Τελευταίες αναρτήσεις

2 Μαρτίου 2017

Η Λεπέν πρόεδρος της Γαλλίας;

Το ερώτημα γίνεται, μέρα με τη μέρα, όλο και πιο αγωνιώδες διεθνώς, καθώς εάν η Μαρίν Λε Πεν μπει στο Μέγαρο των Ηλυσίων, τότε η ιστορία της Ευρώπης θα αλλάξει. Η ευρωζώνη θα διαλυθεί ή θα συρρικνωθεί σε μια γερμανική οικονομική ζώνη της κεντρικής Ευρώπης, ενώ η ΕΕ θα πάψει να υφίσταται πολιτικά σε πρώτο χρόνο και μοιραία θα οδηγηθεί κι αυτή σε διάλυση... 

Του ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΔΙΑΜΑΝΤΗ 

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως στον πρώτο γύρο η Λεπέν θα είναι πρώτη με δεύτερο τον Μακρόν, αλλά στο δεύτερο γύρο θα χάσει, περίπου 60-40. Πράγμα που σημαίνει πως το αποτέλεσμα μπορεί εύκολα να είναι διαφορετικό, όπως έγινε με το Brexit και με τον Τραμπ, όπου... είχαμε αντίστοιχα ευρήματα. Διότι η επιλογή Λεπέν δεν ανιχνεύεται εύκολα δημοσκοπικά, καθώς οι αρνήσεις δήλωσης θετικής ψήφου των υποστηρικτών της είναι μεγαλύτερες και τα κοινωνικά στρώματα που την στηρίζουν πιο δύσκολα προσεγγίσιμα. 

Επομένως, μόνον πολιτικά μπορούμε να εκτιμήσουμε την τάση που διαμορφώνεται. Τα στοιχεία αυτής της τάσης είναι τα εξής. 

1) Το ποσοστό της Λεπέν βαίνει συνεχώς αυξανόμενο και των αντιπάλων της μειούμενο. Ξεκίνησε πριν ένα μήνα με 33% στον δεύτερο γύρο και σήμερα βρίσκεται πέριξ του 40%, ενώ σε μερικές δημοσκοπήσεις φτάνει ακόμα και το 44%. Αντίστοιχα ο Μακρόν έπεσε από το 65% στο 55, για να καταλήξει χθες στο 61, μετά την δήλωση στήριξης του Φρανσουά Μπαϊρού. Επομένως η δημοσκοπική τάση είναι για τη Λεπέν ανοδική. 

2) Το γενικό πολιτικό κλίμα την ευνοεί. Ο Φιγιόν, δηλαδή η γκωλική δεξιά, βρίσκεται στη δίνη του σκανδάλου Πενέλοπε. Από την άλλη, ο πρώην τραπεζίτης και νεοφιλελεύθερος Μακρόν έχει εκτεθεί πολιτικά με την πρόσφατη δήλωσή του πως «οι αποικίες είναι έγκλημα κατά της ανθρωπότητας». Η δήλωση αυτή έπεσε σαν βόμβα στη γκωλική δεξιά, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή ο Μακρόν να παρουσιάζεται ως ο νεοφιλελεύθερος σοσιαλιστής που δεν πιστεύει στις αρχές της γαλλικής δημοκρατίας. Εάν το δίδυμο του δευτέρου γύρου είναι λοιπόν Λεπέν/ Μακρόν, τότε τη νίκη θα δώσει η επιλογή των γκωλικών δεξιών, που αυτή τη στιγμή είναι έξαλλοι με τον Μακρόν. Η πολιτική συγκυρία ευνοεί τη Λεπέν. 

3) Η Λεπέν και το Εθνικό Μέτωπο έχουν αλλάξει ριζικά τα πολιτικά δεδομένα, καθώς έχουν σπάσει τις διαχωριστικές γραμμές μεταξύ των παραδοσιακών κομμάτων και του Front National. Μέχρι τώρα λειτουργούσε η πολιτική συσπείρωση των λεγόμενων συστημικών κομμάτων, έναντι της ακροδεξιάς, μια συσπείρωση που είχε ως βάση την αφοσίωση των γάλλων στις αρχές της γκωλικής δημοκρατίας. Η ακροδεξιά εκπροσωπούσε την αμφισβήτηση των δημοκρατικών γαλλικών παραδόσεων και επομένως όταν υποψήφιός της έφτανε σε δεύτερο γύρο έχανε. 

