Τελευταίες αναρτήσεις

4 Μαρτίου 2017

Στο κοινοβουλευτικό πολίτευμα την εξουσία την έχουν οι μεγαλομέτοχοι της κοινωνίας

Γράφει ο Πέτρος Χασάπης 

Είναι γνωστό ότι με την εμφάνιση της δυνατότητας μαζικής παραγωγής, εμφανίστηκε και η μορφή της καπιταλιστικής (κεφαλαιουχικής) εταιρίας, δηλαδή στην ουσία της Ανώνυμης Εταιρίας. 

Είναι επίσης γνωστό ότι η έκρηξη της μαζικής παραγωγής και η πιεστική ανάγκη για μεγαλύτερες αγορές προς διάθεση των μαζικά παραγόμενων προϊόντων, οδήγησε σε συνένωση με τη βία των επιμέρους φέουδων και κρατιδίων στο μετέπειτα μεγάλο εθνικό κράτος, με ενιαία κεντρική εξουσία, ενιαίο νόμισμα και ενιαίο νομικό πλαίσιο. 

Είναι τέλος γνωστό, ότι η οργάνωση και η νομική μορφή του εθνικού κράτους βασίστηκε στην οργάνωση και τη νομική μορφή της εθνικής καπιταλιστικής εταιρίας. Δηλαδή το κράτος έχει μετόχους (τους πολίτες), έχει καταστατικό (Σύνταγμα), έχει ΔΣ (κυβέρνηση) και έχει ΓΣ (βουλή – αντιπροσωπευτικό σύστημα). 

Όμως στην κεφαλαιουχική εταιρία, την εξουσία δεν ασκούν οι μικρομέτοχοι, αλλά οι μεγαλομέτοχοι που κατέχουν το πλειοψηφικό πακέτο. Η ψήφος δηλαδή στις ΓΣ είναι ανάλογη των κεφαλαίων που κατέχει κάποιος στην εταιρία και δεν ισχύει η ισότητα μεταξύ των φυσικών προσώπων των μετόχων. Μπορεί και ένας μόνο μέτοχος ή λίγοι συνεργαζόμενοι μεταξύ τους μέτοχοι, να κατέχουν το πλειοψηφικό πακέτο των κεφαλαίων της εταιρίας. 

Αυτή η ιδιότητα της οικονομικής δύναμης αντικατοπτρίζεται και στο κράτος, όπου, το κοινοβουλευτικό πολίτευμα δουλεύει μόνο με μεγαλομετόχους (κόμματα) και όχι με απλά φυσικά πρόσωπα. Και τα κόμματα στο καπιταλιστικό κοινοβουλευτικό πολίτευμα, δεν έχουν καμία σχέση με την ιδανική εικόνα που μπορεί να έχει ο καθένας μας για τη δημοκρατία και που προσπαθούν να περάσουν τα κόμματα στην Κοινή Γνώμη. Ότι τάχα είναι οι ταγοί της δημοκρατίας. Τα κόμματα στο καπιταλιστικό κοινοβουλευτικό πολίτευμα έχουν πολιτική δύναμη ανάλογη με τα κεφάλαια που τα χρηματοδοτούν και τα στηρίζουν και την προπαγανδιστική προβολή που τους εξασφαλίζουν. Για το λόγο αυτό, στο κοινοβουλευτικό πολίτευμα ισχύουν εκλογικοί νόμοι ενισχυμένων αναλογικών, τέτοιοι που δίνουν την εξουσία σε χρηματοδοτούμενες οργανωμένες κομματικές μειοψηφίες (μεγαλομετόχους της κοινωνίας) και όχι στο σύνολο των πολιτών. 

Σήμερα όμως, σε συνθήκες παγκοσμιοποίησης, η δύναμη έχει μετατεθεί από την εθνική καπιταλιστική εταιρία, στην πολυεθνική νεοκαπιταλιστική εταιρία και κυρίως στους διεθνείς τραπεζίτες – παραγωγούς του χρήματος και τους διεθνείς καζινο-καπιταλιστές.

Σήμερα λοιπόν, ούτε το εθνικό κράτος μπορεί να δουλέψει, ούτε το εθνικό καπιταλιστικό κοινοβουλευτικό πολίτευμα. Γι’ αυτό βλέπουμε εμβρόντητοι, αφενός να καταλύονται στην ουσία τα εθνικά κράτη, αφετέρου να μην λαμβάνονται καθόλου υπόψη οι εθνικές κοινοβουλευτικές κυβερνήσεις, σαν να μην υπάρχουν. 

Αν λοιπόν κάποιοι απορούν γιατί δεν μπορεί να γίνει εδώ στην χρεοκοπημένη Ελλάδα, ένα νέο δημοκρατικό πολιτικό κίνημα από απλούς δημοκράτες πολίτες, τώρα έχουν την απάντησή τους στα ανωτέρω.  Το πολίτευμα αυτό δουλεύει μόνο με χρηματοδοτούμενα κόμματα, που εκφράζουν συγκεκριμένα οργανωμένα συμφέροντα που εξουσιάζουν την κοινωνία και όχι με προσωπικότητες και απλούς πολίτες, όπως δουλεύει η πραγματική δημοκρατία. Απαιτείται μεγάλη οικονομική στήριξη από την οικονομική δύναμη και προβολή. Όμως, από τη στιγμή που μπει κάποιος σε αυτή τη διαδικασία, τότε δεν θα υπάρχει καμία διαφορά από τα υπάρχοντα συστημικά πολιτικά σχήματα. 

Όλη αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να νικηθεί ούτε με το εμφανιζόμενο νέο-εθνικιστικό απομονωτικό πισωγύρισμα, μέσα στις σύγχρονες παγκοσμιοποιημένες οικονομοτεχνικές εξελίξεις. 

Αυτή η κατάσταση θα νικηθεί μόνο με νέες επαναστατικές διαδικασίες για μεταφορά της πολιτικής εξουσίας στα χέρια των απλών πολιτών. Ποιος όμως θα διαθέσει χρήματα και προβολή για να γίνει κάτι τέτοιο, αλλά και κυρίως ποιος πολίτης ενδιαφέρεται να συμμετάσχει σ’ αυτό; 

πηγήShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook, στο Twitter ή στο Google+ μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Στην μπάρα που περνάει κυλιόμενη πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων μπορείτε να δείτε σε τίτλους τις 25 τελευταίες αναρτήσεις μας. Οι τίτλοι είναι σύνδεσμοι (λινκ) και πατώντας τους θα ανοίξει σε ένα ξεχωριστό παράθυρο η συγκεκριμένη ανάρτηση.

9. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.