31 Δεκεμβρίου 2016

ΠΑΕΙ Ο ΠΑΛΙΟΣ Ο ΧΡΟΝΟΣ

Η άνοιξη, έπεται του χειμώνα, το φ​ω​ς διαδέχεται την νύχτα, όμως εμείς απειλούμεθα να βυθιστούμε ξανά σε ζοφερό σκοτάδι απύθμενης δουλείας! Για ποιόν καινούργιο χρόνο να γιορτάσουμε; Για ποια ελπίδα; Του αδηφάγου τέρατος της απληστίας την απέραντη γαστέρα πως θα αποφύγουμε; Παντού ληστές!

Γράφει ο Γιώργος Βολουδάκης

Αυτή την χρονιά σκέφτηκα να γράψω κάτι απλό, ο κόσμος κουράστηκε από την πολύπλοκη χρεονομία (γιατί δεν διαχειριζόμαστε πλέον τα του οίκου μας αλλά τα του "χρέους" μας) και θέλει να απολαύσει τις "γιορτές" ξένοιαστος χωρίς να σκέφτεται τι τον περιμένει μετά... 

Δυστυχώς και αυτή την χρονιά δεν σκέφτηκε πάλι, ούτε Ποιός τον περίμενε, ούτε Ποιόν γιορτάζει.... Έτσι, η πλειονότητα των ανθρώπων έκανε και πάλι Χριστούγεννα χωρίς Χριστό! 

Έχω γράψει ένα σχετικό ποίημα (πριν από την κρίση) το 2006 που λέγεται "Τα αποφάγια από την άγια νύχτα" (σ. Οίμου: βλέπε εδώ) το οποίο έχει δημοσιευτεί κατ' επανάληψη στο διαδίκτυο (σ. Οίμου: βλέπε π.χ. εδώ και εδώ) όπου περιγράφω την σχετική ένδεια της ψυχής που γιορτάζει Χριστούγεννα χωρίς Χριστό, όμως τώρα με την λεγόμενη οικονομική κρίση ξεχάσαμε εντελώς την Ουράνια Κρίση και τα Θεία Κρίματα! 

Έφυγαν τα Χριστούγεννα χωρίς Χριστού Γέννα, χωρίς το άρωμα της Θείας ενανθρωπήσεως, χωρίς την μέθη των ουρανίων αρωμάτων, μονάχα με την παράλογη μέθη των γήινων παραπτωμάτων αλλά και με την θέα του πολέμου και των πτωμάτων... 

Κι έρχεται ο νέος χρόνος, όπως λέει και το τραγουδάκι "με τα δώρα", καινουργής, λαμποκοπώντας και πολλά υποσχόμενος, μιαν άλλη ζωή, λαμπερή, ξένοιαστη, χωρίς βάσανα και σκοτούρες, μια ζωή ανέμελη, μια ζωή που αν μας τύχει και το λαχείο θα γίνει και πλούσια! 

Ασφαλώς και αστειεύομαι...Το άκρο αντίθετο συμβαίνει. Φυσικά θα υπάρξουν και κάποιοι "εορτάζοντες" που θα χορεύουν πάνω στα γυαλιά της σπασμένης μας οντότητας, αλλά ο πολύς κόσμος θα νοιώθει ότι με τον νέο χρόνο, απλώς ανανεώνεται η καταρράκωση... 

Θυμάμαι τον σπουδαίο ποιητή και πολύτιμο φίλο Νίκο Καρούζο (αιωνία του η μνήμη) και ένα "χριστουγεννιάτικο" ποίημά του με τίτλο "Ψυχόλεθρος" όπου περιγράφει αυτήν την καταρρακωμένη ψυχή: "Μαύρα Χριστούγεννα, κατεδάφιση και λυπομανία διαθέτω όμως και ένα λαχείο δήθεν ελπίζοντας..." 

Κι αν ο αξέχαστος Νίκος Καρούζος διέθετε ένα λαχείο "δήθεν ελπίζοντας" τί να πει ένας ολάκερος Ελληνισμός που διαθέτει σώμα και ψυχή ολότελα απελπισμένη; 

Η άνοιξη, έπεται του χειμώνα, το φώς διαδέχεται την νύχτα, όμως εμείς απειλούμεθα να βυθιστούμε ξανά σε ζοφερό σκοτάδι απύθμενης δουλείας! 
Για ποιόν καινούργιο χρόνο να γιορτάσουμε; Για ποια ελπίδα; 
Του αδηφάγου τέρατος της απληστίας την απέραντη γαστέρα πως θα αποφύγουμε; Παντού ληστές! 

Εγώ όμως δεν μιλώ ποτέ χωρίς να δείχνω εν τέλει το ίχνος της κάθαρσης, την άκρη της ελπίδας, είναι στη φύση της ψυχής μου να τελειώνει κάθε ομιλία της στο φώς! 

Η μόνη ελπίδα είναι να πιαστούμε από το χέρι του Πατέρα! 
Και όσοι δεν βλέπουνε Θεό, ας δουν τον διπλανό τους! 
Μαζί, είτε για ένα πιάτο μοιρασμένο φαΐ, είτε για μιαν ευλογημένη επανάσταση σαν του 21... 

Μαζί κι ας είναι και στην κόλαση, ο τόπος δεν έχει σημασία, γιατί ο Παράδεισος είναι τρόπος, είναι αυτό το μαζί, είναι ολόκληρη η ύπαρξη του ενός να συγκλονίζεται από την παρουσία του άλλου. Και τότε ούτε ο θάνατος δεν θα' χει πια εξουσία....

[Πηγή: Οίμος-Αθήνα, 31/12/2016]
το είδαμε ΕΔΩShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.