30 Μαρτίου 2017

Σκάκι και Έξυπνη Ιστορία

Γράφει ο Νίκος Λυγερός 

Στην Έξυπνη Ιστορία ανακαλύπτουμε εργαλεία που δεν αξιοποιούνται στην υποχρεωτική εκπαίδευση, ένα από αυτά είναι το σκάκι. Με τα ανοίγματα ειδικά, βλέπουμε κομμάτια της ιστορίας που έχουν ενσωματωθεί μέσα στο τακτικό επίπεδο της σκακιστικής σκέψης.

Και αυτά τα ανοίγματα είναι και χαρακτηριστικά της νοοτροπίας των μαχητών διάφορων εποχών. Δίνουν μάλιστα στοιχεία στρατηγικής συμπεριφοράς. Διότι οι διαφορές είναι μεγάλες. Όμως ως εργαλείο το σκάκι έρχεται και ως βοήθημα για την ανάλυση δεδομένων μερικών μαχών. Επιτρέπει επίσης να προβλέψουμε κινήσεις του μέλλοντος, τόσο των συμμάχων όσο και των αντιπάλων. Τότε μια στημένη κατάσταση είναι ακόμα καλύτερη για να κωδικοποιήσει μια πραγματική. 

Η μελέτη ιστορικών δεδομένων μέσω σκακιστικής σκέψης εμβαθύνουν τα νοητικά σχήματα της έξυπνης παιδείας κι αναδεικνύουν στοιχεία που δεν προσέχει η ιστορική πραγματικότητα μέσω της περιγραφής. Δίνει έτσι τη δυνατότητα να εντοπίσουμε σκληρές δομές που έχουν διαχρονικό χαρακτήρα όταν μάλιστα μερικά από αυτά ανήκουν στην πολιορκητική. Η προφύλαξη, η υπερπροστασία, η πλάγια επίθεση, ο αρνητικός χρόνος, η επικάλυψη, το zugzwang και άλλα τακτικά θέματα, προσφέρουν δομικά εργαλεία για τις μάχες. 

Σε πιο υψηλό επίπεδο και ειδικά αν θέλουμε ν' αγγίξουμε την υψηλή στρατηγική τότε είναι καλό το σκάκι να συνδυαστεί με τις τεχνικές του go. Έτσι το σκάκι με τις διαφορές των κομματιών και των κινήσεων δείχνει το τακτικό επίπεδο που προετοιμάζει το στρατηγικό επίπεδο όπου οι μικρές κινήσεις είναι ίδιες αλλά δημιουργούν αποτελεσματικές πράξεις.

πηγή 

Ο Νίκος Λυγερός είναι καθηγητής Γεωστρατηγικής 

Δείτε επίσης: 

2ο Παγκρήτιο Ενεργειακό Συνέδριο για τη ΝΑ Μεσόγειο, Ξενοδοχείο Atlantis, Ηράκλειο Κρήτης. Τετάρτη 29 Μαρτίου 2017, ώρα: 17.30  ΕΔΩ 

Συνέντευξη Σ. Βεϊσάκη και Ν. Λυγερού στον Μ. Δασκαλάκη και τη Ν. Σφακιανάκη, CreteTv, 28/03/2017  ΕΔΩ 

Συνέντευξη του Ν. Λυγερού στο ΣΚΑΪ Κρήτης. 28/03/2017  ΕΔΩ 

Υψηλή Στρατηγική Ελληνικής ΑΟΖ. Ηράκλειο ΕΔΩ
Διαβάστε επίσης:

Η ομάδα αντίστασης ΕΔΩ 
Δεν ξεχνάμε ΕΔΩ 
Για την Ισμήνη ΕΔΩ 
Όταν βλέπεις ΕΔΩ 
Το να κάνεις λάθος  ΕΔΩ 
Πολύ πιο πέρα ΕΔΩ 
Η αναγνώριση ΕΔΩ 
Μην κοιτάς μόνο ΕΔΩ 
Αν χρησιμοποιείς  ΕΔΩ 
Να αναρωτηθείς ΕΔΩShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.