19 Δεκεμβρίου 2016
Στην Αργεντινή παράγουν…ελαιόλαδο κι εμείς κοιμώμαστε...
Μπορεί η τεχνολογία να έχει ρίξει τα σύνορα και το διαδίκτυο να μας
επιτρέπει σε πραγματικό χρόνο να έχουμε εικόνα για το τι συμβαίνει σε
ολόκληρο τον κόσμο όμως μάλλον σε κάποια πράγματα εξακολουθούμε να
είμαστε βαθιά νυχτωμένοι επιλέγοντας να ζούμε πάνω σ ένα «ροζ
συννεφάκι».
Κι αυτό το συννεφάκι είναι τόσο ροζ στην περίπτωση των αγροτών μας που δεν τους αφήνει να δουν ξεκάθαρα ότι πλησιάζουν γύρω του απειλητικά τεράστια γκρίζα σύννεφα έτοιμα να ξεσπάσουν σε καταιγίδα.
Και για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι μιλάμε για τους ελαιοπαραγωγούς, που ενώ ο ανταγωνισμός γύρω τους έχει ξεφύγει πέρα από κάθε έλεγχο, εκείνοι εξακολουθούν να πιστεύουν πως βρίσκονται ακόμα μέσα στο «παιγνίδι» και έχουν τη δύναμη να το ορίζουν.
Τυχαία εντόπισα πρόσφατα στο blog hypothesis61.blogspot.gr το διάλογο με έναν Έλληνα, τον Παύλο, που ζει πλέον στην Αργεντινή και δραστηριοποιείται επαγγελματικά στον τομέα του ελαιολάδου. Τα όσα περιέγραφε με άφησαν άφωνη καθώς δεν μπορούσα καν να διανοηθώ πως αυτή τη στιγμή η Αργεντινή είναι μια χώρα με τόσο προχωρημένη καλλιέργεια ελιάς.
Και δεν μιλάμε απλά για τις απέραντες εκτάσεις με ελαιόδεντρα που διαθέτει αλλά και για μια ποιότητα λαδιού αξεπέραστη. Γιατί μέχρι σήμερα μπορεί να ξέραμε πως οι Τυνήσιοι και οι Τούρκοι διαθέτουν επίσης μεγάλη παραγωγή λαδιού αλλά πάντα βάζαμε μπροστά τη δική μας ξεχωριστή ποιότητα στο προϊόν και νιώθαμε πως τουλάχιστον εκεί υπερτερούμε και κανείς δεν μπορεί να μας ξεπεράσει.
Όμως μάλλον οι γνώσεις μας περί του τι συμβαίνει στον κόσμο αναφορικά με το ελαιόλαδο είναι πολύ στενές και η οπτική μας πολύ κοντόφθαλμη.
Εδώ επιστρέφουμε στον Παύλο και στα όσα διηγείται για την Αργεντινή. Όπως αναφέρει , αρχικά βρέθηκε στην Catamarca, στα σύνορα με την Χιλή, όπου είδε τεράστια οργανωμένα αγροκτήματα με νέα ελαιόδεντρα, σε συστηματική καλλιέργεια και κυριότερη ποικιλία την Κορωνέικη. Εκεί ο ιδιοκτήτης αγροκτήματος του πρότεινε να παραμείνει και να εργαστεί για λογαριασμό του στο κτήμα του, στο οποίο υπήρχαν 600.000 ελαιόδεντρα.
Ο ίδιος περιγράφει: «Ξέρεις μέχρι τότε πίστευα σχεδόν τυφλά ότι το ελαιόλαδο έχει κέντρο τη Μεσόγειο. Οι δικοί μου, όλο το χωριό, οι γεωπόνοι, οι υπάλληλοι του Υπουργείου Γεωργίας, όλοι νομίζουν πως εμείς παράγουμε λάδι και όλος ο κόσμος τρέχει να αγοράσει το λάδι μας. Δεν ήξερα τίποτα.
