3 Ιουνίου 2017

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΗΠΑ - ΕΥΡΩΠΗΣ

Γράφει ο Aλέξανδρος Τάρκας
Εκδότης του περιοδικού «Αμυνα & Διπλωματία» και σύμβουλος ξένων εταιριών μελέτης επιχειρηματικού ρίσκου για τη ΝΑ Ευρώπη.

Οι διαφωνίες στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, οι «δύσκολες» συνομιλίες του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ με τους προέδρους του Συμβουλίου και της Κομισιόν Ντ. Τουσκ και Ζ. Κ. Γιούνκερ αντίστοιχα και ο διχασμός στο G7 επιβεβαιώνουν ότι, ακόμα κι αν δεν υπάρξει κλιμάκωση της σύγκρουσης Ουάσινγκτον - Ευρώπης, θα απαιτηθεί πολύς χρόνος μέχρι την αποκατάσταση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης ή την υιοθέτηση συμβιβαστικών λύσεων.

Διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες με εγκυρότατη ενημέρωση για τα διαμειφθέντα ανέφεραν στη «δημοκρατία» ότι ο πρόεδρος Τραμπ δεν ανέφερε μεν την κατά το «Spiegel» φράση «οι Γερμανοί είναι κακοί, πολύ κακοί», αλλά ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να ανεχθεί το τεράστιο έλλειμμα στο ισοζύγιο εμπορικών συναλλαγών.

Επίσης, η αμερικανική αντιπροσωπία δήλωσε εξοργισμένη με την πολυγλωσσία και την ανάγκη ξεχωριστών διαβουλεύσεων με την Κομισιόν και τις χώρες-μέλη, όπως και με τις αντιφάσεις τους. Επί της ουσίας, η αμερικανική πλευρά επιβεβαίωσε τις διαπιστώσεις όλων των ελληνικών κυβερνήσεων από το 2010 και των υποψήφιων επενδυτών που βλέπουν με απόγνωση ότι όσα αποφασίζονται στην Αθήνα καθυστερούν ή ακυρώνονται από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ε.Ε. (Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, ιδιωτικοποίηση ΔΕΣΦΑ, συμφωνία για τον ΟΛΘ, πιθανή επέκταση της συνεργασίας με την COSCO).

Σύμφωνα με τις ίδιες διπλωματικές πηγές, ενδεικτικό της απόστασης είναι ότι έως την παραμονή των συνομιλιών συνεργάτες των κ. Τουσκ και Γιούνκερ καθησύχαζαν αυτάρεσκα τις εθνικές αντιπροσωπίες και τους δημοσιογράφους πως «θα κάνουμε πολλά μαζί με τις ΗΠΑ για το εμπόριο» και ειρωνεύονταν ότι «τα πράγματα έχουν αλλάξει από το καλοκαίρι, όταν ο υποψήφιος Τραμπ αναρωτιόταν ποιο άλλο μέλος θα μιμηθεί το Brexit».

Μπροστά σε όλα αυτά, αν ζούσαμε σε εποχές προ Μνημονίου και η Ελλάδα διατηρούσε τα προνόμια της εύκολης ισορροπίας μεταξύ των δύο πλευρών του Ατλαντικού, της μη υποβολής αιτημάτων και της μη άμεσης εξάρτησης από τις αποφάσεις τους, η κυβέρνηση θα μπορούσε να ακολουθήσει την οδό της ουδετερότητας. Ή τη διαχρονική διπλωματική συμβουλή ότι, όταν τσακώνονται οι μεγάλες χώρες, οι μικρότερες μένουν μακριά και σε απόσταση ασφαλείας. 

Ωστόσο σήμερα, που η Ελλάδα εξαρτάται ευθέως από τις αποφάσεις τρίτων σε πλήθος θεμάτων (από τις τρέχουσες μικροπληρωμές του κράτους μέχρι τον κατευνασμό του Ερντογάν και την αποτροπή πλημμυρίδας μεταναστών από τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική), η κυβέρνηση οφείλει να παρακολουθεί τις διαμάχες και να αναπροσαρμόζει την τακτική της. 

Συγκεκριμένα, οι πρόσφατες επαφές με Αμερικανούς αξιωματούχους επιβεβαίωσαν το ενδιαφέρον για αναβάθμιση της «Ναυτικής Ευκολίας Σούδας», καθώς και την ανασφάλεια της Ουάσινγκτον έναντι του απρόβλεπτου Ερντογάν, που θα μπορούσε να μετριαστεί μέσω της συνεργασίας της Ελλάδας με το Ισραήλ και την Αίγυπτο. Επίσης, η Ελλάδα είναι εκ των πέντε μελών του ΝΑΤΟ (σε σύνολο 28) που δαπανούν το 2% του ΑΕΠ για την άμυνα, όπως, δημόσια και αυστηρά, απαίτησε ο πρόεδρος Τραμπ από τους έκπληκτους και σιωπούντες Ευρωπαίους ηγέτες, που στέκονταν σε παράταξη έξω από το νέο κτίριο της Συμμαχίας. 

Από την άλλη πλευρά, μείζον τρέχον πρόβλημα με τις ΗΠΑ είναι ότι το ελληνικό αίτημα ουσιαστικής παρέμβασης ή έκδοσης δήλωσης για το χρέος δεν έχει απαντηθεί επί δυόμισι μήνες και πως οι βολιδοσκοπήσεις για συνάντηση Τραμπ - Τσίπρα στο ΝΑΤΟ απέτυχαν. Παρόμοιες αντιφάσεις συνεχίζονται και στις επαφές της Ελλάδας με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Η επόμενη δόση, άνω των 7 δισ., προφανώς εγκρίνεται, αλλά οι υποσχέσεις ελάφρυνσης του κόστους εξυπηρέτησης του χρέους (έχουν μπει «στο χαρτί» από τον Νοέμβριο του 2012 και τον Μάιο του 2016) δεν υλοποιούνται.

Ταυτόχρονα οι Βρυξέλλες ανοίγουν ξανά παρασκηνιακά, έπειτα από σχεδόν 15 χρόνια, ζήτημα «ειδικής σχέσης» με την Τουρκία, με έμφαση στο εμπόριο, χωρίς μέριμνα διασφάλισης του σεβασμού του διεθνούς δικαίου στο Αιγαίο και στην Κύπρο. 

Δημοκρατία 
το είδαμε ΕΔΩ



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.