Τελευταίες αναρτήσεις

6 Μαρτίου 2017

Παιχνίδια πολέμου στο Αιγαίο.

Επισήμως κανείς δεν το θέλει. Ανεπισήμως, ωστόσο, όλοι το φοβούνται. Το ενδεχόμενο ενός ελληνοτουρκικού 'ατυχήματος' στο Αιγαίο είναι πλέον ορατό. Κάποιοι εκφράζουν μάλιστα την ανησυχία ότι ένα τέτοιο 'ατύχημα' θα μπορούσε να προκύψει άμεσα, ακόμη και πριν από το τουρκικό δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου στην Τουρκία. 
 
Οι λόγοι ανησυχίας πολλοί και διαφορετικοί μεταξύ τους. Θα μπορούσαν ωστόσο να συνοψιστούν στα εξής βασικά σημεία:

Ο απρόβλεπτος Ερντογάν και ο προκλητικός Μπαχτσελί 
 
Ο Ερντογάν δεν είναι εν έτει 2017 ο ίδιος με τον Ερντογάν του 2003. Κάθε άλλο μάλιστα. Είναι πολύ πιο απρόβλεπτος και εριστικός προς τους 'έξω', καθώς έχει πια μεταβεί από την εποχή των 'μηδενικών προβλημάτων με τους γείτονες' σε μια εποχή των μηδενικών φιλικών σχέσεων με τους γείτονες. Το πολιτικό περιβάλλον γύρω του επίσης δεν βοηθά.
 
Ως άτυπος 'εταίρος' πια του Ερντογάν στον δρόμο προς το δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου και τη σουλτανοποίηση, ο ηγέτης των Εθνικιστών (MHP) Ντεβλέτ Μπαχτσελί σπρώχνει την πλάστιγγα προς επικίνδυνα εθνικιστικές κατευθύνσεις, απειλώντας να χτυπήσει 'σαν σφαίρα' στο Αιγαίο με στόχο νέες 'Μικρασιατικές Καταστροφές'. 
 
Κάποιοι συνιστούν ψυχραιμία. Αναρωτιούνται γιατί ο Ερντογάν να θέλει να δημιουργήσει ένα νέο μέτωπο με την Ελλάδα στο Αιγαίο, ενώ έχει ανοιχτά τόσα άλλα μέτωπα σε Συρία, Ιράκ και νοτιοανατολική Τουρκία. Υπάρχει ωστόσο και μια άλλη εκτίμηση που θέλει τον Ερντογάν να ανοίγει όλα τα χαρτιά του προς όλες τις κατευθύνσεις, διαβλέποντας μια ενδεχόμενη συνολική αναδιάρθρωση των σχέσεων και των ισορροπιών σε Νοτιοανατολική Μεσόγειο και Μέση Ανατολή.

Η εσωτερική κρίση στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις 
 
Αποδεκατισμένο μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, το τουρκικό στράτευμα διανύει περίοδο κρίσης. Κυριολεκτικά χιλιάδες Τούρκοι στρατιωτικοί, πολλοί εξ αυτών έμπειροι τόσο στο πεδίο όσο και στη διαχείριση των επαφών με τη Δύση και το ΝΑΤΟ, έχουν αποπεμφθεί τους επτά τελευταίους μήνες κατηγορούμενοι ως... πραξικοπηματίες. Πίσω στη θέση τους, για να καλύψουν τα κενά, έχουν απομείνει στρατιωτικοί, μεταξύ αυτών και πιλότοι μαχητικών, πολλοί από τους οποίους είναι άπειροι, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτή η απειρία για τον αυξημένο κίνδυνο ενός ατυχήματος στον αέρα πάνω από το Αιγαίο.

Η 'απεμπλοκή' των ΗΠΑ από την περιοχή 
 
Η δυνατότητα (ή ακόμη και η διάθεση) των Αμερικανών να 'επέμβουν' πυροσβεστικά σε ένα ελληνοτουρκικό επεισόδιο, όπως είχαν κάνει το 1996, πλέον αμφισβητείται ανοιχτά. Η κυβέρνηση Τραμπ δείχνει (προς το παρόν) να πορεύεται χωρίς πυξίδα, μέσα σε συνθήκες αβεβαιότητας και ίσων αποστάσεων. Η αβεβαιότητα, ωστόσο, αυξάνει το ενδεχόμενο ατυχημάτων ευρύτερα, καθώς αφήνει περιθώρια για παρερμηνείες ή μονομερείς πρωτοβουλίες και εκβιαστικές υπερβάσεις.

Τα ψευδή ρεπορτάζ από Μίντια και οι βεντέτες  
 
Σε αντίθεση με όσα συνέβαιναν στη δεκαετία του 1990, η ένταση στο Αιγαίο πλέον 'αναμεταδίδεται' και μάλιστα 'ζωντανά' στα Μίντια, άλλες φορές απλώς υπερτονισμένη και άλλες διαστρεβλωμένη προς εντελώς ψευδείς κατευθύνσεις. Ενδεικτικό το μπαράζ των ψευδών δημοσιευμάτων στα τουρκικά Μίντια, τα οποία έφτασαν στο σημείο την προηγούμενη εβδομάδα να βλέπουν ακόμη και 'πτώση τουρκικού ελικοπτέρου' κοντά στα Ιμια. Μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο άμεσης υπερπροβολής, η ένταση ανεβαίνει αυτομάτως ακόμη περισσότερο, ενδεχομένως όχι στο ίδιο το πεδίο του Αιγαίου, αλλά στο περιβάλλον 'τοπίο' της κοινής γνώμης, πράγμα που δημιουργεί 'κλίμα'. Για τον ίδιο λόγο, οι δύο πλευρές κινδυνεύουν να δουν ξαφνικά να περιορίζονται τα περιθώρια που έχουν για μανούβρες (επικοινωνιακές ή άλλες) μέσα από τις οποίες θα μπορούσαν να διαχειριστούν το όποιο ενδεχόμενο ατύχημα. 
 
Πέρα, ωστόσο, από το σε έναν βαθμό τοξικό μιντιακό πλαίσιο, η ελληνοτουρκική κρίση έχει φτάσει στο σημείο να αποκτά χαρακτηριστικά σύγκρουσης προσωπικοτήτων. Είναι σαφές ότι το κλίμα ανάμεσα στον Ελληνα υπουργό Εθνικής Αμυνας Πάνο Καμμένο και την τουρκική ηγεσία έχει αποκτήσει το τελευταίο διάστημα τοξικά χαρακτηριστικά. Ξένες διπλωματικές πηγές (από τον ευρωπαϊκό Βορρά) επιβεβαιώνουν στο 'Εθνος' την ανησυχία τους ειδικά ως προς αυτό το ζήτημα μιας ενδεχόμενης διαπροσωπικής όξυνσης στο μέτωπο των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Ελληνικές πηγές, από την άλλη, απορρίπτουν τα σενάρια περί 'βεντέτας' ως αποπροσανατολιστικά και λανθασμένα. 
 
Γιώργος Σκαφιδας 
Πηγή: έθνος.gr
το είδαμε ΕΔΩShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook, στο Twitter ή στο Google+ μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Στην μπάρα που περνάει κυλιόμενη πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων μπορείτε να δείτε σε τίτλους τις 25 τελευταίες αναρτήσεις μας. Οι τίτλοι είναι σύνδεσμοι (λινκ) και πατώντας τους θα ανοίξει σε ένα ξεχωριστό παράθυρο η συγκεκριμένη ανάρτηση.

9. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.