H εποχή που εγώ έμεινα τον δεύτερο χρόνο στην Catamarca ήταν η εποχή της μεγάλης αλλαγής στην παραγωγή του ελαιόλαδου παγκοσμίως. Παρότι η κατανάλωση κατά κάτοικο είναι μικρή εκτός Μεσογείου, η μεγάλη αύξηση στην ζήτηση είναι αλλού: Λατινική Αμερική, ΗΠΑ, Καναδάς, Κίνα Αυστραλία. Αυτές οι αγορές άρχισαν να έχουν μεγάλη ζήτηση ελαιόλαδου. Τα αποτελέσματα όμως ήταν απογοητευτικά. Ένα παγκόσμιο καρτέλ εξαγωγών με έδρα την Ιταλία έκανε τα πάντα για να διαλύσει την τάση, με αγορά ελαιόλαδου από όλες τις χώρες αναμείξεις από διάφορες σεζόν, παραδόσεις χωρίς συνέπεια. Κι εμείς στην Ελλάδα ήμασταν οι τελευταίοι του χωριού. Απλώς εξαγάγαμε μεγάλες ποσότητες στους Ιταλούς. Ξέρεις δεν φταίμε και πολύ.
Υπάρχει μια ισορροπία συμφερόντων που συμφωνεί σε μια ιδιαίτερη συνθήκη. Το λάδι πωλείται με βάση την ημερομηνία εμφιάλωσης, χωρίς πιστοποίηση της προέλευσης και της σεζόν. Όλη η Μεσόγειος είναι αγκιστρωμένη σε αυτό. Αν εξαιρέσεις την Ισπανία που έχει εκτάσεις με μεγάλες καλλιέργειες όλοι οι άλλου παλεύουν με μικροιδιοκτησίες και μικροπαραγωγές»
Κάποια στιγμή βέβαια οι χώρες που μπήκαν στο παιγνίδι της κατανάλωσης ελαιολάδου σκέφτηκαν αντί να είναι θύματα του κάθε μαφιόζου ή κάθε ανοργάνωτου συνεταιρισμού να αρχίσουν να παράγουν ελαιόλαδο αντί να εισάγουν. Έτσι Κινέζοι, Καλιφορνέζοι, Τεξανοί, Αυστραλοί, Νεοζηλανδοί δημιούργησαν τεράστιες , σε σχέση με τα μεσογειακά δεδομένα, και ολοκληρωμένες καλλιέργειες ελιάς, με χαμηλότερο κόστος και καλύτερη ποιότητα.
Καλύτερη ποιότητα; Θα αναρωτηθείτε εύλογα, κι όμως, ναι, υπάρχει και καλύτερη ποιότητα από το λάδι που παράγεται στη Μεσόγειο καθότι η ποιότητα είναι μετρήσιμο μέγεθος. Αφορά όχι μόνο οξύτητα αλλά και πολυφαινόλες, αντιοξειδωτικά, ιχνοστοιχεία, κλπ.
Σε μια οργανωμένη καλλιέργεια όλα αυτά τα εξασφαλίζεις από την αρχή στην ελιά, εξηγεί ο Παύλος και προσθέτει πως στην Catamarca είχαν στο αγρόκτημα εδαφολογικό και χημικό εργαστήριο. Μπορούσαν ανά πάσα ώρα και στιγμή να ελέγξουν όλες τις παραμέτρους, σε σχέση με την ποιότητα του λαδιού, τη ώρα που στην Ελλάδα τέτοια εργαστήρια δεν μπορείς να βρεις ούτε στην πρωτεύουσα και οι αγρότες ακόμα πεδεύονται με τους ψεκασμούς ενάντια στο δάκο.
Κι όλα αυτά ενώ ήδη έχουμε αρχίσει να συνειδητοποιούμε πως οι φίλοι μας οι Κινέζοι, που έρχονται και ξαναέρχονται στην Κρήτη, και μιλούν για εισαγωγές ελαιολάδου την ίδια ώρα στήνουν στη χώρα τους ελαιώνες που σε λίγα χρόνια, αν συνεχίσουμε να «σφυρίζουμε κλέφτικα» θα μας κάνουν και εξαγωγή ελαιολάδου.
Ε.Β
Δημοσιεύτηκε Yesterday από τον χρήστη Eleni Vasilaki
πηγή
Κι αυτό το συννεφάκι είναι τόσο ροζ στην περίπτωση των αγροτών μας που δεν τους αφήνει να δουν ξεκάθαρα ότι πλησιάζουν γύρω του απειλητικά τεράστια γκρίζα σύννεφα έτοιμα να ξεσπάσουν σε καταιγίδα.
