Τελευταίες αναρτήσεις

2 Μαρτίου 2017

Μπούργκα - Χιτζάμπ, οι ενδυμασίες των γυναικών του Ισλάμ και η ασφάλεια στην Δύση

Ιραν - Γυναίκα καπνίζει ναργιλέ --- φωτό/ Joseph Galanakis
Γράφει ο Αλέξανδρος Νίκλαν
Σύμβουλος Θεμάτων Ασφαλείας

Το τελευταίο διάστημα γίνεται λόγος για τις ενδυματολογικές υποχρεώσεις που επιβάλει η φανατική ερμηνεία που αφορά το Κοράνι και την γυναίκα στο Ισλάμ.

Ειδικότερα για τα θέματα της χιτζάμπ και της μπούργκα, που φαίνεται, για τον ένα ή τον άλλον λόγο, να προβληματίζουν αρκετούς ανθρώπους οι οποίοι προσπαθούν να ερμηνεύσουν κάποια πράγματα με την δική τους οπτική γωνία.

Γυναίκα με Μπούργκα σε ΜΒ -- φωτό TIMES.COM
Στο συγκεκριμένο άρθρο δεν θα αναφερθώ στα θέματα περί θέσης γυναικός στο Ισλάμ ή στο πώς αυτό υποτιμά την θέση της ή είναι μια έκφραση θρησκευτική. Θα αναφερθώ καθαρά στο θέμα ασφάλειας και στις εντυπώσεις που πολλές φορές δημιουργούνται από την προβολή μιας κουκουλωμένης γυναίκας προς λόγους προπαγάνδας.

1. Θα πρέπει να θεωρηθεί εξαρχής πώς η κάλυψη με κουκούλα κεφαλιού οποιουδήποτε ατόμου αποτελεί μέγιστο πρόβλημα ασφαλείας καθώς η μη προβολή προσώπου δίνει την ευχέρεια σε κακόβουλα άτομα να προχωρήσουν σε ενέργειες κατά ατόμου, εγκαταστάσεων κτλ. Εξού και σε χώρους και εγκαταστάσεις όπου υπάρχει ζήτημα ασφαλείας εξυπακούεται πώς η προβολή προσώπου είναι απαιτητή και αναγκαία. Η ανάγκη ύπαρξης ασφάλειας των πολλών υπερκαλύπτει την πεποίθηση ή επιθυμία του ατόμου να έχει καλυμμένο το κεφάλι του.

Στην περίπτωση τώρα της μπούργκα, το πρόβλημα μεγενθύνεται όχι διότι είναι μουσουλμανικής πεποίθησης η γυναίκα που την ενδύεται , αλλά επειδή η συγκεκριμένη ενδυμασία έχει αποδειχθεί στο πεδίο πώς δίνει πλεονέκτημα σε κακόβουλα άτομα να κάνουν επιθέσεις κατά των πολλών (βλ. "μαύρες χήρες" σε Καύκασο, γυναίκες με ΑΚ47 κατά αποστολών σε Μ.Ανατολή , κτλ. ). Παράλληλα έχει χρησιμοποιηθεί από τρομοκράτες για να περάσουν σύνορα ως πρόσφυγες (συλλήψεις σε Ελληνικά σύνορα προ ενός έτους περίπου)

Οπότε σε αυτή την περίπτωση και μιλώντας καθαρά για χώρους που πρώτη προτεραιότητα είναι η διασφάλιση ακεραιότητας των πολλών, η επιθυμία/πεποίθηση ενός ατόμου ή και κάποιων παραπάνω δεν μπορεί να υποσκελίσει την παραπάνω ανάγκη για προβολή προσώπου προς ταυτοποίηση. 

2. Αναφερόμενος ξεκάθαρα στην προβολή μιας εικόνας γυναικός που κινείται με πλήρης κάλυψη σώματος (μπούργκα) σε χώρα της Δύσης αποτελεί σημείο επιθετικής ψυχολογικής προπαγάνδας από τους φανατικούς Ισλαμιστές.

