Τελευταίες αναρτήσεις

11 Μαρτίου 2017

Έλληνα της Κύπρου, θα σ' εξαναγκάσουν ν' ατιμάσεις και τη μνήμη του πατέρα σου;

Γράφει ο Λάζαρος Μαύρος 

Θ Ε Λ Ο ΥΝ ΚΑΙ προσωπικά να σε ταπεινώσουν και να σ’ εξευτελίσουν. Να σ’ εξαναγκάσουν ν’ αποκηρύξεις και ν’ ατιμάσεις τη μνήμη των γονιών σου, των γιαγιάδων και των παππούδων σου. Επειδή, όταν εσύ ήσουν νήπιο τεσσάρων χρονών, εκείνοι ψήφισαν την Ένωση στο Δημοψήφισμα του Πενήντα. Πιθανόν να μην εντοπίσουν στις Δέλτους του Δημοψηφίσματος την υπογραφή του αειμνήστου πατρός σου.
Υπηρετούσε τότε αστυνομικός στην Αστυνομία των Εγγλέζων της Colony of Cyprus κι οι Αποικιοκράτες είχαν απαγορεύσει -επί ποινή απολύσεως από τις εργασίες τους- τη συμμετοχή των Ελλήνων Κυπρίων αστυνομικών, δασκάλων και δημοσίων υπαλλήλων στο Δημοψήφισμα. Ήταν εκείνο το 4,3% της 15-22 Ιανουαρίου 1950… 


Θ Α ΒΡΟΥΝ όμως ότι: Όταν εσύ ήσουν 9-10 χρονών, ο πατέρας σου, παρ’ ότι αστυνομικός λοχίας των Εγγλέζων κι επικεφαλής σταθμάρχης του Αστυνομικού Σταθμού Αμιάντου, μυήθηκε στην ΕΟΚΑ 15.11.1955 από τον εξ Αγίου Μάμαντος Λεμεσού Αβραάμ Νικόλα Αβδελλά. Και ότι συνήργησε καθοριστικά σε φονικές κατά των Εγγλέζων επιχειρήσεις της ΕΟΚΑ. - ΟΠΩΣ οι Εγγλέζοι, έτσι κι αυτοί, ξέρεις, επιμένουν ανέκαθεν να διαπομπεύουν την απελευθερωτική μας ΕΟΚΑ ως «τρομοκρατική». Και τους αγωνιστές και τους ήρωές της, ως «τρομοκράτες» και «δολοφόνους»

Θ Α ΤΟΥ στιγματίσουν τη μνήμη ως «συνεργού των τρομοκρατών». Για την επιχείρηση ανταρτών τής ΕΟΚΑ, 21.11.1955, εναντίον των Εγγλέζων Κομάντος τού 45 Τάγματος, στο φυλάκιο τους στην περιοχή «Κομπρέσσορ» τού Αμιάντου, όπου, από τους 13 μόνο δύο επέζησαν...

Θ Α ΤΟΥ στιγματίσουν τη μνήμη ως έμπρακτου «συνεργάτη των τρομοκρατών». Επειδή Δεκέμβριο 1955 προμήθευσε στους αντάρτες τής ΕΟΚΑ ένα κιβώτιο δυναμίτες, 30 πακέτα φυσιγγίων κυνηγετικών όπλων, τρεις οκάδες πυρίτιδα κι ένα περίστροφο 0.45΄΄. 

- ΚΙ ΟΤΙ τον Φεβρουάριο 1956 είχε επαφές με τους κορυφαίους τής ΕΟΚΑ, Στυλιανό Λένα και Γρηγόρη Αυξεντίου. 

- ΚΙ ΟΤΙ, αξιοποιούσε δολίως την αστυνομική του ιδιότητα για να μεταφέρει, κρυφά, όπλα και πυρομαχικά τής ΕΟΚΑ από τη Λεμεσό προς τους αντάρτες τού Αμιάντου και των γύρω χωριών. 

Θ Α ΤΟΝ διαπομπεύσουν μεταθανατίως ως «συνεργό δολοφόνων». Επειδή έπαιξε καθοριστικά σημαίνοντα ρόλο, μαζί με τον Στυλιανό Λένα και άλλους, στον σχεδιασμό, στην προετοιμασία και στην εκτέλεση, από τους αντάρτες τής ΕΟΚΑ, Αυγουστή Ευσταθίου με 38ρι περίστροφο Smith and Weston και Κώστα Κυνηγό με αυτόματο Μαρσίπ 9χλστ., τού δραστήριου εναντίον τής ΕΟΚΑ πράκτορα των Αγγλικών Υπηρεσιών Πληροφοριών, Άγγλου γιατρού Τσαρλς Μπήβαν, (Charles Bevan) την Πέμπτη 8 Νοεμ. 1956, στο νοσοκομείο Αμιάντου. 

Δ Ρ Α Σ Ε Ι Σ ΤΟΥ αείμνηστου πατέρα σου, κατά τον ένοπλο αγώνα τής ΕΟΚΑ και όλου τού λαού, για την αποτίναξη τού αγγλικού ζυγού και την Ένωση τής Κύπρου με την Ελλάδα: Συνώνυμο, τότε, της λευτεριάς. Για τις δράσεις του εκείνες, ο ίδιος ο πατέρας σου, το γνωρίζεις όπως κι εμείς, ήταν δημοσίως και ενυπογράφως υπερήφανος… 

ΛΑΖΑΡΟΣ Α. ΜΑΥΡΟΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ

Εβδομήντα χρόνια από την Ένωση της Δωδεκανήσου με τη μητέρα Ελλάδα, να θυμίσουμε, άραγε, ότι στη συγκινητικότατη τελετή τον Μάρτιο 1947, που υψώθηκε επισήμως στη Ρόδο η ελληνική σημαία, «ο κ. Παπακόκκινος, εκτελών εντολήν του δημάρχου Πάφου [Χριστόδουλου Γαλατόπουλου] διεβίβασε τον χαιρετισμό της αλυτρώτου Κύπρου προς τα απελευθερωθέντα Δωδεκάνησα (ρεπορτάζ Παύλου Παλαιολόγου «ΤΑ ΝΕΑ» 29.3.1947 - στο βιβλίο του Ελευθερίου Ι. Διακογιάννη «Οι Ανυπότακτοι της Σύμης - Βρετανική Κατοχή στα Δωδεκάνησα», εκδ. Προσκήνιο 2005, σελ.119, με πρόλογο και του Βάσου Λυσσαρίδη) και ότι οι γονείς κι οι παππούδες μας, τότε το 1947, στην αγγλοκρατούμενη Κύπρο αλληλευχόντουσαν «τζιαι στα δικά μας», δύο χρόνια μετά τη λήξη του Β' Παγκ. Πολέμου, τρία χρόνια πριν το Ενωτικό μας Δημοψήφισμα του 1950, αλλά… άλλες όμως ανέκαθεν οι βουλές των Εγγλέζων αποικιοκρατών και των Τούρκων συνεργατών τους;

Λάζ. Α. Μαύρος 
Σημερινή
το είδαμε ΕΔΩShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook, στο Twitter ή στο Google+ μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Στην μπάρα που περνάει κυλιόμενη πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων μπορείτε να δείτε σε τίτλους τις 25 τελευταίες αναρτήσεις μας. Οι τίτλοι είναι σύνδεσμοι (λινκ) και πατώντας τους θα ανοίξει σε ένα ξεχωριστό παράθυρο η συγκεκριμένη ανάρτηση.

9. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.