Και για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι μιλάμε για τους ελαιοπαραγωγούς, που ενώ ο ανταγωνισμός γύρω τους έχει ξεφύγει πέρα από κάθε έλεγχο, εκείνοι εξακολουθούν να πιστεύουν πως βρίσκονται ακόμα μέσα στο «παιγνίδι» και έχουν τη δύναμη να το ορίζουν.
Τυχαία εντόπισα πρόσφατα στο blog hypothesis61.blogspot.gr το διάλογο με έναν Έλληνα, τον Παύλο, που ζει πλέον στην Αργεντινή και δραστηριοποιείται επαγγελματικά στον τομέα του ελαιολάδου. Τα όσα περιέγραφε με άφησαν άφωνη καθώς δεν μπορούσα καν να διανοηθώ πως αυτή τη στιγμή η Αργεντινή είναι μια χώρα με τόσο προχωρημένη καλλιέργεια ελιάς.
Και δεν μιλάμε απλά για τις απέραντες εκτάσεις με ελαιόδεντρα που διαθέτει αλλά και για μια ποιότητα λαδιού αξεπέραστη. Γιατί μέχρι σήμερα μπορεί να ξέραμε πως οι Τυνήσιοι και οι Τούρκοι διαθέτουν επίσης μεγάλη παραγωγή λαδιού αλλά πάντα βάζαμε μπροστά τη δική μας ξεχωριστή ποιότητα στο προϊόν και νιώθαμε πως τουλάχιστον εκεί υπερτερούμε και κανείς δεν μπορεί να μας ξεπεράσει.
Όμως μάλλον οι γνώσεις μας περί του τι συμβαίνει στον κόσμο αναφορικά με το ελαιόλαδο είναι πολύ στενές και η οπτική μας πολύ κοντόφθαλμη.
Εδώ επιστρέφουμε στον Παύλο και στα όσα διηγείται για την Αργεντινή. Όπως αναφέρει , αρχικά βρέθηκε στην Catamarca, στα σύνορα με την Χιλή, όπου είδε τεράστια οργανωμένα αγροκτήματα με νέα ελαιόδεντρα, σε συστηματική καλλιέργεια και κυριότερη ποικιλία την Κορωνέικη. Εκεί ο ιδιοκτήτης αγροκτήματος του πρότεινε να παραμείνει και να εργαστεί για λογαριασμό του στο κτήμα του, στο οποίο υπήρχαν 600.000 ελαιόδεντρα.
Ο ίδιος περιγράφει: «Ξέρεις μέχρι τότε πίστευα σχεδόν τυφλά ότι το ελαιόλαδο έχει κέντρο τη Μεσόγειο. Οι δικοί μου, όλο το χωριό, οι γεωπόνοι, οι υπάλληλοι του Υπουργείου Γεωργίας, όλοι νομίζουν πως εμείς παράγουμε λάδι και όλος ο κόσμος τρέχει να αγοράσει το λάδι μας. Δεν ήξερα τίποτα.
H εποχή που εγώ έμεινα τον δεύτερο χρόνο στην Catamarca ήταν η εποχή της μεγάλης αλλαγής στην παραγωγή του ελαιόλαδου παγκοσμίως. Παρότι η κατανάλωση κατά κάτοικο είναι μικρή εκτός Μεσογείου, η μεγάλη αύξηση στην ζήτηση είναι αλλού: Λατινική Αμερική, ΗΠΑ, Καναδάς, Κίνα Αυστραλία. Αυτές οι αγορές άρχισαν να έχουν μεγάλη ζήτηση ελαιόλαδου. Τα αποτελέσματα όμως ήταν απογοητευτικά. Ένα παγκόσμιο καρτέλ εξαγωγών με έδρα την Ιταλία έκανε τα πάντα για να διαλύσει την τάση, με αγορά ελαιόλαδου από όλες τις χώρες αναμείξεις από διάφορες σεζόν, παραδόσεις χωρίς συνέπεια. Κι εμείς στην Ελλάδα ήμασταν οι τελευταίοι του χωριού. Απλώς εξαγάγαμε μεγάλες ποσότητες στους Ιταλούς. Ξέρεις δεν φταίμε και πολύ.
