26 Δεκεμβρίου 2016

Οι μετανάστες ως δούρειος ίππος

Γράφει η Ιρις Σταθάκου 

«Όσον αφορά τους μετανάστες, να είστε λιγότερο Έλληνες και περισσότερο άνθρωποι». Προ ημερών, αντικρίζοντας αυτήν τη φράση σε ένα site, αναρωτήθηκα μετά περισκέψεως αν όντως ως Έλληνες το εθνικό μας φρόνημα γέρνει βαρύτερα στη στάθμιση της ζυγαριάς εις βάρος της ανθρωπιάς μας. Η Ελλάς γέννησε προ δεκάδων αιώνων την έννοια της φιλοξενίας, οι αρχαίοι Έλληνες καλωσόριζαν τους φιλοξενούμενους από σεβασμό στις απαραβίαστες επιταγές του Δία, που του αποδιδόταν και το προσωνύμιο «Ξένιος Ζευς», οι δε ικέτες, όσοι δηλαδή προσέτρεχαν μετά δέους και συντριβής γονυπετείς σε κάποιο ιερό για να σώσουν τη ζωή τους, απαγορευόταν να φονευθούν, ήταν έγκλημα προς τους θεούς, και ο παραβάτης των θεϊκών εντολών ερχόταν αντιμέτωπος με τη μήνι τους. 

Επιπλέον, ανεξαρτήτως ηθικού διλήμματος, η ελληνική νομοθεσία έχει ενσωματώσει τη Σύμβαση της Γενεύης για το καθεστώς των προσφύγων, όπως αντίστοιχα και συναφείς Κανονισμούς και Οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Άρα, η χορήγηση ασύλου δεν αποτελεί πλέον εκούσια πράξη φιλανθρωπίας, αλλά υποχρέωση της χώρας με βάση τις διεθνείς/ευρωπαϊκές συνθήκες και την κείμενη ημεδαπή νομοθεσία. 

Τα ερωτήματα που προκύπτουν ωστόσο, εν προκειμένω, ουδεμία σχέση έχουν με αμοραλισμό, ή ίσως κάποια ακραία σοβινιστική ιδεολογία, αλλά σχετίζονται με ζητήματα πρακτικά και υπολανθάνουσες πολιτικής φύσεως πατρονίες.

Πώς έχει υποχρεωθεί η Ευρώπη και κυρίως η Ελλάδα –ως σημείο εισόδου στην ΕΕ– να υποδέχεται αυτήν την άνευ προηγουμένου αθρόα προσέλευση (ιδίως ισλαμιστών) μεταναστών στα εδάφη της; Ποιες υποβολιμαίες πολιτικές κινήσεις οδήγησαν στη μαζική προώθηση πληθυσμού στη χώρα μας; 

Είναι μήπως οι μετανάστες, που από μόνοι τους ως άνθρωποι είναι κι αυτοί θύματα, ένας δούρειος ίππος σε μια απόπειρα των κυβερνήσεων των κρατών από τα οποία προέρχονται για πνευματική/φυλετική υποδούλωση ή πειθαναγκασμός ώστε να επιβάλλουν τις ιμπεριαλιστικές τους φιλοδοξίες; 

Οι αριθμοί καταδεικνύουν αναντίρρητα την οξύτητα του προβλήματος: Φέτος στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι ήρθαν πάνω από 650.000 πρόσφυγες και μετανάστες, ως επί το πλείστον από Συρία και Ιράκ. Τα κύματα αυτών των πληθυσμών που παίρνουν το δρόμο της Δύσης, αλλάζοντας ουσιαστικά και την ανθρωπογεωγραφία του πλανήτη, εγκαθίστανται σε μια Ελλάδα απροετοίμαστη, βαριά καταπονημένη από την πολύχρονη κρίση και χωρίς αποτελεσματικό σχεδιασμό αντιμετώπισης των επιπτώσεων. Ιδιαζόντως ανησυχητικό προβάλλει πλέον και το ζήτημα των Αφγανών μεταναστών (περί το ένα εκατομμύριο στον αριθμό) που προς το παρόν φιλοξενούνται επί πακιστανικών εδαφών, έχουν ωστόσο προθεσμία από την πακιστανική κυβέρνηση να εγκαταλείψουν τη χώρα το αργότερο μέχρι τον Μάρτιο του 2017. 

Φυσικά, η πιθανότερη δίοδος διαφυγής θα είναι για αυτούς ο πεπατημένος δρόμος προς την Ευρώπη μέσω Τουρκίας, παρέχοντας στον υπέρμετρα αλαζόνα αρχηγό της γείτονος χώρας Ερντογάν έναν ακόμα άσο στο μανίκι του για να εκβιάσει την ενταξιακή του διαπραγμάτευση, και ο οποίος έχει ήδη απασφαλίσει, παρατάσσοντας έναν μεγάλο αριθμό προσφύγων στα μικρασιατικά παράλια, έτοιμους να περάσουν σε ευρωπαϊκά εδάφη με πρώτο σταθμό την Ελλάδα. 