Σήμερα αυτό δεν ισχύει. Οι διαχωριστικές γραμμές έσβησαν. Το Εθνικό Μέτωπο έχει καταφέρει να διεισδύσει σε ευρύτερα λαϊκά στρώματα. Και αυτό οφείλεται σε δύο λόγους.

Πρώτον, στην όλο και αυξανόμενη βιομηχανική υστέρηση της Γαλλίας έναντι της Γερμανίας, στην αυξανόμενη ανεργία και στην μείωση του κοινωνικού κράτους. Οι εξελίξεις αυτές αποδίδονται στην υπαγωγή της Γαλλίας στο διευθυντήριο των Βρυξελλών, που εκτιμάται ότι εκφράζει τα γερμανικά συμφέροντα. Ο γαλλικός λαός είναι πεπεισμένος πως η Γαλλία έχει γίνει υποχείριο της Γερμανίας, εξέλιξη που καταλογίζεται σε όλα σχεδόν τα συστημικά κόμματα. Επομένως, η αντιευρωπαϊκές θέσεις της Λεπέν ηχούν θετικά στη μεγάλη πλειοψηφία των Γάλλων. 

Δεύτερον, η όλο και αυξανόμενη εχθρότητα έναντι της ισλαμικής τρομοκρατίας αρχικά, αλλά και έναντι των μουσουλμάνων γενικώς, δεν εκφράζεται μόνον από την παραδοσιακή δεξιά και ακροδεξιά, αλλά και από δυναμικές κοινωνικές μειονότητες, που αντιμετωπίζουν το ισλάμ και τον πολιτισμό του με απέχθεια. Ομοφυφυλόφιλοι, τρανς, φεμινίστριες και άλλοι ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όλο και περισσότερο αντιλαμβάνονται πως η μαζική μετανάστευση μουσουλμανικών πληθυσμών στη Γαλλία θέτει σε άμεσο κίνδυνο τις κατακτήσεις τους. Επειδή τα παραδοσιακά κόμματα συνεχίζουν να υπερασπίζονται την πολιτική αφομοίωσης των μουσουλμάνων, οι κοινότητες αυτές αρχίζουν να σταδιακά να στρέφονται προς τη ρητορική της Λεπέν, γεγονός που ήδη το βλέπουμε στην Ολλανδία, όπου το ακροδεξιό κόμμα του Βίλντερς στηρίζεται ενθουσιωδώς από την γκέϊ κοινότητα της χώρας. Αποτέλεσμα αυτής της σοβαρής εξέλιξης είναι πως το Εθνικό Μέτωπο έχει σπάσει τις γραμμές απομόνωσης και μπορεί σήμερα να απευθυνθεί σε όλους. Ο λόγος του ακούγεται . 

Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι η Μαρίν Λεπέν να εμφανίζεται όχι απλώς σαν μια ακροδεξιά υποψήφιος, αλλά σαν η υπερασπιστής των αρχών της γαλλικής Republique. Ανεξάρτητη Γαλλία, Γενική Βούληση, Λαϊκή Κυριαρχία. Αυτό το τρίπτυχο της Λεπέν είναι ιδεολογικά κυρίαρχο. Απέναντί της θα έχει πιθανόν τον υπουργό της αποτυχημένης και πολιτικά απαξιωμένης κυβέρνησης των σοσιαλιστών, έναν πιστό σύμμαχο των γερμανών και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δηλαδή έναν πολιτικό που δύσκολα μπορεί να απευθυνθεί στους γάλλους γκωλικούς, που αυτή τη στιγμή, μαζί με την Λεπέν, είναι η μεγάλη πλειοψηφία. Επομένως, οι δεξαμενές από τις οποίες πρόκειται να αντλήσει ψήφους η Λεπέν είναι πλέον πολύ μεγάλες. 

Τούτων δοθέντων, η πορεία προς τις γαλλικές εκλογές κρύβει εκπλήξεις και η νίκη της Λεπέν είναι πιθανή. Τι θα σημαίνει αυτό για την Ελλάδα και την εσωτερική μας πολιτική κατάσταση; Αυτό θα το δούμε σε επόμενο σημείωμα.

TVXS
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook, στο Twitter ή στο Google+ μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Στην μπάρα που περνάει κυλιόμενη πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων μπορείτε να δείτε σε τίτλους τις 25 τελευταίες αναρτήσεις μας. Οι τίτλοι είναι σύνδεσμοι (λινκ) και πατώντας τους θα ανοίξει σε ένα ξεχωριστό παράθυρο η συγκεκριμένη ανάρτηση.

9. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.