25 Δεκεμβρίου 2016

Στοιχειωμένα Χριστούγεννα

Γράφει ο +Niko Spiridakis

Το λευκό πέπλο βάραινε το μακριά κλωνάρια που βάζανε όλοι τους τη δύναμη να κρατηθούν πάνω στον κορμό των πανύψηλων έλατων μέσα σ’ ένα μυστηριώδης και ατελείωτο δάσος που μαγεμένος περπατούσα πάνω στο πετρωμένο χώμα. Ο ατμός από την αναπνοή μου θάμπωνε τα γυαλιά μου και τα δάχτυλά μου ήταν παγωμένα μέσα στα γάντια μου καθώς προσπαθούσα να βρω εκείνο το μοναδικό κι ονειρεμένο δέντρο με τα πολύχρωμα φώτα και το υπέρλαμπρο άστο πάνω στη υπερήφανη κορφή του. Ο μόνος θόρυβος που ακουγόταν ήταν το τραγάνισμα του χιονιού κάτω από τις μπότες μου και το μακρινό σφύριγμα ενός αετού που διέσχιζε τον συννεφιασμένο ουρανό με τους φτερούγες τεντωμένες. Το ήξερα πως σε λίγο θα το έβρισκα κρυμμένο μέσα σ’ αυτό το μυστικό τοπίο, εκεί πίσω από τις χιονισμένες βελόνες και την καταχνιά, να λάμπει στολισμένο μέσα στην άπονη παγωνιά και να χαρίζει μια απέραντη και ζεστή μαγεία. Παραμέρισα το τελευταίο κλαδί και μ’ ενθουσιασμό προσπάθησα να δω μέσα στο γκρίζο της ημέρας το ποθητό όραμα… Τα μάτια μου άνοιξαν και ήμουν ακόμα ξαπλωμένος στο ζεστό μου κρεβάτι μέσα στο σκοτεινό δωμάτιο.

Ξημέρωνε Χριστούγεννα και ζαλισμένος ακόμα από το ζωντανό μου όνειρο σηκώθηκα και περπάτησα σιγά μέσα στην πρωινή απόλυτη ησυχία. Το σπίτι ήταν ήρεμο και ζεστό μα το φως της ημέρας αργούσε να φωτίσει τα παράθυρα και μόνο η λάμψη από τα λαμπιόνια του Χριστουγεννιάτικου δέντρου μου χάριζαν μια ζεστή θαλπωρή. Το κοίταξα προσεκτικά παρατηρώντας τα πολύχρωμα παιχνίδια και τις χρυσές, κόκκινες κι ασημένιες μπάλες που κρεμόντουσαν από τα κλαδιά του. Όχι δεν ήταν το μυστηριώδες δέντρο του ονείρου μου αλλά η ομορφιά του ήταν αρκετή να ζωγραφήσει ένα γλυκό χαμόγελο στα χείλη μου.

Κάθισα στην πολυθρόνα μου και συνέχισα να το κοιτάζω λες και ήθελα να βρω κάτι πάνω του που δεν είχα ξαναδεί. Και καθώς η ματιά μου πλανήθηκε ανάμεσα σε πορφυρά και πράσινα λαμπάκια και μέσα σε παχουλούς Άγιους Βασίληδες, μολυβένια στρατιωτάκια με χρυσά τύμπανα και γελαστά κορίτσια με ροζ μάγουλα, είδα τα λαμπερά μάτια ενός παιδιού να κοιτάζουν με δέος το ίδιο δέντρο που φάνταζε γιγάντιο μπροστά του. Παιχνίδια και πολύχρωμες κορδέλες με φανταχτερούς φιόγκους, γέλια και χαρούμενες φωνές, αγκαλιές και τραγούδια αντήχησαν μέσα στο νου. Χριστούγεννα από χρόνια περασμένα, Χριστούγεννα αγαπημένα κι αξέχαστα τότε που τα παραμύθια ήταν αληθινά και οι παιδικές προσδοκίες συγκλόνιζαν την ψυχή. Αγγελικές φωνές έψαλαν το Δόξα Εν Υψίστη και τα κεριά τρεμόσβηναν δίπλα στο παραθύρι καθώς η Άγια Νύχτα απλωνόταν με μια ξεχωριστή γλύκα και νανούριζε όλα τα νεογέννητα. 

Ένα αμυδρό φως άρχισε να φωτίζει το σκοτεινό σπίτι και μπορούσα να δω τώρα τις μικρές τούφες χιονιού που έπεφταν χορεύοντας σα μπαλαρίνες στο ρυθμό ενός βουβού βαλς. Χιόνια στο καμπαναριό που Χριστούγεννα σημαίνουν κι όλη η οικογένεια καθισμένη στο γιορτινό τραπέζι ανυπομονεί το κόψιμο της ξεροψημένης γαλοπούλας. Όλα τα αγαπημένα πρόσωπα που σκόρπισαν σαν τα φύλλα στον άνεμο είναι εκεί, παππούδες και γιαγιάδες, θείοι και θείες και μακρινά ξαδέρφια. Ακόμα και αυτοί που δεν μονιάζουν πια στη γη είναι εκεί γύρω από το άσπρο τραπεζομάντιλο και χαμογελούν σαν μαρμαρωμένες σιλουέτες σαν γεγονότα που υπήρξαν μόνο μια στιγμή κι έπειτα έσβησαν για πάντα. Και το παιδί με τα λαμπερά μάτια κοιτάζει και δεν χορταίνει ν’ απολαμβάνει τη σπιτική θαλπωρή κι ας είναι πλασμένη μόνο στη φαντασία του. Χριστούγεννα! Τα φαντάσματα κι οι αναμνήσεις στοιχειώνουν την ψυχή του παιδιού που γέρνει τους κουρασμένους ώμους και με δακρυσμένα μάτια βλέπει πως αν και τα μαλλιά αραιώσαν κι άσπρισαν η ψυχή είναι ακόμα ζεστή και λαχταράει εκείνες τις στιγμές κι εκείνα τα πρόσωπα που δεν υπάρχουν πια. 

Σκούπισα τα δάκρυα, ανάσανα βαθιά και κοίταξα το δέντρο των ονείρων μου. Πάνω στα πράσινα κλαδιά του κρεμόντουσαν τα Χριστούγεννα όλων των χρόνων που πέρασαν και ανάμεσά τους φτερούγιζαν οι χαμένες ψυχές των αγαπημένων μου. 

Χρόνια Πολλά σε όλους και μην ξεχνάτε πως τα Χριστούγεννα ξαναγεννούν τα Χριστούγεννα που πέρασαν… 

 
yannidakis.net



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.