27 Δεκεμβρίου 2016

«Viper Valley 2016»: «Ύμνοι» από τους Ισραηλινούς για την Πολεμική μας Αεροπορία !!

Σε μια κίνηση μεγάλης τιμής αλλά και συμβολισμών σε πολλαπλά επίπεδα, η Πολεμική Αεροπορία του Ισραήλ απέδειξε και έμπρακτα τη βαθιά εκτίμηση που επιδεικνύει τα τελευταία χρόνια στους Έλληνες ιπταμένους και τις επιχειρησιακές ικανότητες του Κλάδου των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων εν γένει, φιλοξενώντας αριθμό ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών σε αεροπορική βάση που δεν είχε πατήσει «ξένο πόδι» από το 1956, τη χρονιά της Κρίσης στο Σουέζ, όταν είχαν υποδεχθεί μαχητικά αεροσκάφη Mystere της Dassault, της γαλλικής Αεροπορίας!

Πρόκειται για την επιχειρησιακή ανάπτυξη των ελληνικών μαχητικών F-16 στο πλαίσιο της άσκησης «Viper Valley 2016», η οποία διεξήχθη με «στρατηγείο» την αεροπορική βάση «Ramat-David», όπως αποκάλυψε σε σχετικές δηλώσεις του ο διοικητής της βάσης της ισραηλινής Αεροπορίας, σμήναρχος Άμνον, υπογραμμίζοντας την ιστορική σημασία της ελληνικής έλευσης στη βάση, για συνεκπαίδευση με τα ισραηλινά F-16C/D «Barak». 

Χωρίς να διστάσουν να μοιραστούν τις πιο διδακτικές του εμπειρίες και τα επιχειρησιακά τους μυστικά, η άσκηση Ισραηλινών και Ελλήνων διακρίθηκε από την εξαντλητική της σχεδίαση, σε κάθε λεπτομέρεια, με τα μαχητικά να μοιράζονται σε δυο ομάδες, την «μπλε» και την «κόκκινη», οι οποίες συγκρούστηκαν μεταξύ τους με βάση τα πιο ρεαλιστικά επιχειρησιακά – πολεμικά σενάρια και μάλιστα σε χώρο πιο περιορισμένο από αυτόν που έχουν συνηθίσει τα ελληνικά πληρώματα, όπως αποκάλυψε Έλληνας σμηναγός, υπογραμμίζοντας ότι αυτό συνιστούσε μεγάλη πρόκληση… 

Η «μπλε» ομάδα συμπεριλάμβανε πιλότους και από τις δυο Αεροπορίες, ενώ η «κόκκινη» ήταν αποκλειστικά Ισραηλινοί πιλότοι. Οι μύστες του αεροπορικού όπλου γνωρίζουν για ποιον λόγο οι ομάδες αυτές ήταν κάτι σαν «dream team», αφού οι επιχειρησιακές δυνατότητες των μαχητικών αλλά και αυτές των πιλότων ως άτομα – προσωπικότητες, είναι με απλά λόγια κορυφαίες.

Τα σενάρια συμπεριλάμβαναν επιθετικές ενέργειες μέρα και νύχτα, διείσδυση βαθιά στην εχθρική ενδοχώρα σε αποστολές κρούσης υπό τα πυρά αντιαεροπορικών όπλων και εχθρικών αεροσκαφών, ενώ προβλεπόταν και εναέριος ανεφοδιασμός!

Οι προκλήσεις της διαφορετικής γλώσσας που χρησιμοποιούν οι δυο ιστορικοί λαοί ξεπεράστηκαν, το ίδιο και η πρόκληση του διαφορετικού εδάφους – περιβάλλοντος και οι κλιματολογικές συνθήκες. Έλληνας αξιωματικός ήταν παρόν στον πύργο ελέγχου και στα κέντρο επιχειρήσεων. Όλα όμως πήγαν καλά. 

Και μάλιστα, σε αντίθεση με τα ΝΑΤΟϊκά σενάρια και στάνταρ που ακολουθούν οι πολυεθνικές ασκήσεις συνήθως, η άσκηση αυτή ακολούθησε τα ισραηλινά στάνταρ, τα οποία μοιάζουν πολύ με τα ελληνικά, όταν οι Έλληνες πιλότοι εκπαιδεύονται όχι για βόλτες στον αέρα και φιγούρες, αλλά για να πολεμήσουν. 

Αν μη τι άλλο, οι ομοιότητες σε αυτό τον τομέα ανάμεσα στις δυο χώρες είναι… σκανδαλιστικές, ιστορικά. Και η εμπιστοσύνη που έδειξαν οι Ισραηλινοί στα ελληνικά «φτερά» και στους ανθρώπους τους, ήταν ένα ηχηρό μήνυμα που ξέφευγε πολύ πέραν του αμιγώς στρατιωτικού – επιχειρησιακού. 

Τα πληρώματα εκπαιδεύτηκαν σκληρά για να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν όλα τα δεδομένα για να αντεπεξέλθουν σε τόσο απαιτητικές συνθήκες. Αποδείχθηκε, ότι τα ελληνικά μαχητικά και οι Έλληνες πιλότοι, αντέχουν σε οποιεσδήποτε συνθήκες, κάτι που γνωρίζουν και λαμβάνουν υπόψη υπερφίαλοι φαφλατάδες της περιοχής, που μέσα στον παροξυσμό τους (εθνικιστικός και θρησκευτικός) αντιλαμβάνονται ότι άλλο τα έργα και άλλο τα έργα και πως αν κάτι πάει στραβά, η αποκαθήλωσή τους θα ήταν παταγώδης. Ο ορισμός της ΑΠΟΤΡΟΠΗΣ (deterrence)… 

«Οι Έλληνες είναι εταίροι μας επί μακρόν και η άσκηση δύο εβδομάδων είναι ένα ακόμα βήμα μπροστά στη συνεργασία μας», ήταν τα λόγια του σμηνάρχου Άμνον, διοικητή της βάσης, ο οποίος δεν έκρυβε την ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα της συνεκπαίδευσης, επιβεβαιώνοντας ότι Έλληνες και Ισραηλινοί… είπαν πολλά, αμοιβαίως επωφελή, επιχειρησιακά μυστικά, που δεν είναι προς δημοσίευση. 

Οι δυο αεροπορικές δυνάμεις ανανέωσαν το ραντεβού τους, την επόμενη φορά στην Ελλάδα. Πέραν της άσκησης, οι διαθέσιμες πληροφορίες αναφέρουν, ότι οι συνεκπαιδεύσεις και η συμβίωση για σημαντικό χρονικό διάστημα ανάμεσα στις δυο Αεροπορίες, έχει βοηθήσει στο να δημιουργηθούν ισχυροί φιλικοί δεσμοί και εκατέρωθεν εμπιστοσύνη. 

http://www.defence-point.grShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.