Τελευταίες αναρτήσεις

5 Μαρτίου 2017

Δύο άρθρα του Ν. Λυγερού σχετικά με την απελευθέρωση της Κρήτης και τον Ελ. Βενιζέλο

Γράφει ο Νίκος Λυγερός

Πολιτικάντικες καθυστερήσεις 

« Η κοινή γνώμη είναι ότι ευτυχείς θα είμεθα εάν δεν χάσωμεν τι. 
Άλλως τε και ό,τι ωφεληθώμεν δεν θα είναι αντάξιον της καταστροφής 
την οποίαν υπέστη ο τόπος. 
Εν Χανίοις τη 25 Ιουλίου 1889 
Σας ασπάζομαι 
Ο φίλος σας 
Ελευθ. Κ. Βενιζέλος.» 

Αυτό είναι το τέλος της επιστολής του Βενιζέλου στους πολιτικούς του φίλους για την ενημέρωσή τους όσον αφορά στις εξελίξεις του κινήματος. Και ήδη από τότε βλέπουμε ότι θεωρούσε ότι δεν είναι η κατάλληλη ώρα για την απελευθέρωση της Κρήτης από τον τουρκικό ζυγό κι ότι παρουσιάζει τα οφέλη της επανάστασης ως μη συγκρίσιμα σε σχέση με το κόστος που έχει υποστεί ο τόπος. Αφού ο Γενικός Διοικητής είχε αντικατασταθεί από τον Ριζά Πασά που προσπαθούσε να αποπροσανατολίσει το κίνημα μέσω της αποστολής αντιπροσωπείας από τους Χριστιανούς και τους Μουσουλμάνους στην Κωνσταντινούπολη, ο Βενιζέλος μειώνει τις κατακτήσεις του κινήματος του 1889. Έτσι και στην επανάσταση του 1895 με την ηγετική πολιτική μορφή του Μανούσου Κούνδουρου (1860-1933), αντιτάχθηκε επειδή θεωρούσε ότι αυτές οι κινήσεις δεν έπρεπε να γίνουν τόσο νωρίς. Με αυτές τις αποφάσεις καταλήξαμε να περιμένουμε τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο για να δούμε όντως την Κρήτη ελεύθερη. 

πηγή

Η συνοχή του συμφέροντος

Όταν γράφεις το 1888 στην εφημερίδα «Λευκά Όρη» ότι «Προτιμώμεν χιλιάκις την τουρκικήν κυριαρχίαν από πάσης αγγλικής» και στη συνέχεια λες ότι πάλεψες ενάντια στην Τουρκία κι ότι ήσουν σύμμαχος της Αγγλίας, ποιον κοροϊδεύεις στην πραγματικότητα. Ήσουν από την αρχή αυτό που ήσουν έως το τέλος, ένας συμφεροντολόγος που πάντα κοίταζε πρώτα το πολιτικό του συμφέρον κι ύστερα όλα τα άλλα. Άρα σίγουρα δεν πρόκειται για προδοσία, αφού ποτέ δεν πίστεψες σε κάτι άλλο. Κι όταν καταπάτησες το έργο και την μνήμη των ανθρώπων που έλεγες ότι ήταν δικοί σου, δεν διέπραξες κανένα έγκλημα, διότι από την αρχή η μόνη σου αξία ήταν η πολιτική με οποιοδήποτε παράπλευρο κόστος. Διότι η συνοχή του συμφέροντος δεν άλλαξε στη νοοτροπία σου. 

Κι όσοι βλέπουν μια αλλαγή προς το τέλος είναι απλώς ότι δεν ξέρουν με ακρίβεια τι έκανες από την αρχή για να εντοπίσουν τα νοητικά στοιχεία που δεν άλλαξαν το 1889, το 1895, το 1919, το 1920, το 1923, το 1930, το 1934 και το 1935. Αλλά ποιος προσέχει όλες αυτές τις λεπτομέρειες, για να καταλάβει ότι δεν υπάρχει τίποτα το πατριωτικό αλλά μόνο και μόνο το πολιτικό το πιο αισχρό και πιο χυδαίο, διότι τίποτα άλλο δεν είχε σημασία για τον στόχο σου. Απλώς να ξέρεις το ξήλωμα άρχισε, όπως έγινε σε άλλες χώρες με άλλους που σου έμοιαζαν.

πηγή

Ο Νίκος Λυγερός είναι καθηγητής Γεωστρατηγικής 

Δείτε επίσης: 

Συνέντευξη του Ν. Λυγερού στον Κ. Συλιγάρδο. Ράδιο Κρήτης, 03/03/2017  ΕΔΩ 
Συνέντευξη του Ν. Λυγερού στο Radio Evros, 03/03/2017  ΕΔΩ 
Συνέντευξη του Ν. Λυγερού στο radio Prisma, 03/03/2017  ΕΔΩ
Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook, στο Twitter ή στο Google+ μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Στην μπάρα που περνάει κυλιόμενη πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων μπορείτε να δείτε σε τίτλους τις 25 τελευταίες αναρτήσεις μας. Οι τίτλοι είναι σύνδεσμοι (λινκ) και πατώντας τους θα ανοίξει σε ένα ξεχωριστό παράθυρο η συγκεκριμένη ανάρτηση.

9. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.