28 Μαρτίου 2017

Σε ένα χρόνο θα ανιχνεύουμε το καρκίνο με μια απλή εξέταση αίματος, λένε οι ερευνητές.

Σε ένα χρόνο η επαναστατική μέθοδος διάγνωσης του καρκίνου με μια μόνο εξέταση αίματος, θα αρχίσει να εφαρμόζεται υποστηρίζουν οι επιστήμονες οι οποίοι παλεύουν με το χρόνο. 

Η Jasmine Zhou και η ομάδα της στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Λος Άντζελες (UCLA) ανέπτυξαν ένα πρόγραμμα στον υπολογιστή στην οποία χρησιμοποιούν γενετικά δεδομένα για την ανίχνευση DNA όγκων σε δείγματα αίματος και αναγνωρίζουν  από ποιο σημείο του σώματος προέρχονται αυτοί οι καρκινικοί όγκοι. 

Το πρόγραμμα, το οποίο οι επιστήμονες έχουν ονομάσει CancerLocator, λειτουργεί μετρώντας την ποσότητα του όγκου που βρίσκεται στο DNA από το αίμα. 

Μόλις εντοπιστεί στο DNA, μπορεί να συγκριθεί με μια βάση δεδομένων των γενετικών πληροφοριών από εκατοντάδες ανθρώπους για να αναγνωρίσει που βρίσκεται ο όγκος, επισημαίνει η καθηγήτρια Zhou. 

«Ελπίζω ότι (ένα διαγνωστικό τεστ) θα είναι διαθέσιμο μέσα σε ένα χρόνο. Εξαρτάται από τα δεδομένα, τις δοκιμές και την μηχανική μάθηση» είπε στους Independent. 

«Με διευρυμένη εκπαίδευση και τα δεδομένα από τις δοκιμές είμαστε σίγουροι για την επίτευξη πολύ υψηλότερων αποδόσεων» πρόσθεσε. 

Η νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Genome Biology, εστίασε σε τρεις τύπους καρκίνου - του μαστού, του ήπατος και του πνεύμονα - και είναι σε θέση να εντοπίσει καρκίνους σε πρώιμο στάδιο στο 80% των περιπτώσεων. 

Η ομάδα της Jasmine Zhou χρησιμοποίησε ένα νέο πρόγραμμα υπολογιστή για να μελετήσει δείγματα αίματος από 29 ασθενείς με καρκίνο του ήπατος, 12 ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα και πέντε ασθενείς με καρκίνο του μαστού. 

Όπως είπε ελπίζει να συμπεριλάβει ένα ευρύτερο φάσμα τύπων καρκίνου στις δοκιμές, αλλά μερικοί είναι πιο εύκολο να ανιχνευθούν στο αίμα από κάποιους άλλους λόγω της θέσης τους στο κυκλοφορικό σύστημα. 

«Είναι πολύ πιο εύκολο να συλλάβει το DNA τον όγκο στο συκώτι και στον πνεύμονα από ό, τι στον μαστό» δήλωσε η Ζου. 

Η ίδια είπε ότι το επόμενο βήμα είναι να συλλέξει δείγματα στερεού ιστού για να βελτιωθεί η ακρίβεια των εξετάσεων αίματος, η οποία θα μπορούσε στη συνέχεια να δοκιμαστεί σε ένα κλινικό περιβάλλον. 

Η Lara Bennett, του Worldwide Cancer Research, δήλωσε ότι ενώ οι μέθοδοι δοκιμής αίματος βρίσκονται ακόμη σε ερευνητικό στάδιο, πιστεύει ότι «θα παίξει σημαντικό ρόλο στο μέλλον για τη διάγνωση του καρκίνου». 

«Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι με αυτό, αλλά δεν είναι όλα έτοιμα για να ξεκινήσουν, λόγω των περιορισμένων δειγμάτων αίματος». 

Εν τω μεταξύ, μια άλλη ερευνητική ομάδα στην Καλιφόρνια, με επικεφαλής τον Kun Zhang στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Σαν Ντιέγκο (UCSD), αναπτύσσει μια παρόμοια εξέταση αίματος που βασίζεται σε διαφορετικές τεχνολογίες που θα μπορούσαν να έχουν ολοκληρωθεί σε δύο χρόνια από τώρα.

Πηγή: koutipandoras.gr
το είδαμε ΕΔΩ



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.