30 Δεκεμβρίου 2016

ΜΝΗΜΗ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΔΡΥΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ ΣΕΒΑΣΤΙΑΝΟΥ ΚΑΙ ΒΟΡΕΙΟΗΠΕΙΡΩΤΩΝ ΙΕΡΕΩΝ

Του Κωνσταντίνου Χολέβα – Πολιτικού Επιστήμονος 

Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2016 στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Πευκακίων των Αθηνών μνημόσυνο, με αφορμή τη συμπλήρωση 22 ετών από την κοίμηση του μακαριστού Μητροπολίτου Δρυινουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κυρού Σεβαστιανού. Το μνημόσυνο διοργανώθηκε από τα δύο σωματεία, τα οποία ίδρυσε ο μακαριστός Ιεράρχης, δηλαδή την Συντονιστική Φοιτητική Ένωση Βορειοηπειρωτικού Αγώνος (ΣΦΕΒΑ) και τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Βορειοηπειρωτικού Αγώνος (ΠΑΣΥΒΑ).

Είχα την τιμή να εκφωνήσω την Επιμνημόσυνη Ομιλία, ως παλαιό μέλος της ΣΦΕΒΑ. Είπα εν συνόψει τα εξής: 

«Όταν το ράσο γίνεται σημαία, τότε η νίκη είναι βεβαία! Με αυτό το σύνθημα αγωνισθήκαμε για την Βόρειο Ήπειρο, εμείς τα μέλη της ΣΦΕΒΑ και του ΠΑΣΥΒΑ, υπό την ευλογία και την καθοδήγηση του αοιδίμου Μητροπολίτου Δρυινουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κυρού Σεβαστιανού. Σήμερα συγκεντρωθήκαμε εδώ για να τιμήσουμε τη μνήμη του. 

Τιμούμε τον αγνό κήρυκα του λόγου του Θεού, τον εξομολόγο, τον κληρικό που τόνιζε ότι πρώτιστο μέλημα μας πρέπει να είναι η πνευματική προετοιμασία μας. 

Τιμούμε τον Επίσκοπο μιας ακριτικής επαρχίας, την οποία διεποίμανε με ζήλο πηγαίνοντας ακόμη και με τα πόδια στα χωριά, στα οποία δεν υπήρχε δρόμος την εποχή εκείνη. 

Τιμούμε τον Εθνικό Αγωνιστή, ο οποίος κράτησε ζωντανή την ελπίδα των Βορειοηπειρωτών Ελλήνων, Ελληνοφώνων και Βλαχοφώνων στα δύσκολα χρόνια του κομμουνιστικού αθεϊστικού καθεστώτος. Ο Σεβαστιανός έφθασε σε όλες τις πόλεις της Ελλάδος, πήγε στο εξωτερικό, διοργάνωσε συνέδρια, έγραψε βιβλία, διαφώνησε με τους εκάστοτε ισχυρούς, αλλά θύμιζε σε όλους μας το εθνικό και ανθρωπιστικό καθήκον μας προς μία πανάρχαια ελληνική κοιτίδα. Το Πάσχα και το Δεκαπενταύγουστο έστηνε μεγάφωνα στο Μαυρόπουλο ή στη Μολυβδοσκέπαστο για να ακούν τη Θεία Λειτουργία τα χωριά των καταπιεζομένων Βορειοηπειρωτών. 

Τιμούμε τον διορατικό Έλληνα, ο οποίος είχε προβλέψει ότι και μετά την πτώση του Κομμουνισμού οι αλβανικές κυβερνήσεις θα κάνουν το παν για να διώξουν τους Έλληνες από τη Βόρειο Ήπειρο. 

Τιμούμε τον ασκητή, τον Ιεράρχη με τον λιτό τρόπο ζωής, ο οποίος μας δίδαξε με το παράδειγμά του, ακόμη και με τη διαθήκη του. 

Σήμερα τα σύννεφα πυκνώνουν στις ελληνολβανικές σχέσεις και η κυβέρνηση των Τιράνων συνεχίζει τις διώξεις κατά του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας. Ταυτοχρόνως οι Αλβανοί θέτουν ζήτημα Τσάμηδων, ανακινούν ανύπαρκτο μειονοτικό θέμα εις βάρος των αρβανιτοφώνων Ελλήνων, συμμαχούν με τον επεκτατισμό της Τουρκίας, ακυρώνουν συμφωνίες, ονειρεύονται τη Μεγάλη Αλβανία. Γι’ αυτό υποσχόμαστε ότι ο αγώνας του Σεβαστιανού θα συνεχισθεί. Με προσευχή και με πίστη στον Θεό, με κάθε νόμιμο και δημοκρατικό τρόπο θα στηρίξουμε την εθνική και θρησκευτική επιβίωση του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού και θα σεβασθούμε την ελληνορθόδοξη αγωνιστική παρακαταθήκη του ακρίτα Ιεράρχου. 