Είναι προφανές πώς όταν μια ιδεολογική τοποθέτηση από τρομοκράτες επιβάλλεται ακόμα και εκτός περιοχής δράσης τους, δίνει το ψυχολογικό πλεονέκτημα σε αυτούς πώς έχουν "μακρύ χέρι/άγγιγμα" μέσω της ιδεολογικής πειθαρχίας. Έτσι οι γυναίκες πρέπει να είναι καλυμμένες ολόκληρες, οι άντρες να τηρούν κάποια πρότυπα κτλ.. επιβάλλοντας έτσι ένα θρησκευτικό/ιδεολογικό δογματισμό που διαστρεβλώνει και διαχειρίζεται μια ερμηνεία προς όφελος τους, καθώς ο παραβάτης θα τιμωρείται ενισχύοντας έτσι μια "ανώτερη εικόνα προβολής ισχύος" της ιδεολογικής τρομοκρατίας που θέλουν να ταυτίσουν με το Ισλάμ. 

3. Γιατί τώρα θεωρώ πώς η δογματική ιδεολογία των τρομοκρατών αποτελεί προπαγανδιστικό όπλο τους; Στις φωτογραφίες  όπως είναι εμφανές υπάρχουν δύο γυναίκες πιο πάνω. Η μία είναι φωτό από το Ιράν και δείχνει μια γυναίκα με ναργιλέ. Η δεύτερη είναι φωτό από ΜΒ και δείχνει μια γυναίκα που κρατάει κινητό. Η πρώτη φοράει απλά χιτζάμπ και έχει τα μαλλιά της καλυμμένα εκφράζοντας έτσι μια προσωπική θρησκευτική ιδεολογία της χωρίς όμως ποτέ να αποτελέσει θέμα ασφαλείας. Στην δεύτερη φωτογραφία η γυναίκα ( ;;; ) φοράει μπούργκα όπου δεν είναι εμφανές ούτε το φύλο της, ούτε ποια/ποιος είναι και ταυτόχρονα αποτελεί και μια προώθηση μιας εικόνας που έχουν ταυτιστεί πλήρως οι τρομοκράτες μαζί της, καλώς η κακώς. Την επιβολή δηλαδή της Σαρία πάνω από τον νόμο του όποιου κράτους.

Έχοντας στο μυαλό όλα τα παραπάνω και μιλώντας όπως ανέφερα ξεκάθαρα πάνω στον χώρο ασφαλείας, είναι προφανές πώς η μόνη αποδεκτή ενδυμασία , τηρουμένων των θρησκευτικών ελευθεριών του ατόμου, είναι η φωτό με την εικονιζόμενη που φέρει χιτζάμπ. Είναι σημαντικό να γίνει αντιληπτό και για αυτό το τονίζω ξανά , πώς οι θρησκευτικές ελευθερίες και εκφράσεις, στον 21ο αιώνα και στον Δυτικό πολιτισμό , έχουν σημαντική θέση όσον αφορά το άτομο, αλλά ακόμα σημαντικότερη θέση έχει η διατήρηση της ασφάλειας και της τάξης του συνόλου της κοινωνίας όπου και θέτει όρια σε κάποιες ατομικές και προσωπικές εκφράσεις, όσο "ιερές" και αν τις θεωρεί ο εκφραζόμενος/η.

Παράλληλα όπως ανέφερα είναι σημαντικό να ειπωθεί πώς πρέπει να δοθεί/σταλεί και ένα μήνυμα προς κάθε λογής φανατικούς πώς οι αντιλήψεις που δείχνουν μια ιδεολογική καταπίεση προς όφελος και παροχή ισχύος σε κάποιους εκφραστές μιας διεστραμμένης ερμηνείας μια θρησκευτικής ιδεολογίας, απλά δεν έχουν χώρο στον δυτικό πολιτισμό και στον 21ο αιώνα. 

ΥΓ. Σκοπίμως δεν αναφέρομαι στο θέμα θέσης γυναικός στο Ισλάμ, την ψυχολογική πίεση που δέχεται και πως αυτό μεταφράζεται στην καθημερινότητα της , αφού είναι τομέας άλλης ειδικότητας (ψυχολογία/κοινωνιολογία) εξού και θεωρώ πώς χρήζει πιο ορθής και ολοκληρωμένης περιγραφής από κάποιον/κάποια ειδικό επί αυτού.

GeopoliticsShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook, στο Twitter ή στο Google+ μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Στην μπάρα που περνάει κυλιόμενη πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων μπορείτε να δείτε σε τίτλους τις 25 τελευταίες αναρτήσεις μας. Οι τίτλοι είναι σύνδεσμοι (λινκ) και πατώντας τους θα ανοίξει σε ένα ξεχωριστό παράθυρο η συγκεκριμένη ανάρτηση.

9. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.