31 Μαρτίου 2017

Περί εξόντωσης του Νταές

Του Τιερί Μεϊσάν 

Ενώ η Ουάσιγκτον πολλαπλασιάζει τα σήματα επιβεβαιώνοντας την πρόθεσή της να καταστρέψει το Νταές, οι Βρετανοί και οι Γάλλοι, ακολουθούμενοι από όλους τους Ευρωπαίους, εξετάζουν το ενδεχόμενο να αποστάσουν. Το Λονδίνο και το Παρίσι φέρονται να  συντόνισαν την επίθεση στη Δαμασκό και στη Χάμα για να αναγκαστεί ο συριακός στρατός να μετακινηθεί για να τις υπερασπιστεί και έτσι  να αποδυναμωθεί η παρουσία του γύρω από τη Ράκκα. Οι Ευρωπαίοι ελπίζουν να οργανώσουν τη διαφυγή των τζιχαντιστών προς τα τουρκικά σύνορα. 

Δίκτυο Βολταίρος 
27 Μαρτίου 2017 

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρεξ Τίλερσον, επανέλαβε τη δέσμευση του προέδρου Τραμπ ενώπιον του Κογκρέσου να καταστρέψει το Νταές και όχι να το περιορίσει μόνο, όπως σχεδίαζε η κυβέρνηση Ομπάμα. Με αυτό τον τρόπο, έβαλε χωρίς συζήτηση τα μέλη του Συνασπισμού μπροστά από τετελεσμένο γεγονός.

Πρώτο πρόβλημα: πώς θα μπορέσουν οι Ευρωπαίοι γενικά και οι Βρετανοί ιδιαίτερα να περισώσουν τους τζιχαντιστές τους, δεν πρόκειται πλέον απλά να τους μετακινήσουν, αλλά να τους εξοντώσουν. 

Ο Ρεξ Τίλερσον, και ο Ιρακινός πρωθυπουργός Χάιντερ αλ-Αμπαντί, έκαναν τον απολογισμό της μάχης για τη Μοσούλη. Παρά τα satisfecit (επαίνους), είναι σαφές για όλους τους στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες ότι δεν θα τερματιστεί πριν από πολλούς μήνες. Διότι στη Μοσούλη, κάθε οικογένεια η σχεδόν, έχει ένα από τα μέλη της στρατολογημένο στο Νταές. 

Στο στρατιωτικό πεδίο, η κατάσταση είναι πολύ πιο απλή στη Ράκκα. Οι τζιχαντιστές εκεί είναι αλλοδαποί. Ως εκ τούτου θα πρέπει με προτεραιότητα να κοπεί η τροφοδοσία τους και μετά να διαχωριστούν από τον συριακό πληθυσμό. 

Δεύτερο πρόβλημα: ο αμερικανικός στρατός πρέπει πρώτα να λάβει την άδεια του Κογκρέσου, και στη συνέχεια της Δαμασκού, για να αναπτυχθεί σε συριακό έδαφος. Οι στρατηγοί Τζέιμς Μάτις (υπουργός Άμυνας) και Τζον Ντάνφορντ (Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου) προσπάθησαν να πείσουν τους βουλευτές, αλλά τίποτα δεν είναι δεδομένο. Θα πρέπει μετά να διαπραγματευτούν με τη Δαμασκό και ως εκ τούτου να διευκρινιστεί ό τι πρέπει να είναι. 

Στο ερώτημα των Ευρωπαίων για το τι θα κάνει η Ουάσιγκτον με την απελευθερωμένη Ράκκα, ο Ρεξ Τίλερσον απάντησε παράξενα ότι θα φέρει πίσω τον  εκτοπισμένο πληθυσμό ή τους πρόσφυγες. Οι Ευρωπαίοι κατάληξαν στο συμπέρασμα ότι, δεδομένου ότι αυτός ο πληθυσμός είναι συντριπτικά ευνοϊκός προς τη Δαμασκό, η Ουάσινγκτον σκοπεύει να επιστρέψει αυτό το έδαφος στη συριακή αραβική Δημοκρατία. 

Παίρνοντας τον λόγο, ο υπουργός Εξωτερικών της Πορτογαλίας, Αύγουστος Σάντος Σίλβα, τόνισε ότι η πρόταση ήταν σε αντίθεση με ό, τι είχε αποφασιστεί νωρίτερα. Οι Ευρωπαίοι έχουν το ηθικό καθήκον, υπογράμμισε, να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους για την προστασία των προσφύγων που εγκατέλειψαν την «αιματηρή δικτατορία». Αλλά, ακόμα και απελευθερωμένη, η Ράκκα δεν θα είναι μια ασφαλής ζώνη, λόγω του Συριακού Αραβικού στρατού που ήταν και είναι «χειρότερος από το Νταές». 

Η επιλογή από τους Ευρωπαίους να αναθέσουν αυτή τη παρέμβαση στην Πορτογαλία δεν είναι ουδέτερη. Ο πρώην πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Γκουτέρες, του οποίου ήταν υπουργός ο Σάντος Σίλβα, είναι ο πρώην Ύπατος Αρμοστής για τους Πρόσφυγες και ο σημερινός Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ. Διετέλεσε επίσης πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, μιας οργάνωσης πλήρως ελεγχόμενης από την Χίλαρι Κλίντον και την Μαντλίν Ολμπράιτ. Με λίγα λόγια, είναι σήμερα η οθόνη του Jeffrey Feltman στον ΟΗΕ και της φατρίας του πολέμου. 

Τρίτο πρόβλημα: απελευθέρωση της Ράκκα από το Νταές, βέβαια, αλλά, σύμφωνα με τους Ευρωπαίους, όχι για να επιστραφεί στη Δαμασκό. Εξ ου και η γαλλική πλειοδοσία. 

Αμέσως, είδαμε τους  τζιχαντιστές της Ζομπάρ (Jobar) να επιτεθούν στο κέντρο της πρωτεύουσας και εκείνοι της Χάμα να επιτεθούν στα απομακρυσμένα χωριά. Ίσως πρόκειται γι 'αυτούς για απελπισμένη προσπάθεια να πάρουν ένα βραβείο παρηγοριάς στην Αστανά ή τη Γενεύη πριν από το τέλος του παιχνιδιού. Ίσως είναι μια συντονισμένη στρατηγική από το Λονδίνο με το Παρίσι. 

Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να περιμένουμε μια μεγάλη επιχείρηση από τις αποικιοκρατικές δυνάμεις στη Ράκκα. Το Λονδίνο και το Παρίσι θα μπορούσαν να επιτεθούν στην πόλη πριν από την ολική περικύκλωση της, έτσι ώστε να αναγκάσουν το Νταές να μετακινηθεί και με αυτό τον τρόπο να σωθεί. Το Νταές θα μπορούσε να οπισθοχωρήσει  στα τουρκικά σύνορα, ή ακόμα και μέσα στη Τουρκία. Η οργάνωση θα γίνει τότε ο εκκαθαριστής των Κούρδων για λογαριασμό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. 

Τιερί Μεϊσάν
Μετάφραση Κριστιάν Άκκυριά 
πηγή Ινφογνώμων Πολιτικά (Ελλάδα)Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.