30 Δεκεμβρίου 2016

Φορολογικά ερείπια οι Έλληνες το 2016 – Έτος ρεκόρ με 108.000 κατασχέσεις ακινήτων και λογαριασμών

Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Φτωχότερα εισέρχονται τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις στο 2017 συνεπεία των πολλών φορολογικών μέτρων που ελήφθησαν το 2016 και τα οποία ξεπέρασαν τα 6 δισ. ευρώ. Το μίγμα της φορολογικής πολιτικής που ακολουθήθηκε είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθούν τα κατασχετήρια τόσο για τα ακίνητα που κατέχουν οι φορολογούμενοι όσο και για τους λογαριασμούς τους. 

Υπό αυτές τις δύσκολες συνθήκες το 2016 αποδείχθηκε πολύ σκληρό για τα νοικοκυριά και δυστυχώς το επόμενο έτος θα είναι ακόμα σκληρότερο καθώς οι έρχονται νέοι φόροι ενώ οι περικοπές στις συντάξεις θα συνεχισθούν. 

Δεν είναι λοιπόν παράλογο που τα ληξιπρόθεσμα χρέη συνεχίζουν να διογκώνονται φθάνοντας τα 95 δισ. ευρώ. Και όπως φαίνεται πριν από το πρώτο εξάμηνο του 2017 θα σπάσουν το φράγμα των 100 δισ. ευρώ, εξέλιξη ωστόσο που θα σημαίνει ότι και άλλα νοικοκυριά θα βρεθούν στην κόψη του ξυραφιού. 

Και ενώ η κυβέρνηση έχει επιβάλλει πληθώρα νέων μέτρων και παρά το γεγονός ότι από τις δόσεις του προγράμματος έχει «ρίξει» χρήματα στην αγορά εντούτοις δημιουργεί νέα με αποτέλεσμα και οι επιχειρήσεις να έχουν ξεπεράσει τα όρια τους. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία το ελληνικό δημόσιο δεν κατάφερε το 2016 να πληρώσει τους προμηθευτές του με αποτέλεσμα τα «φέσια» στην αγορά να ανέρχονται στα 6,3 δισ. ευρώ, ενώ οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων φθάνουν  το 3,3 δισ. ευρώ (μαζί με αυτές που δεν έχουν επεξεργασθεί οι εφορίες). 

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία: 

Πλειστηριασμοί: Λίγο πριν εκπνεύσει το 2016 οι κατασχέσεις ακινήτων έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Από τις 16 Νοεμβρίου, (ημερομηνία κατά την οποία είχε αναρτηθεί στο liberal σχετικό κείμενο) μέχρι και τις 27 Δεκεμβρίου οι πλειστηριασμοί έχουν αυξηθεί κατά 67% και έχουν φθάσει τους 1781. Δηλαδή καθημερινά προστίθενται στη σχετική λίστα 17 νέα ακίνητα. 

Ο αριθμός των ακινήτων που έχουν πάρει σειρά για πλειστηριασμό αναμένεται ότι θα διευρυνθεί περαιτέρω το προσεχές διάστημα. Όχι μόνο εξαιτίας της αποχής των συμβολαιογράφων,  αλλά κυρίως ως αποτέλεσμα των σκληρών μέτρων και της επιβαρυντικής φορολογικής πολιτικής που εφαρμόζεται και παράλληλα των μαζικών μέτρων είσπραξης που δρομολογούν πλέον οι τράπεζες και το Δημόσιο για να πάρουν πίσω μέρος των χρημάτων τους. 

Ληξιπρόθεσμα: Συνολικά τα ληξιπρόθεσμα έχουν φθάσει στο ποσό των 93 δισ. ευρώ (στοιχεία μέχρι και τον Οκτώβριο) και μέχρι το τέλος του έτους υπολογίζεται ότι θα φθάσουν στα 95 δισ. ευρώ.  Το νέο ληξιπρόθεσμο χρέος δηλαδή από τον Ιανουάριο έως και τον Οκτώβριο ανέρχεται στα 10 δισ. ευρώ. Ωστόσο, το ποσό αυτό είναι μεγαλύτερο καθώς δεν περιλαμβάνονται οι οφειλές που έχουν συσσωρευτεί  από έμμεσους φόρους υπέρ τρίτων,  μη καταβολή μισθωμάτων, από καταπτώσεις εγγυήσεων, μη καταβολή προστίμων και παραβόλων, καθώς και οι οφειλές που έχουν συσσωρευτεί στα τελωνεία,

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, κατά το τρέχον έτος έχουν γίνει 108.000 κατασχέσεις ακινήτων και τραπεζικών λογαριασμών, ενώ έχουν προγραμματισθεί ακόμα 4,3 εκατ. κατασχέσεις σε ισάριθμους φορολογούμενους. 

Οι φόροι του 2016: Συνολικά επιβλήθηκαν φόροι και περικοπές συντάξεων ύψους 6,3 δισ. ευρώ. Στα σκληρότερα μέτρα για τους φορολογούμενους συγκαταλέγονται: η αύξηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης και νέα φορολογική κλίμακα (1,7 δισ. ευρώ το κόστος για τους φορολογούμενους) η μετατόπιση δεκάδων προϊόντων και υπηρεσιών από τον χαμηλό συντελεστή 13% στον υψηλό συντελεστή 24% (κόστος 1,85 δισ. ευρώ), η αύξηση εισφορών για την υγειονομική περίθαλψη (854 εκατ. ευρώ) και η κατάργηση του ΕΚΑΣ, την περικοπή επικουρικών συντάξεων και μείωση των κύριων συντάξεων (515 εκατ. ευρώ). Το 2017 οι νέοι φόροι και οι περικοπές στις συντάξεις θα ανέλθουν στα 2,8 δισ. ευρώ. 

Τα φέσια στην αγορά: Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία τα «φέσια» του δημοσίου στην αγορά ανέρχονται στο ποσό των 6,3 δισ. ευρώ. Αν προστεθούν και οι εκκρεμείς επιστροφές που δεν έχουν επεξεργασθεί από τις εφορίες το ποσό ξεπερνάει τα 9 δισ. ευρώ.
Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.