Το πιθανότερο είναι ότι εξαιτίας του κλεισίματος του βαλκανικού διαδρόμου όλοι αυτοί θα εγκλωβιστούν τελικά στη χώρα μας, επιβαρύνοντας περαιτέρω τις ήδη υπάρχουσες μεταναστευτικές ροές. 

Όλως επιβαρυντικά, οι ευρωπαϊκές υπηρεσίες ασφαλείας εξετάζουν το ενδεχόμενο να υπάρχει ένας «κοινός εγκέφαλος» που οργανώνει τις ταραχές και τις εξεγέρσεις που κατά καιρούς ξεσπούν σε διάφορα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται διάσπαρτα ανά την Ευρώπη, καθώς οι ταραχές αυτές εμφανίζουν μια σειρά από κοινά χαρακτηριστικά όπως είναι η περιοδικότητά τους, το σχεδόν ταυτόχρονο ξέσπασμά τους σε διαφορετικές χώρες, και το κοινό εθνικό υπόβαθρο που έχει η πλειονότητα των πρωταίτιων οι οποίοι συνήθως είναι αφγανικής καταγωγής, οι οποίοι φέρονται να συνδέονται ακόμα και με τρομοκρατικές οργανώσεις. 

Το φαινόμενο αυτό οδήγησε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, αλλά και η Γερμανία (η οποία αφού εξάντλησε το όριο του αριθμού των μεταναστών που είχε εξαγγείλει ότι μπορεί να απορροφήσει, διότι τους χρειαζόταν ώστε να λειτουργήσουν ως πολλαπλασιαστής εργατικής ισχύος, φτηνά εργατικά χέρια δηλαδή, όμως τώρα ασφυκτιά) να προβούν σε ενέργειες αναχαίτισης των εισερχόμενων πληθυσμών είτε με τελεσίγραφα προς την πακιστανική κυβέρνηση ότι θα χαρακτηριστεί «χώρα που υποθάλπει την τρομοκρατία» αν αφήσει να διαρρεύσουν οι Αφγανοί μετανάστες, είτε με απελάσεις κτλ. 

Γι’ αυτούς όλους τους λόγους η ταλαιπωρημένη Ελλάδα πρέπει να λάβει μέτρα, τα οποία θα εξισορροπήσουν αφενός τις νομοθετικές και ηθικές της υποχρεώσεις απέναντι στον Άνθρωπο, αφετέρου θα διασφαλίσουν την εδαφική, οικονομική και εθνοφυλετική της ακεραιότητα απέναντι σε αυτό το συλλήβδην διαβρωτικό φαινόμενο, το οποίο κυρίως έχει πολιτικές προεκτάσεις και διόλου δεν προστατεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα – τουναντίον είναι εξισλαμιστικό τέχνασμα για να φυτρώσει ο σπόρος του Κορανίου στην Ευρώπη. Οφείλει να περιχαρακώσει την εισροή πληθυσμού στα εδάφη της, να περιορίσει την μετανάστευση σε απορροφήσιμα νούμερα, να προωθήσει το πλεονάζον ποσοστό ανθρώπων σε άλλες χώρες για να μπορέσει η ίδια να ορθοποδήσει, να γλιτώσει τον κίνδυνο τρομοκρατικών επιθέσεων, εγκληματικών ενεργειών και οικονομικής αφαίμαξης. 

Και όσοι σπεύδουν μετ’ επικρίσεως να ψέξουν μια τέτοια μετριοπαθή πρόταση ως σύγχρονο «Κυλώνειον άγος», σίγουρα πρέπει να αντιληφθούν τις πολιτικές αποχρώσεις που υποφαίνονται, και κυρίως να κατανοήσουν ότι «ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος». 

Αν δεν βοηθήσει η Ελλάδα την Ελλάδα με απόλυτη προτεραιότητα, δεν θα μπορέσει να βοηθήσει κανέναν άλλον. Αγάπα τον πλησίον σου σαν τον εαυτό σου. Δηλαδή: αγάπα τον πλησίον σου, αλλά αγάπα και τον εαυτό σου. 

το είδαμε ΕΔΩShare

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

εδω και χρονια το ακουω αυτο......
στο ονομα του "ανθρωπισμου" θα αφανισουν την ΕΛΛΑΔΑ....

ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΣΟΥ ΛΕΝΕ ΓΙΑΤΙ ΓΟΥΣΤΑΡΟΥΜΕ ΚΑΣΙΔΙΑΡΗ.........

ΑΜΒΡΟΣΙΑΔΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.