Τελευταίες αναρτήσεις

3 Μαρτίου 2017

Ήταν καθαρή Δευτέρα στη Μεγάλη Παναγιά

Γραφει ο αρισταρχος 

“Έλα, άστα όλα πίσω και πάμε να συναντήσουμε ψυχές με ονόματα Νίκος, Γερακινούλα, Δημήτρης, Μαρία… “


Άπονος ο καιρός κρατάει συννεφιά φεγγοβολούσα και σε τρώει η αντηλιά. Μισοκλείνω τα μάτια και με σκούρα γυαλιά στέκομαι απέναντι. Ο ωροδείκτης στάθηκε πάνω από το δέκα κι εγώ ακόμη στο ζαχαροπλαστείο περιμένω με υπομονή. Κάποτε η ρόδες θα μπουν στη δημοσιά και η πορεία σε χάραξη. Προορισμός η Μεγάλη Παναγιά! Λίγα χιλιόμετρα μακριά από τη βουνοχαδιάρα Αρναία. Το πέρασμα από την πλατεία της γεμίζει το θυμικό με μελωμένο γιαουρτάκι ολόπαχο πασπαλισμένο με καρύδια ή αμύγδαλα. Δροσερό με μυρουδιά στάνης. 

Μετά τη διασταύρωση με Πυργαδίκια το χωριό φαίνεται να απλώνεται στις δυό πλαγιές του όρους Χτίκελα και να αναζητεί την Βυζαντινή της ονομασία σαν το Καπετανίκιον της Αρεβινικείας. Μέχρι που της γριάς το όνειρο έδειξε το μέρος που κρυβόταν η εικόνα της Μεγάλη Παναγιάς! Και η μεν εικόνα εκλάπη το δε όνομα έμεινε να κοσμεί την ομορφάδα του χωριού. Κάτω στο νοτιά ασημίζουν τα νερά της Σιθωνίας και η ευωδιά από το περιβόλι της Παναγιάς φτάνει μέχρις εδώ. 

Περαστικός από παλιά απλά θαύμαζα την αμφιθεατρική της ομορφιά. Σήμερα με ζώνουν συναισθήματα και πρόσωπα. Η Κατερίνα ο Θανάσης, ο Γιώργος, η μικρή και γλυκιά Αργυρώ. Σήμερα, ανήμερα της καθαρής Δευτέρας, αναλώνω τη ζωή μου κοντά σε νέους ανθρώπους με καθαρό βλέμμα και γάργαρο γέλιο. Ένα γειά, στην υγειά μας… και τα ποτήρια αδειάζουν το περιεχόμενό τους στα λαρύγγια μας. Ύστερα πιάνεται μακρόσυρτο το τραγούδι για έρωτες και νταηλίκια. Λόγια της καρδιάς, όνειρα ψυχής. Αύριο αυτοί οι ίδιοι άνθρωποι θα σέρνονται στις ανήλιαγες στοές να βγάλουν στο φως τα μέταλλα της γης. Σήμερα η σκέπη τους είναι ο ουρανός και αγάπη τους η παρέα μας. 

Πάνω σε τόση ομορφιά ο χρόνος ούτε που νογάται. Περνάει γρήγορα θαρρείς κι οι ωροδείκτες ανταγωνίζονται του λεπτοδείκτες κι αυτοί τους δευτεροδείκτες. Ο ήλιος διέγραψε την πορεία του και στάθηκε μια σπιθαμή πάνω από τα δέντρα. Το μήνυμα έφτασε ακαριαίο. Ότι ήταν όμορφο πέρασε γρήγορα και η γείωση με την πραγματικότητα ζητάει την επιστροφή. Ο δρόμος μακρύς κοντά στα ογδόντα χιλιόμετρα και η ομορφιά μια χρωματισμένη πινελιά στον ψυχικό μας καμβά. Το πορτραίτο τέλειωσε, τα φιλιά και οι αγκαλιές στέρεψαν και οι υποσχέσεις για την άλλη φορά έγιναν ηχώ. 

Αργά το απόγευμα το αυτοκίνητο σταματά μπροστά στο σπίτι. Άλλη μια παρένθεση θα κλείσει περικλείοντας όμορφα συναισθήματα, γλυκιές φυσιογνωμίες και ανεπανάληπτες θύμησες. Τη ζωή την πιάνεις από εκεί που την άφησες και αγωνίζεσαι μαζί της μέχρι την επόμενη φορά που θα σε φωνάξει η πλανεύτρα μέρα. “Έλα, άστα όλα πίσω και πάμε να συναντήσουμε ψυχές με ονόματα Νίκος, Γερακινούλα, Δημήτρης, Μαρία… “

αιέν αριστεύεινShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook, στο Twitter ή στο Google+ μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Στην μπάρα που περνάει κυλιόμενη πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων μπορείτε να δείτε σε τίτλους τις 25 τελευταίες αναρτήσεις μας. Οι τίτλοι είναι σύνδεσμοι (λινκ) και πατώντας τους θα ανοίξει σε ένα ξεχωριστό παράθυρο η συγκεκριμένη ανάρτηση.

9. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.