Τελευταίες αναρτήσεις

11 Μαρτίου 2017

Η νέα επιτυχία της Κυπριακής ΑΟΖ και η επαλήθευση της στρατηγικής.

Γράφει ο Νίκος Λυγερός

Η νέα επιτυχία της Κυπριακής ΑΟΖ

Με την ολοκλήρωση των μόνων διαπραγματεύσεων που είχαν αξία αυτήν την περίοδο, η Κύπρος κατάφερε να κλειδώσει άλλα τρία συμβόλαια με κολοσσούς του τομέα των υδρογονανθράκων, αξιοποιώντας την Κυπριακή ΑΟΖ και αποδεικνύοντας έμπρακτα ότι η ουσία της επίλυσης του κυπριακού ζητήματος γίνεται κατανοητή αποκλειστικά μέσω του ενεργειακού και της στρατηγικής. 

Τα τρία νέα συμβόλαια της Κύπρου, κι όχι μόνο κάποιας κοινότητας, έγιναν στο θαλάσσιο οικόπεδο 6 με την κοινοπραξία Eni- Total, στο 8 με την Eni και στο 10 με την κοινοπραξία Exxon Mobil Qatar Petroleum. Μόνο και μόνο τα bonus υπογραφής προσφέρουν αμέσως στην Κύπρο πάνω από εκατό εκατομμύρια ευρώ. Επιπλέον, η παραχώρηση από την Total του 50% του θαλάσσιου οικόπεδου 11 στην Eni δημιουργεί ουσιαστικά μια νέα κοινοπραξία σ’ αυτό, που έρχεται να ενισχύσει ένα συμμαχικό πλαίσιο μεταξύ των δύο πετρελαϊκών εταιριών, οι οποίες ως ευρωπαϊκές έχουν κοινά συμφέροντα με την Κύπρο.

Έχουμε, λοιπόν, στο ευρωπαϊκό πλαίσιο αλλά και στο αμερικάνικο, μια ενίσχυση της κυπριακής ενέργειας λόγω εθνικής στρατηγικής. Έτσι όσο κι απίστευτο να φαίνεται σε όλους αυτούς που στην Κύπρο και στην Ελλάδα δεν πίστεψαν ποτέ στην έννοια της ΑΟΖ, είναι το μόνο εργαλείο που παράγει πραγματικά και απτά εθνικό έργο, την ώρα που πολλοί ασχολούνται άσκοπα, αλλά και έντεχνα, με υποτίθεται διαπραγματεύσεις που δεν έχουν καθόλου προοπτικές ως διαδικασίες, εκτός από τα πολιτικάντικα οφέλη στο πεδίο των εκλογών.

πηγή

Η επαλήθευση της στρατηγικήςΠόσες φορές ακούσαμε ότι η Eni και η Total θα φύγουν από την κυπριακή ΑΟΖ κι ότι θα μείνουμε μόνοι μας με άχρηστα θαλάσσια οικόπεδα; Πόσοι από αυτούς που έλεγαν αυτά τα ψέματα της πολιτικής και αισχρής προπαγάνδας ζήτησαν συγνώμη στον κυπριακό λαό για την παραπληροφόρηση, που βλέπουμε τελικά ότι γινόταν εσκεμμένα; Πόσοι έβριζαν τον Τάσσο Παπαδόπουλο πριν χρόνια, λέγοντας ότι το φυσικό αέριο δεν υπήρχε και ότι ήταν μόνο ένα εκλογικό μέσον; 

Τώρα με την νέα επιτυχία της κυπριακής ΑΟΖ αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι η αλήθεια έρχεται να επαληθεύσει την στρατηγική μας ανεξάρτητα από όποιες πολιτικάντικες κινήσεις που υπήρξαν για να αφοπλίσουν τις ενέργειες μας στο πλαίσιο της κυπριακής ΑΟΖ και του πεδίου των υδρογονανθράκων. Διότι βλέπουμε τώρα όλο και πιο αντικειμενικά ότι η πολιτική και η οικονομία δεν αλλάζουν από μόνες τους, αλλά μόνο μέσω της στρατηγικής και της ενέργειας. Τώρα η ιταλική ENI βρίσκεται στα θαλάσσια οικόπεδα 2,3,6,8,9 και 11 και η Total στα 6 και 11. 

Με άλλα λόγια οι εταιρίες που υποτίθεται ότι έπρεπε να φύγουν κατέχουν τα περισσότερα θαλάσσια οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ και μάλιστα με μεγάλη διαφορά σε σχέση με τις άλλες εταιρείες. Έτσι οι ευρωπαϊκές εταιρίες ENI και Total έμειναν και θα μείνουν, γιατί έχουν κοινά συμφέροντα με την Κύπρο μας. Πάντως ο Αρχιεπίσκοπος είχε πει από την αρχή ότι δεν πρόκειται να φύγουν από την κυπριακή ΑΟΖ.

πηγή 

Ο Νίκος Λυγερός είναι καθηγητής Γεωστρατηγικής 

Δείτε επίσης: 

Ν. Λυγερός - Στρατηγική διαχείριση κρίσεων.  
Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Έβρου. 07/03/2017   ΕΔΩ 
Φωτογραφίες  ΕΔΩ 

Διάλεξη του Νίκου Λυγερού με θέμα:  
"Η αγιογραφία ως βυζαντινή υπογραφή". Σχολή Αγιογραφίας όπισθεν Ανθίμειου Κέντρου. (Αμφιπόλεως με Ανδριανουπόλεως γωνία). Τρίτη 7 Μαρτίου 2017  ΕΔΩ 
Φωτογραφίες  ΕΔΩ

Φωτογραφίες - Ν. Λυγερός - Αρμενικό εστιατόριο "Χόβολη". Αλεξανδρούπολη. 7/3/2017 ΕΔΩShare

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Kαμμια επιτυχία της ΚΥΠΡΟΥ.ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΦΏΣΚΟΛΟ

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook, στο Twitter ή στο Google+ μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Στην μπάρα που περνάει κυλιόμενη πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων μπορείτε να δείτε σε τίτλους τις 25 τελευταίες αναρτήσεις μας. Οι τίτλοι είναι σύνδεσμοι (λινκ) και πατώντας τους θα ανοίξει σε ένα ξεχωριστό παράθυρο η συγκεκριμένη ανάρτηση.

9. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.