Αιωνία η μνήμη του αοιδίμου Μητροπολίτου Δρυινουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κυρού Σεβαστιανού!». 

Ο Σεβαστιανός Οικονομίδης με έδρα την Κόνιτσα, αγωνίσθηκε για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα των Ελλήνων της Αλβανίας σε μία δύσκολη περίοδο κατά την οποία η Αλβανία δεν ήταν απλώς μία κομμουνιστική δικτατορία, αλλά από το 1967 είχε ανακηρυχθεί ως το πρώτο αθεϊστικό κράτος στον κόσμο. Οι Ορθόδοξοι Ναοί γκρεμίσθηκαν ή μετετράπησαν σε σταύλους, οι ιερείς εφονεύθησαν ή φυλακίσθηκαν, οι εικόνες κρύφτηκαν στα σεντούκια. Μέχρι το 1990 η κατάσταση ήταν ζοφερή και ο Μητροπολίτης Σεβαστιανός προσπαθούσε με κάθε τρόπο να τονώσει το φρόνημα των ομοεθνών και ομοθρήσκων μας. 

Από το 1990 και μετά, μέχρι την εκδημία του στις 12.12.1994 ο αγωνιστής Ιεράρχης αντιμετώπισε μία άλλη κατάσταση. Την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος και την τάση φυγής των Βορειοηπειρωτών από την πατρογονική κοιτίδα τους στην Ελλάδα για εξεύρεση εργασίας. Τόνιζε τον κίνδυνο του ξεριζωμού και θύμιζε στους Έλληνες πολιτικούς τα προβλήματα της Βορείου Ηπείρου. 

Η ΣΦΕΒΑ, την οποία δημιούργησε ο Σεβαστιανός με πυρήνα εκλεκτά στελέχη των Χριστιανικών Αδελφοτήτων, εξέδωσε για το 2017 ένα συγκινητικό Ημερολόγιο Τοίχου, αφιερωμένο στους Αγωνιστές Ιερείς της Β. Ηπείρου. Αναφέρεται σε Ορθοδόξους κληρικούς, οι οποίοι υπέστησαν φυλακίσεις και εκτελέσεις κατά την περίοδο του αλβανικού κομμουνιστικού καθεστώτος των Εμβέρ Χότζα και Ραμίζ Αλία. Τότε που ορισμένοι Έλληνες ψευτοπροοδευτικοί απηγόρευαν στον Σεβαστιανό να ομιλεί σε φοιτητικά ακροατήρια και θαύμαζαν την αλβανική αθεϊστική δικτατορία, δεκάδες Έλληνες κληρικοί υφίσταντο διώξεις και βασανιστήρια για να ξεχάσουν τον Χριστό και την Ελλάδα. 

Το Ημερολόγιο του 2017 της ΣΦΕΒΑ αφιερώνεται στους εξής κληρικούς: Π. Γεώργιος Σιούλης (εκτελέσθηκε το 1948). Π. Γεώργιος Παπαζήσης (ιερουργούσε κρυφά μέχρι την κοίμησή του το 1968). Π. Μιχαήλ Ντάκος (ήταν ο πρώτος που τέλεσε Θεία Λειτουργία στις 12.12.1990 μετά την πτώση του Κομμουνισμού). Π. Δημήτριος Λέκκας (εκτελέσθηκε το 1944). Π. Στ. Γκούλιος και Π. Σπύρος Κυριαζάτης, οι οποίοι αποσχηματίσθηκαν βιαίως. Π. Κωνσταντίνος Δέδης (τελούσε κρυφά τα Μυστήρια μέχρι την εκδημία του). Π. Γεώργιος Ζάρος (αποσχηματίσθηκε βιαίως, αλλά ξαναλειτούργησε τα Χριστούγεννα του 1990). Π. Ηλίας Ντούκας (κατηγορήθηκε για θρησκευτική προπαγάνδα και υπέστη διώξεις). Π. Κωνσταντίνος Βόσδος (εκτελέσθηκε το 1964). Π. Μιχαήλ Μπάρκας (επαύθη το 1967 χωρίς τη θέλησή του). Π. Νικόλαος Καρκασίνας (αποσχηματίσθηκε βιαίως και εκοιμήθη το 1968). Π. Βασίλειος Σίνης (καταδικάσθηκε σε καταναγκαστικά έργα ως … πράκτωρ των Ελλήνων)! 

Αξίζουν συγχαρητήρια στη ΣΦΕΒΑ για τις πρωτοβουλίες της! 

Άρθρο στην εφημερίδα ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΑΛΗΘΕΙΑ, Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2016Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.