Τελευταίες αναρτήσεις

6 Μαρτίου 2017

Ο αντιστράτηγος Δημήτρης Αλευρομάγειρος αναλύει την ένταση που προκαλούν οι Τούρκοι σε Κύπρο και Ελλάδα

Ο αντιστράτηγος Δημήτρης Αλευρομάγειρος, που υπηρέτησε στην Κύπρο το 1974, μίλησε αποκλειστικά στο  Enimerosis.com σχετικά με τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στα ‘Ιμια αλλά και στην Κύπρο.

Του ζητήσαμε την άποψή του σχετικά με τις προκλήσεις των Τούρκων στα Ίμια, και που αυτό οφείλεται; Αν σκέφτονται να κάνουν θερμό επεισόδιο οι Τούρκοι και πότε στο Αιγαίο;

Επίσης του ζητήσαμε σχόλιο σχετικά με τις  παραβιάσεις και την ένταση που μεταφέρουν οι Τούρκοι στην Κύπρο.  Μπορεί να προσανατολίζονται σε θερμό επεισόδιο οι Τούρκοι στην Κύπρο, πότε και γιατί τον ρωτήσαμε χαρακτηριστικά.

Δείτε παρακάτω την τοποθέτηση του κ.  Αλευρομάγειρου. 

Οι πρόσφατες τουρκικές προκλήσεις 

Το κυρίως πρόβλημα έγκειται στην πάγια τουρκική στρατηγική έναντι της Ελλάδας [της Κύπρου συμπεριλαμβανομένης], η οποία είναι μονίμως επιθετική , κάτι το οποίο δεν το αποκρύπτουν, σε συνδυασμό με μια ανεξήγητη διαχρονική ενδοτική δική μας πολιτική.

Για να μην απεραντολογούμε θα θεωρήσουμε χρονικό σημείο έναρξης το κυπριακό πρόβλημα το οποίον είναι το κυριότερο από την εποχή της πενταμερούς διάσκεψης την δεκαετία του 1950.

Η Τουρκία τότε πέτυχε μεγάλη διπλωματική νίκη [δεν θα ασχοληθώ εδώ με τις όποιες ευθύνες οι οποίες άλλωστε αναδεικνύονται από μόνες τους].

Επιγραμματικά θα αναφερθώ μόνον στην δήλωση του Σοφοκλή Βενιζέλου στην Ελληνική Βουλή όταν συζητήθηκαν οι καταστροφικές συνθήκες Ζυρίχης -Λονδίνου, όταν δήλωσε ότι
“Οι Έλληνες νίκησαν [εννοούσε τον αγώνα της ΕΟΚΑ] και οι Τούρκοι κέρδισαν..”

Ο πρώτος αντιπρόεδρος της Κυπριακή Δημοκρατίας Τ/Κ Κιουτσούκ από την αρχή της εγκαθίδρυσης της λειτουργίας της δεν έκρυψε ότι “ήρθε η ώρα για την διχοτόμηση της Κύπρου”..

Ο δικός μας εφησυχασμός σε συνδυασμό και με τα πάντοτε μεγάλα προβλήματά μας, κυρίως οικονομικά, έκρυβε κάτω από το χαλί αυτές τις προκλήσεις προσπαθώντας με αναιμικές παρακλήσεις προς την διεθνή κοινότητα να τιθασεύσει την Τουρκία….

Τα γεγονότα της Κωνσταντινούπολης και της Σμύρνης το 1955 αλλά και τα μετά την Ζυρίχη γεγονότα του Δεκ του 1963 [από μακρού σχεδιαζόμενη τουρκανταρσία με ταυτόχρονη απέλαση μεγάλου τμήματος του Ελληνισμού της Κωνσταντινούπολης ,] προοίμιο των επομένων γεγονότων αντιμετωπίσθηκε επίσης με τον ίδιο χαλαρό και απόλυτα ενδοτικό τρόπο….

Όμως επειδή και οι μεγάλοι και ισχυροί έχουν ανάγκη μιας στοιχειώδους έστω νομιμότητας, η Τουρκία και οι υποστηρικτές της στην στρατηγική της [λέγε με Ηνωμένο Βασίλειο κυρίως] δεν μπορούσαν να προχωρήσουν σε μεγαλύτερες αυθαιρεσίες και γι αυτό μεθοδεύτηκε από τα Ιουλιανά του 1965 η πορεία προς την χούντα του 1967 της οποίας η στρατηγική επιλογή από εκείνους που την βοήθησαν να επικρατήσει ήταν  η καταστροφή της Κύπρου, [η ευθύνη των προ της χούντας πολιτικών, είναι εδώ τεράστια γιατί άφησαν την χώρα να οδηγηθεί σε αυτήν]

Αμέσως με την εγκαθίδρυση της χούντας έχουμε την τραγική συνάντηση στην Κεσσάνη το φθινόπωρο του 1967, την τουρκική προβοκάτσια της Κοφίνου που οδήγησε στην επαίσχυντη αποχώρηση της Ελληνικής Μεραρχίας δηλαδή τον ουσιαστικό αφοπλισμό της Κύπρου.

Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου είχε τεθεί σε εφαρμογή.

Εδώ και για να τα συνδυάσουμε με τα σημερινά πρέπει να τονισθεί ότι η τεράστια γεωστρατηγική αξία της Κύπρου είναι και το κρίσιμο σημείο του παγκόσμιου ανταγωνισμού για την κυριαρχία στο έδαφος της και δια τούτο το παγκόσμιο ενδιαφέρον σε όλη την ιστορική διαδρομή της.

Η χρυσή ευκαιρία για την τουρκική πολιτική με το Ιουλιανό πραξικόπημα του 1974 και οι τραγικές ατέλειες των συμφωνιών Ζυρίχης και Λονδίνου οδήγησαν στην εισβολή με τα τραγικά για τον ελληνισμό αποτελέσματα.

Από εδώ αρχίζει η δεύτερη φάση της τραγωδίας η οποία πάλι με τις δικές μας αβελτηρίες οδήγησαν στο βρετανικής  συνταγής σχέδιο Αννάν το οποίο απερρίφθη μεν λόγω ευφυΐας του Κυπριακού Ελληνισμού και την μεγάλη πολιτική προσωπικότητα του Τάσσου Παπαδόπουλου αλλά αυτό από μόνο του δεν αρκούσε. 

Η διαχρονική ενδοτική μας πολιτική οδήγησε στη σημερινή κατάσταση η οποία προσωρινά ανεκόπη λόγω της σταθερής στάσης της Ελλάδας εκφρασθείσης μέσω του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά.

Όμως με λύπη μας σημειώνουμε ότι αυτή η αντίδραση δεν θεωρούμε ότι θα παραταθεί αν δεν πεισθούμε όλοι ότι πρέπει να αλλάξουμε στρατηγική στην αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας.

Η σημερινή Τουρκία έχει πολλά προβλήματα και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό και προσπαθεί να βρει τον αδύναμο κρίκο για να εκτονωθεί. Και αυτός θεωρούν ότι είναι η Ελλάδα και το Κυπριακό και για αυτό κάνουν επίθεση στρατηγικής με τα γεγονότα που καθημερινά δημιουργούν.

Όμως η ψύχραιμη και αποφασιστική πολιτική τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο απομακρύνουν τον κίνδυνο θερμού επεισοδίου και στο Αιγαίο και στην Κύπρο.

Οι Ένοπλες δυνάμεις και στα δυο κράτη ευρίσκονται σε άριστο επίπεδο και αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά πρώτα από όλα οι Τούρκοι.

Είναι καιρός επί τέλους τόσο μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου όσο και στο εσωτερικό των δυο χωρών να δούμε τα πράγματα κατάματα και να αλλάξουμε στρατηγική και κυρίως να είμαστε ενωμένοι κάτι το οποίο ακόμα δεν έχει επιτευχτεί και ακούγονται περίεργες και παράλογες φωνές από πολλές πλευρές…

Αυτή η διχαστική πολιτική πρέπει να σταματήσει αμέσως για να μην οδηγηθούμε πάλι με δική μας ευθύνη σε γεγονότα όπως του 1974 [Μια ανάγνωση του Θουκυδίδη θα μας πείσει]{1}

Τελειώνοντας λοιπόν επιμένω ότι το πρόβλημα δεν είναι οι Τούρκοι αλλά εμείς οι ίδιοι,
Έχουμε το ηθικό δικαίωμα σε όλα αυτά που μας χωρίζουν με τους Τούρκους και θα είμεθα αήττητοι αν είμαστε ενωμένοι και το λέω με όση σοβαρότητα μπορεί να ειπωθεί. 

enimerosis
πηγήShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook, στο Twitter ή στο Google+ μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Στην μπάρα που περνάει κυλιόμενη πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων μπορείτε να δείτε σε τίτλους τις 25 τελευταίες αναρτήσεις μας. Οι τίτλοι είναι σύνδεσμοι (λινκ) και πατώντας τους θα ανοίξει σε ένα ξεχωριστό παράθυρο η συγκεκριμένη ανάρτηση.

9. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.