19 Δεκεμβρίου 2016

Η Συνθήκη Σεβρών ως αγκάθι για την Τουρκία και το κόστος της Τουρκίας.

Γράφει ο Νίκος Λυγερός

Η Συνθήκη Σεβρών ως αγκάθι για την Τουρκία

Όταν αρχίσαμε να μιλούμε όλο και περισσότερο για τη Συνθήκη Σεβρών, την οποία οι περισσότεροι την είχαν χαμένη και ξεχασμένη, αφού έδιναν σημασία μόνο και μόνο στη Συνθήκη Λωζάννης φαινόμασταν εκτός πλαισίου και μάλιστα με μεγάλη απόκλιση. Ενώ το θέμα της Δυτικής Αρμενίας και του Κουρδιστάν είναι μια απτή πραγματικότητα. 

Στη συνέχεια όταν άρχισε ο Πρόεδρος της Τουρκίας να πετά ανυπόστατες δηλώσεις περί Συνθήκης Λωζάννης και αμφισβήτησής της, τότε μερικοί κοίταξαν πιο προσεκτικά τι έλεγε η Συνθήκη, αλλά και πάλι περιορίζονταν μόνο πάνω σ’ αυτή. Διότι δεν έβλεπαν ακόμα το μέλλον λόγω έλλειψης παρελθόντος. 

Οι αμφισβητήσεις του Προέδρου είναι βέβαια με κυρίαρχο τρόπο για εσωτερική κατανάλωση, υποτίθεται για να τονώσει το ηθικό ενός λαού που δεν ξέρει ακριβώς τι του γίνεται μετά από το λεγόμενο αποτυχημένο πραξικόπημα, αλλά επίσης για μια προετοιμασία εδάφους. Τώρα όμως ο Πρόεδρος μίλησε για τη Συνθήκη Σεβρών με τρόπο απαξιωτικό, αφού μας εξήγησε ότι η Τουρκία την έκανε κουρέλια. 

Αλλά η ουσία είναι αλλού. Διότι αναγκάστηκε να μιλήσει για νέες Συνθήκες Σεβρών που μπορεί να υποστεί η Τουρκία αν δεν αλλάξει τη στρατηγική της. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η Τουρκία ξέρει πως ωφελήθηκε από τη Συνθήκη Λωζάννης ακόμα κι αν προσπαθεί να παρουσιαστεί ως θύμα. Στην πραγματικότητα όμως αυτό που φοβάται και μάλιστα με έντονο τρόπο είναι μια μορφή αναβίωσης της Συνθήκης Σεβρών, όπου τα στοιχεία της παλαιάς θα ξαναπροσδιορίσουν την πορεία της νέας δίχως να δοθεί μεγάλη σημασία στη Συνθήκη Λωζάννης. Αυτή η αλλαγή κύκλου γίνεται πιο απτή σε περισσότερους πια.

πηγή

Το κόστος της Τουρκίας

Η Συνθήκη Λωζάννης δεν σεβάστηκε κανένα ανθρώπινο δικαίωμα των Αυτόχθονων Λαών. Έτσι, από το 2007 που ψηφίστηκαν τα Δικαιώματα των Αυτοχθόνων Λαών στα Ηνωμένα Έθνη έχει αρχίσει μια στρατηγική αντεπίθεσης σε επίπεδο δικαιωμάτων που αναπόφευκτα πλήττει αυτήν την απαράδεκτη Συνθήκη. 

Γίνεται μάλιστα το ανάλογο για τη Συνθήκη Καρς του 1921 και την Συνθήκη Άγκυρας του 1930. Στην πραγματικότητα, αυτές οι ενεργείς προσπάθειες δίνουν έμφαση στη διαχρονική αξία της Συνθήκης Σεβρών του 1920, αφού αυτή λειτούργησε σεβόμενη τα δικαιώματα των Αυτόχθονων Λαών. Ταυτόχρονα λόγω των προβλημάτων που υπάρχουν στη Συρία και στο Ιράκ βλέπουμε αλλαγές σε πρακτικό επίπεδο όσον αφορά στους Αρμένιους και στους Κούρδους. Έτσι, η Δυτική Αρμενία και το Κουρδιστάν αποτελούν οντότητες που ζουν όλο και περισσότερο μέσα στην επικαιρότητα. 

Η Τουρκία, λοιπόν, βρίσκεται αντιμέτωπη με εφιάλτες του παρελθόντος. Κι αν προσπαθεί αρχικά να επικεντρωθεί πάνω στη Συνθήκη Λωζάννης, σιγά σιγά ακόμα και στην ίδια της την προσέγγιση, εμφανίζεται η Συνθήκη Σεβρών. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι βλέπει τις άμεσες και έμμεσες επιπτώσεις του πολέμου στη Συρίας και στο Ιράκ. Επίσης, επειδή έχει πάρει το μέρος τη τρομοκρατικής οργάνωσης Daesh, που θεωρούσε ότι θα παρέμενε αήττητη, έχει τώρα το κόστος της επιλογής. Βέβαια, αυτό δεν μας ξαφνιάζει, αφού ποτέ δεν μπόρεσε να κάνει σωστά συμμαχίες.

πηγή

Ο Νίκος Λυγερός είναι καθηγητής Γεωστρατηγικής



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.