Υπάρχει μια ισορροπία συμφερόντων που συμφωνεί σε μια ιδιαίτερη συνθήκη. Το λάδι πωλείται με βάση την ημερομηνία εμφιάλωσης, χωρίς πιστοποίηση της προέλευσης και της σεζόν. Όλη η Μεσόγειος είναι αγκιστρωμένη σε αυτό. Αν εξαιρέσεις την Ισπανία που έχει εκτάσεις με μεγάλες καλλιέργειες όλοι οι άλλου παλεύουν με μικροιδιοκτησίες και μικροπαραγωγές»
Κάποια στιγμή βέβαια οι χώρες που μπήκαν στο παιγνίδι της κατανάλωσης ελαιολάδου σκέφτηκαν αντί να είναι θύματα του κάθε μαφιόζου ή κάθε ανοργάνωτου συνεταιρισμού να αρχίσουν να παράγουν ελαιόλαδο αντί να εισάγουν. Έτσι Κινέζοι, Καλιφορνέζοι, Τεξανοί, Αυστραλοί, Νεοζηλανδοί δημιούργησαν τεράστιες , σε σχέση με τα μεσογειακά δεδομένα, και ολοκληρωμένες καλλιέργειες ελιάς, με χαμηλότερο κόστος και καλύτερη ποιότητα.
Καλύτερη ποιότητα; Θα αναρωτηθείτε εύλογα, κι όμως, ναι, υπάρχει και καλύτερη ποιότητα από το λάδι που παράγεται στη Μεσόγειο καθότι η ποιότητα είναι μετρήσιμο μέγεθος. Αφορά όχι μόνο οξύτητα αλλά και πολυφαινόλες, αντιοξειδωτικά, ιχνοστοιχεία, κλπ.
Σε μια οργανωμένη καλλιέργεια όλα αυτά τα εξασφαλίζεις από την αρχή στην ελιά, εξηγεί ο Παύλος και προσθέτει πως στην Catamarca είχαν στο αγρόκτημα εδαφολογικό και χημικό εργαστήριο. Μπορούσαν ανά πάσα ώρα και στιγμή να ελέγξουν όλες τις παραμέτρους, σε σχέση με την ποιότητα του λαδιού, τη ώρα που στην Ελλάδα τέτοια εργαστήρια δεν μπορείς να βρεις ούτε στην πρωτεύουσα και οι αγρότες ακόμα πεδεύονται με τους ψεκασμούς ενάντια στο δάκο.
Κι όλα αυτά ενώ ήδη έχουμε αρχίσει να συνειδητοποιούμε πως οι φίλοι μας οι Κινέζοι, που έρχονται και ξαναέρχονται στην Κρήτη, και μιλούν για εισαγωγές ελαιολάδου την ίδια ώρα στήνουν στη χώρα τους ελαιώνες που σε λίγα χρόνια, αν συνεχίσουμε να «σφυρίζουμε κλέφτικα» θα μας κάνουν και εξαγωγή ελαιολάδου.
Ε.Β
Δημοσιεύτηκε Yesterday από τον χρήστη Eleni Vasilaki
πηγή
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)
1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.
2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.
3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.
4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.
5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).
6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.
7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.
Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.
ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ
2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.
3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.
4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.
5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).
6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.
7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.
Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.
ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ
Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.
1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.
2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.
3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.
Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.
2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.
3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.
Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.
1 σχόλιο:
Αν αυτός/η που έγραψε το άρθρο γνώριζε έστω 2-3 βασικά πράγματα για τις ελιες και το λάδι, θα καταλάβαινε αμέσως οτι:
Οι ελιές αυτές είναι υβρίδια τα οποία δεν μεγαλώνουν άλλο για να μπορεί να περνάει απο πάνω τους το μηχάνημα με το όνομα mammoth και να τις μαζέυει.
Οι ελιές αυτές δεν αποδίδουν ποιοτικό λάδι. Εξάλλου η αγορά ζητάει φτινό και όχι ποιοτικό.
Δημοσίευση σχολίου