25 Δεκεμβρίου 2016

ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ

Γράφει ο Κωνσταντίνος Χολέβας 

Ας τα βοηθήσουμε να αποκτήσουν την εσωτερική ειρήνη που μόνο ο Ιησούς χαρίζει 

Χριστούγεννα και πάλι. Αλλά τι σημαίνει αυτό για τα παιδιά μας; Τι ακούν από τις μοντέρνες σχολικές εορτές και τι αποκομίζουν από τα εκσυγχρονισμένα σχολικά βιβλία;

Φίλες και φίλοι, μαζί με τις ευχές μου για υγεία και προκοπή με τη βοήθεια του Θεού, σας προτρέπω να καθίσετε αυτές τις ημέρες λίγο περισσότερο με τα παιδιά που βρίσκονται γύρω σας. Είτε είστε γονείς είτε θείοι ή παππούδες και γιαγιάδες ή φίλοι και γνωστοί. Ολοι έχετε κάποια παιδιά στο περιβάλλον σας, τα οποία δυστυχώς επηρεάζονται από τα σύγχρονα σχολικά βιβλία, που δεν ευωδιάζουν πλέον λιβάνι και αγιοκέρι.

Ας το πάρουμε απόφαση. Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων, η ελληνορθόδοξη παιδεία, την οποία παρείχε το σχολείο επί 180 χρόνια, δεν έχει θέση στα σύγχρονα αναλυτικά προγράμματα. Τα Θρησκευτικά από τον Σεπτέμβριο έχουν μετατραπεί σε ένα πολυθρησκειακό συνονθύλευμα, το οποίο ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος χαρακτήρισε «επικίνδυνο και απαράδεκτο». 

Τα αναγνωστικά του Δημοτικού ασχολούνται περισσότερο με μάγισσες και μαγικά, γλυκά παρά με την ορθόδοξη παράδοση των Χριστουγέννων και του Δωδεκαημέρου. Στα λογοτεχνικά κείμενα του Γυμνασίου και Λυκείου απουσιάζουν τα περισσότερα αναγνώσματα που θυμίζουν τα ορθόδοξα χριστιανικά βιώματα των παλαιότερων γενεών. Πρέπει να κάνουμε κάτι εμείς οι ίδιοι, για να αναπληρώσουμε την ελληνορθόδοξη παιδεία που λείπει από τα παιδιά μας.

Ξεφυλλίζω παλιότερα αναγνωστικά από το 1920 μέχρι τις ημέρες μας. Ειδικά αφιερώματα στη θρησκευτική ζωή του λαού μας, κείμενα κορυφαίων λογοτεχνών με σεβασμό στην Ορθοδοξία, προσπάθεια για καλλιέργεια των χριστιανικών παραδόσεων και διδαχών.

Σήμερα ξηρασία, κατάθλιψη, αφελληνισμός και αποχριστιανισμός. Είναι ανάγκη να μετατρέψουμε κάθε οικογένεια, κάθε σπίτι, κάθε ενορία σε ένα σύγχρονο κρυφό σχολειό. Να διαβάσουμε στα παιδιά μας τα υπέροχα λόγια της υμνογραφίας των Χριστουγέννων, να τα πάρουμε μαζί μας στην Εκκλησία, να ψάλουμε όλοι μαζί στο οικογενειακό τραπέζι, να τους διδάξουμε τα έθιμα της ιδιαίτερης πατρίδας μας, να βρούμε κάλαντα παραδοσιακά και να τα τραγουδήσουμε μαζί τους.

Ας αφιερώσουμε λίγο χρόνο περισσότερο στα παιδιά και στους νέους αυτά τα Χριστούγεννα. Ας διαβάσουμε μαζί τους κείμενα του Αλεξάνδρου Παπαδιαμάντη, του Φώτη Κόντογλου, της Γαλάτειας Σουρέλη. Ας βρούμε τα παλιά αναγνωστικά που ανατυπώθηκαν και ας διαβάσουμε στα παιδιά πώς περνούσαν οι στρατιώτες μας τα Χριστούγεννα στο μέτωπο, το 1912 και το 1940. Ας τους μιλήσουμε για τις καμπάνες που δεν θα σημάνουν Χριστούγεννα σε κατεστραμμένους ορθοδόξους ναούς της κατεχόμενης Κύπρου, της Βορείου Ηπείρου, της Συρίας.

Δόξα εν υψίστοις Θεώ και επί γης ειρήνη, αγαπητοί αναγνώστες. Ας βοηθήσουμε τα παιδιά να αποκτήσουν την εσωτερική ειρήνη που μόνο ο Χριστός χαρίζει. Χρόνια πολλά και ευλογημένα!

Κωνσταντίνος Χολέβας 
* Πολιτικός επιστήμωνShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.