28 Μαρτίου 2017

Νέες τεχνολογίες της ExxonMobil και της E.M.G.S. εντοπίζουν περιεχόμενο στόχων κοιτασμάτων

Γράφουν οι Η. Κονοφάγος, Ν. Λυγερός, Τ. Φωκιανού, Α. Φώσκολος

Μέχρι το 2014 η τεχνολογία των σεισμικών ερευνών ήταν η μόνη τεχνολογία η οποία επέτρεπε τον εντοπισμό στόχων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων. Η τεχνολογία αυτή όμως δεν επέτρεπε να γνωρίζουμε πριν από την γεώτρηση εάν μέσα στο κοίτασμα υπήρχαν βάσιμες πιθανότητες να υπάρξουν υδρογονάνθρακες εκτός βέβαια από την αναλογική γεωλογία, αλλά σε αυτήν την περίπτωση έπρεπε να υπάρχει προηγούμενο κοίτασμα. Έτσι η γεώτρηση αποτελούσε τελικά το μόνο μέσο επιβεβαίωσης. Σήμερα όμως νέες τεχνολογίες απευθείας εντοπισμού μέσα στο στόχο κοιτάσματος της φύσης των ρευστών, των εσωτερικών πιέσεων αλλά και των πετροφυσικών χαρακτηριστικών πετρελαίου αποτελεί γεγονός.

Οι τεχνολογίες αυτές μπορούν να αναγνωρίσουν υδρογονάθρακες σε βάθη από 100m έως και 7.000m κάτω από τον πυθμένα της θάλασσας και αυτό πριν από την γεώτρηση. Σε αυτό το γεγονός πρωτοστατούν εταιρείες όπως η αμερικανική ExxonMobil, η νορβηγική Electromagnetic Geoservices, η ουκρανική Geoprom κ.λπ. Η εταιρεία ΕxxonMobil χρησιμοποιεί την μέθοδο πλήρους αντιστροφής ηχητικών κυμάτων σεισμικών καταγραφών για να εντοπίσει με ακρίβεια τα πετροφυσικά χαρακτηριστικά, αλλά και το περιεχόμενο στόχου κοιτάσματος υδρογονανθράκων.

Η νορβηγική Ε.Μ.G.S. και η ουκρανική Geoprom χρησιμοποιούν την ηλεκτρομαγνητική τεχνολογία εντοπισμού μέσω της ηλεκτρομαγνητικής ιδιοσυχνότητας υδρογονανθράκων. Tα ηλεκτρομαγνητικά ακούσματα ιδιοσυχνοτήτων υδρογονανθράκων αποτελούν φασματική ταυτότητα των υδρογονανθράκων. Στην πράξη, όταν τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα εισέρχονται μέσα σε ένα στόχο κοιτάσματος απορροφώνται πλήρως όταν πρόκειται για αλμυρό νερό (electrically conductive), ενώ εάν πρόκειται για πετρέλαιο ή φυσικό αέριο ανακλώνται πλήρως (electrically non conductive).

Με δεδομένο ότι η ExxonMobil συζητάει πλέον με τα Ελληνικά Πετρέλαια πιθανή συνεργασία στην Ελλάδα τόσο στο Ιόνιο Πέλαγος όσο και Νότια της Κρήτης πιστεύουμε ότι οι προαναφερθείσες τεχνολογίες θα αποδειχθούν στο μέλλον εξαιρετικά χρήσιμες στην ελαχιστοποίηση του ερευνητικού κινδύνου ανακάλυψης κοιτασμάτων μέσω υποθαλάσσιων γεωτρήσεων. Να τονίσουμε ολοκληρώνοντας ότι η ΕxxonMobil αλλά και οι άλλες προαναφερθείσες εταιρείες διαθέτουν μεγάλη εμπειρία στις τεχνολογίες αυτές σε περιοχές ιδιαίτερα ανεξερεύνητες ή σε πολύπλοκες περιοχές που γεωλογικά βρίσκονται σε χώρους σύγκρουσης τεκτονικών πλακών, όπως Νότια της Κρήτης.

πηγή 

Ο Νίκος Λυγερός είναι καθηγητής Γεωστρατηγικής 

Δείτε επίσης:

Διάλεξη του Νίκου Λυγερού με θέμα: 
"Γεωοικονομική Σημασία της ΚΡΗΤΗΣ και ο ρόλος των Μηχανικών".  Τ.Ε.Ε. Παράρτημα Δυτικής Κρήτης. Νεάρχου 23.  Παρασκευή 24 Μαρτίου 2017  
Μέρος Α' ΕΔΩ
Μέρος Β' ΕΔΩ



Share

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Για ενημερώστε μας ποιός θα υφαρπάξει τον πλούτο μας.Ολα τα αλλα ειναι μπλα μπλα.Αλλωστε για τα πετρέλαια μας διαλυουν τήν Ελλάδα μας.

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.