7 Οκτωβρίου 2016

Η ΑΝΑΔΥΟΜΕΝΗ ΧΑΜΕΝΗ ΠΡΙΓΚΗΠΟΝΝΗΣΟΣ… ΑΝΑΓΓΕΛΛΕΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΙΣΤΑΜΠΟΥΛ!

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Τον Ιούλιο του 2012 είχαμε παρουσιάσει για πρώτη φορά ότι οι Τούρκοι ήταν στα ίχνη της χαμένης 13ης Πριγκηποννήσου και μάλιστα ερευνούσαν με δέος την περιοχή όπου είχαν αρχίσει να αναδύονται από τα νερά, κομμάτια της νήσου αυτής απέναντι από τις ασιατικές ακτές. Η νήσος αυτή που η ιστορική της ονομασία είναι Βόρδωνες, βρίσκεται περίπου 500 μέτρα από την ακτή στην περιοχή του Μποσταντζή και είναι μερικά μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Οι έρευνες συνεχίστηκαν και σήμερα έχουν φτάσει σε ένα εντυπωσιακό σημείο, καθώς τα ευρήματα προκάλεσαν το ενδιαφέρον και της UNESCO. Αλλά το πιο εντυπωσιακό είναι πως η αναδυομένη νήσος έχει αρχίσει και προκαλεί τρομακτικές φήμες ότι είναι ο προάγγελος της κατάρρευσης της Istanbul, μια κατάρρευση που θα προέρθει από ένα μεγάλο σεισμό και θα γίνει αιτία να βρουν τον θάνατο εκατοντάδες χιλιάδες μουσουλμάνων κατοίκων της Πόλης.

Η νήσος Βόρδωνες ήταν επί αιώνες κρυμμένη λίγα μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας και αποτελούσε ένα ακόμα νησάκι του συμπλέγματος των Πριγκιποννήσων. Ο Τούρκος γεωλόγος Σενέρ Ουζουμέζσοϊ, καθηγητής γεωλογίας του πανεπιστήμιου της Κωνσταντινούπολης που αυτή την περίοδο διεξάγει έρευνες στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή της Κωνσταντινούπολης εξετάζοντας τις γεωλογικές μεταβολές από τις σεισμικές δονήσεις, ανέφερε ότι σε επανειλημμένες καταδύσεις της ομάδας των ερευνητών διαπιστώθηκε η ύπαρξη αυτής της χαμένης νήσου η οποία φαίνεται ότι μετά από κάποιες σεισμικές δονήσεις ανέβηκε μερικά μέτρα προς την επιφάνεια της θάλασσας. 

Οι έκπληκτοι Τούρκοι αφού εξακρίβωσαν την ιστορικότητα της χαμένης νήσου, ανέφεραν ότι το νησί αυτό ήταν πολύ γνωστό στην εποχή της βυζαντινής αυτοκρατορίας. Ερώτημα βέβαια τους δημιουργήθηκε για την περίοδο που επιλέχτηκε από την φύση για την ανάδυση αυτής της χαμένης νήσου και τι συμβολίζει αυτή η αναπάντεχη εξέλιξη.

Μάλιστα όπως έγινε γνωστό από τους ίδιους τους Τούρκους, στην νήσο αυτή την περίοδο που στην Κωνσταντινούπολη ήταν πατριάρχης ο Ιγνάτιος, (μιλάμε για την περίοδο της διαμάχης Ιγνατίου και Μέγα Φωτίου), ο όποιος έζησε στο διάστημα 797-877, πάνω στο νησάκι αυτό υπήρχε μεγάλο μοναστήρι που φιλοξενούσε αρκετούς μοναχούς από την γύρω περιοχή. Το μοναστήρι αυτό άκμασε από τον όγδοο μέχρι στις αρχές του εντέκατου αιώνα. Το 1010 ένας μεγάλος σεισμός έπληξε το νησάκι το οποίο το βύθισε μερικά μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας με αποτέλεσμα το μοναστήρι και τα κτίσματα του να βυθιστούν κάτω από τα νερά της θάλασσας του Μαρμαρά. Τα δημοσιεύματα έκαναν λόγο για την σύνδεση αυτής της ιστορικής μονής με τον μεγάλο πατριάρχη της ορθοδοξίας, τον Φώτιο, ο οποίος λέγετε ότι είχε εξοριστεί στην νήσο αυτή. 

Το μοναστήρι της νήσου Βόρδωνες, σύμφωνα με τον Ιταλό ερευνητή, Alessandro Ricci, του πανεπιστημίου του Σαλέρνο που συνεργάζεται με τους Τούρκους, κτίστηκε την περίοδο της διαμάχης που είχε ξεσπάσει τότε μεταξύ του Ιγνατίου και του Φωτίου, την περίοδο της αρχής της μεγάλου σχίσματος και της παπικής αποστασίας. Σύμφωνα με τους βυζαντινούς ιστορικούς στους Βόρδωνες υπήρχε το βυζαντινό μοναστήρι του Γόρδωνος ή των Αρμενιακών, στο οποίο σύμφωνα με μία εκδοχή είχε ταφεί ο Πατριάρχης Φώτιος Α΄ ενώ απέναντι στην περιοχή του Küçükyalı βρίσκονταν το μοναστήρι του Σταυρού.

Η χαμένη νήσος Βόρδωνες, που σύμφωνα με τους Τούρκους γεωλόγους αποτελείται από βράχους γρανίτη, μετά τους τελευταίους σεισμούς που έπληξαν την περιοχή άρχισε ξανά να αναδύεται στην επιφάνεια και σήμερα φαίνεται σαν ένας ορατός από κοντά ύφαλος, κοντά στις ακτές στην περιοχή του Μποσταντζή, στην ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης. 

Οι Τούρκοι προσθέτουν επίσης ότι και κατά την περίοδο του δέκατου ένατου αιώνα γίνονταν αναφορές για την χαμένη νήσο σαν ένας βράχος κρυμμένος κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Ο βράχος αυτός ήταν πολύ γνωστός στους ψαράδες της περιοχής με την ονομασία, «του Μποσταντζή ο ύφαλος». Μάλιστα ο τοπικός αθλητικός σύλλογος είχε οργανώσει στο παρελθόν καταδύσεις για την εξερεύνηση της χαμένης βυζαντινής νήσου βγάζοντας και κάποιες φωτογραφίες από τα χαλάσματα πιθανόν της χαμένης ιστορικής μονής.

Να σημειωθεί ότι η χαμένη αυτή νήσος, που συνδέεται με τον μεγάλο πατριάρχη της Ορθοδοξίας, τον Μέγα Φώτιο, προκάλεσε από την αρχή την μεγάλη ανησυχία των Τούρκων γιατί έχει μεγάλη γεωλογική σημασία για την παρακολούθηση του φαινομένου των σεισμών στην ευρύτερη περιοχή της Κωνσταντινούπολης. Σήμερα ο φόβος αυτός καθώς συνεχίζονται οι εκπληκτικές αναδύσεις από την νήσο είναι έντονος ότι η νήσος αυτή είναι ο προάγγελος της μεγάλης καταστροφής της Istanbul.

Σημεία των καιρών! 

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ 
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.