνάγκης», παρέχοντας στίς οἰκονομίες τους ὅση ρευστότητα χρειάζονται, καί μάλιστα ἀτόκως! Μέ τά ἄτοκα αὐτά δάνεια, οἱ ἐπιχειρήσεις πού δέν μποροῦν νά πληρώσουν τούς ἐργαζομένους των καί τά χρέη των, οὔτε ν’ ἀγοράσουν πρῶτες ὗλες, καί ὡς ἐκ τούτου εἶναι καταδικασμένες νά κλείσουν, παραμένουν στήν ἀγοράν. Τό ἴδιο καί οἱ προμηθευταί των. Ἔτσι, ἡ οἰκονομική δραστηριότης ξαναβρίσκει τόν κανονικόν της ρυθμόν. Μία ἀπό τίς κυριώτερες μακροοικονομικές σχολές, αὐτή τῶν μονεταριστῶν, ἀποδίδει τήν Μεγάλην Κρίσιν τοῦ ‘30 στήν ἀποτυχίαν τῆς ΚΤ τῶν ΗΠΑ (Fed) νά παίξῃ τόν ρόλον τοῦ «δανειστοῦ ἐσχάτης ἀνάγκης» τό 1929, ἀμέσως μετά τό κράχ τοῦ χρηματιστηρίου καί τό κλείσιμο 600 καί πλέον τραπεζῶν, μέ συνέπειαν μέχρι τό 1933 νά κλείσουν περισσότερες ἀπό 9000 τράπεζες! Ἡ Κρίσις τοῦ '30 ἔγινε ὅμως μάθημα γιά τήν Fed, ἡ ὁποία, κατά τήν μεγάλην πτῶσιν (κατά 22,6%) τοῦ δείκτου τιμῶν τοῦ χρηματιστηρίου τῆς «Μαύρης Δευτέρας» (19-10-1987), ἀνεκοίνωσε τά ἑξῆς: «Ἡ Ὁμοσπονδιακή Τράπεζα, συνεπής μέ τίς εὐθῦνες της ὡς ἡ κεντρική τράπεζα τοῦ ἔθνους, ἐβεβαίωσε σήμερα τήν ἑτοιμότητά της νά λειτουργήςῃ ὡς πηγή ρευστότητος, γιά νά στηρίξῃ τό οἰκονομικόν καί τό χρηματοοικονομικόν σύστημα» (Wall Street Journal, 21-10-1987, σ. 1). Ἡ Εὐρωπαϊκή ΚΤ, ὅμως, παίζει ἐπιλεκτικῶς μόνον τόν ρόλο τοῦ «δανειστοῦ ἐσχάτης ἀνάγκης», ἐφόσον τόν Φεβρουάριον τοῦ 2015, μέ τήν περίφημον «ποσοτικήν χαλάρωσιν», παρέσχε ἄφθονον ρευστότητα (περίπου 1,2 τρισ. Εὐρώ) σέ ὅλες τίς χῶρες τῆς Εὐρωζώνης, ἐκτός ἀπό τήν Ἑλλάδα, ὅπου ὑπῆρχεν καί ἡ μεγαλυτέρα ἀνάγκη! Ἑπομένως, ἡ παραμονή τῆς Ἑλλάδος στό εὐρώ (ἀλλά καί εἰς αὐτήν τήν ΕΕ) εἶναι πλέον μία καταστροφική πολιτική, ἐφόσον «ἀφήνει τήν μηχανήν χωρίς λάδι» (σκοπίμως βεβαίως).

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.