31 Δεκεμβρίου 2016

Οι google αναζητήσεις μας για το 2016 αφορμή για σοβαρό προβληματισμό

Γράφει ο +Yanni Spiridakis

Μπορεί τις πολιτικές να μην τις καθορίζει ο κόσμο. Μπορεί το αύριο να αποφασίζεται σε κλειστές αίθουσες και από ανθρώπους που τελικά δεν συμπαθούμε ιδιαίτερα, όμως χωρίς εμάς, δεν υπάρχει τίποτα. Εμείς καθορίζουμε τις τάσεις, εμείς δίνουμε το έναυσμα της ενασχόλησής μας.

Γι' αυτό και έχει πολύ ενδιαφέρον να μελετάμε κάθε χρόνο την ετήσια λίστα των κορυφαίων αναζητήσεων της google. Γιατί μαρτυρούν αυτήν την τάση. Την παραθέτω αυτούσια:

Ταχύτερα αυξανόμενες αναζητήσεις 2016
  1. Euro 2016
  2. Pokemon Go
  3. Παντελής Παντελίδης
  4. Ολυμπιακοί Αγώνες Ρίο 2016
  5. Eurovision 2016
  6. Public Black Friday
  7. David Bowie
  8. Kara Sevda
  9. Δίδυμα Φεγγάρια
  10. Brexit
Για την Ελλάδα δεν είναι τυχαία η πρώτη θέση ενός ποδοσφαιρικού γεγονότος που άλλοτε μας έχει προσφέρει τόνους χαράς. Και η δεύτερη θέση καθόλου τυχαία δεν ήταν. Εγώ ας πούμε έψαξα για να βρω για το Pokemon για να γράψω γι' αυτό, ενώ δεν ξεχνάω όταν πέθανε ο τραγουδιστής ότι έως τότε δεν τον ήξερα, οπότε συμβαίνει το εξής σκηνικό: Έρχεται ένας γνωστός στο γραφείο μου και μου λέει, "τα έμαθες; πέθανε ο Παντελίδης". Ο τρόπος που το είπε με έκανε να τον πληκτρολογήσω αμέσως στο google και να διαπιστώσω περί τίνος πρόκειται για να του αποκριθώ: "έλα ρε φίλε... πέθανε, ε;".

Θα διαπιστώσετε πως η πολιτική είναι απούσα από τις αναζητήσεις των ελλήνων χρηστών, αφήνοντας μόνο το Brexit τελευταίο και καταϊδρωμένο. Αυτό εμένα δεν μου φαίνεται και τόσο καλό, όταν ο θάνατος του Bowie και το... "ελληνικό" Black Friday έφτασε τελικά τόσο ψηλά. Αυτό μπορεί να σημαίνει αφενός ότι τα... ξέρουμε όλα(!) και αφετέρου ότι δεν ενδιαφερόμαστε να τα μάθουμε. Μόνη δικαιολογία; Ότι έχουμε απηυδήσει πια και απλά ανοίγουμε τα πόδια χωρίς καμία αντίσταση στον επίδοξο βιαστή!

Έριξα μια πρόχειρη ματιά στα trends άλλων πόλεων και ενώ δεν είδα συγκλονιστικά ποιοτικότερες διαφορές, εντούτοις είδα μεγαλύτερο ενδιαφέρον στην πολιτική, στην τρομοκρατία και σε ελπιδοφόρα γεγονότα. Ο κόσμος γενικά έχει ανάγκη να είναι ενημερωμένος και να μπορεί να διαβάζει από πολλές πηγές κάθε είδηση ώστε να μπορεί να σχηματίσει την δική του σφαιρική άποψη  και αυτό είναι καλό, αυτό είναι η νίκη της πληροφορίας απέναντι στο χθες της προπαγάνδας. 

Και φέτος ήταν πράγματι μια γεμάτη χρονιά. Τρομοκρατία, πολιτική, πόλεμος, τέχνες, φυσικά φαινόμενα. Εγώ θα έλεγα ότι φέτος η επιστήμη δεν πρωταγωνίστησε όπως άλλες χρονιές και αυτό είναι πάντοτε συνιστώσα μιας "φτωχής" χρονιάς, όμως όπως και να έχει το 2016 δεν είχε θετικό πρόσημο. Ήταν μια κακή χρονιά γενικά και δεν αναφέρομαι μόνο για την Ελλάδα. Οπότε; να ευχηθούμε για το 2017; Το αφήνω πάνω σας!  

Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.