Τελευταίες αναρτήσεις

23 Μαρτίου 2017

"Εσμέν Έλληνες το γένος, ως η τε φωνή και η πάτριος παιδεία"

Η Ελληνικότητά μας σήμερα, κτυπιέται από όλες τις δυνατές πλευρές και από όλα τα επίπεδα. Δεν είναι κάτι νέο, ούτε κάτι παράξενο, αλλά μια συνεχή στον χρόνο διαδικασία αμφισβήτησης της ΕΘΝΙΚΗΣ μας υπόστασης, δηλαδή του Ελληνορθόδοξου χαρακτήρα μας, του τρόπου ζωής μας.

Οι εχθροί του Ελληνικού Έθνους (Δυτικοί αλλά και Ανατολικοί) είναι ουσιαστικά εχθροί του Ελληνορθόδοξου Πολιτισμού μας, όχι του εθνικού μας ονόματος, αυτό μπορούν και διαχειρίζονται κατά το δοκούν διαχρονικά. Ένα τρανταχτό παράδειγμα αλλοτριωτικής διαχείρισης του ονόματος «Έλληνας» αποτελεί η διαχρονική ιδεολογικοποίηση του, δηλαδή η ένταξή του σε μια ιδεολογία (π.χ. Εθνικισμός) ή η απόκλισή του από μια άλλη ιδεολογία (π.χ. κομμουνισμός).

Σήμερα προωθούν ολόκληρες επιστημονικοφανείς θεωρίες π.χ. ιστορισμός, βάσει των οποίων αμφισβητούν την ίδια την ύπαρξη του ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ και του ΕΘΝΟΥΣ διαχρονικά. Ένας βασικός λόγος που σήμερα αυτό το γεγονός γίνεται πιο εμφανές, αποτελεί η κατάργηση της «ΠΑΙΔΕΙΑΣ» ως μορφωτικού συστήματος, και η αντικατάστασή της από μια «ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ» αμφιβόλου στοχοθεσίας.

Η «ΠΑΙΔΕΙΑ», η οποία αποτελεί και ένα από τα βασικά εθνικά μας χαρακτηριστικά, διαχρονικά για εμάς του ΡΩΜΙΟ-ΕΛΛΗΝΕΣ ταυτιζόταν με την ακόλουθη πορεία: ΠΑΙΔΕΙΑ= Πληροφορία - Γνώση - Σοφία, διότι στόχος κάθε ανθρώπου ήταν και είναι η «ΓΝΩΣΗ» και αν είναι δυνατόν η «ΣΟΦΙΑ» την οποία πάντα εκτιμούμε και σεβόμαστε, ως τη μεγαλύτερη κληρονομιά.

Όπως ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος λέει: «...Βασικό τους όπλο (των αρχαίων Ελλήνων) υπήρξε η ‘πραγματική σκέψη’, όπως προσφάτως την ‘κωδικοποίησε’ ο Κορνήλιος Καστοριάδης ως μέθοδο που επιτρέπει, διαδοχικώς:

α) Αρχικώς την "εξήγηση", που σημαίνει την αναγωγή ενός φαινομένου στις αιτίες του.
β) Έπειτα την "κατανόηση", που σημαίνει τη δημιουργία νοημάτων για τη σύλληψη της σημασίας της εξήγησης.
γ) Και, τελικώς, τη "διαύγαση", που σημαίνει την μέσω της εξήγησης και της κατανόησης ολιστική σύλληψη της γνώσης».

Κάπως έτσι το Πνεύμα φθάνει στον τελευταίο σταθμό του ταξιδιού της επιστημονικής δημιουργίας, που είναι η Φιλοσοφία.

Σήμερα η δυτική επαγγελματική «ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ» μέσα από το πλουτοκρατικό σύστημα, συγκέντρωσε όλο το ενδιαφέρον της παραγωγικής διαδικασίας στην «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ» δηλαδή: ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ = Πληροφορία και ταξινόμηση της πληροφορίας (νέα τεχνολογία).

Η «ΓΝΩΣΗ» και η «ΣΟΦΙΑ» έχουν ουσιαστικά εκμηδενιστεί ως άχρηστα προσόντα, στους μελλοντικούς ανθρώπινους παραγωγικούς συντελεστές.

Άρα η ΕΛΛΗΝΙΚΟΤΗΤΑ μας που βασίζεται διαχρονικά, πολύ στην Παιδεία όπως ο Πλήθων ο Γεμιστός (15ος αιώνας) δήλωνε «Εσμέν Έλληνες το γένος, ως η τε φωνή και η πάτριος παιδεία μαρτυρεί» έχει ήδη κτυπηθεί σοβαρά και αυτό το βλέπουμε στη νέα γενεά - τα ίδια τα παιδιά μας.

ΧΡΥΣΗΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ
Σημερινή
πηγήShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook, στο Twitter ή στο Google+ μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Στην μπάρα που περνάει κυλιόμενη πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων μπορείτε να δείτε σε τίτλους τις 25 τελευταίες αναρτήσεις μας. Οι τίτλοι είναι σύνδεσμοι (λινκ) και πατώντας τους θα ανοίξει σε ένα ξεχωριστό παράθυρο η συγκεκριμένη ανάρτηση.

9. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.