1 Οκτωβρίου 2016

Η Παγκόσμια ημέρα Ηλικιωμένων βρίσκει με μια θηλιά στο λαιμό τον κάθε Έλληνα ηλικιωμένο. (και λίγες σκέψεις για τις παγκόσμιες ημέρες)

Tου Αλέξανδρου Γιατζίδη, διευθυντή σύνταξης medlabnews.gr 

Η Παγκόσμια Ημέρα των Ηλικιωμένων, γνωστή και ως «Παγκόσμια Ημέρα για την Τρίτη Ηλικία» εορτάζεται κάθε χρόνο την 1η Οκτωβρίου. Υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 1990, για να αποτίσει τον οφειλόμενο φόρο τιμής στους ηλικιωμένους, αλλά και να επισημάνει τα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν. 

Σύμφωνα με τα κριτήρια του Ο.Η.Ε., όταν το ποσοστό του πληθυσμού άνω των 65 χρόνων μιας χώρας είναι άνω του 7%, χαρακτηρίζεται ως γερασμένη. Η Ελλάδα γερνάει, με το ποσοστό των ηλικιωμένων στη χώρα μας να είναι σήμερα άνω του 19% και να αναμένεται να φτάσει το 24% το 2020. Η δημογραφική γήρανση του πληθυσμού, καθώς και η πρόοδος της ιατρικής επιστήμης έχουν οδηγήσει στην αύξηση των ηλικιωμένων ατόμων που πάσχουν από χρόνιες νόσους. Το μεγάλο στοίχημα για όλους μας είναι τα επιπλέον χρόνια ζωής να είναι χρόνια με ποιότητα και όχι χρόνια αναπηρίας. 
  • Στην Ελλάδα οι υπερήλικες αποτελούν το 19% του γενικού πληθυσμού. 
  • Κάθε πέντε χρόνια προστίθενται στην προχωρημένη ηλικία πάνω από 100.000 άτομα. 
  • Τα άτομα άνω των 70 ετών, ενώ αποτελούν το 10% του πληθυσμού, απασχολούν το 50% των νοσοκομειακών κλινών και ειδικότερα το 25% των κλινών για οξέα περιστατικά. Οι υπερήλικες καλύπτουν το 25% των συνολικών ημερών νοσηλείας στα νοσοκομεία. Το 70% των υπερηλίκων έχουν περισσότερες της μιας συνοδούς νόσους. 
  • Το 25% των υπερηλίκων παίρνει περισσότερα από πέντε φάρμακα. 
  • Από άνοια πάσχουν 150.000-200.000 ασθενείς στη χώρα μας. Ο αντίστοιχος αριθμός για την Ευρώπη ανέρχεται σε 10.000.000, ενώ παγκοσμίως καταγράφονται 44.000.000 ασθενείς. 
  • Το 52% όλων των καρκίνων στις γυναίκες και το 59% στους άνδρες διαγιγνώσκεται σε άτομα άνω των 65 ετών. 
  • Πάνω από το 66% των θανάτων από καρκίνο συμβαίνει σε ασθενείς ηλικίας άνω των 65 ετών. Οι καρκίνοι είναι υπεύθυνοι σαν πρώτη αιτία θανάτου στο φάσμα ηλικίας μεταξύ 65 και 74 ετών και η δεύτερη αιτία θανάτου μετά τα 75 χρόνια. 
Στη σύγχρονη εποχή, οι ηλικιωμένοι παίζουν σημαντικότατο ρόλο, όχι μόνο με τη μετάδοση των εμπειριών και των γνώσεων τους, αλλά και με τη βοήθεια που δίνουν στα παιδιά τους, βοηθώντας τα οικονομικά και αναλαμβάνοντας την φροντίδα των εγγονών τους. Σύμφωνα με μελέτες, ο μέσος χρόνος που διαθέτουν οι ηλικιωμένοι ημερησίως, για να φροντίσουν οικείους τους που έχουν ανάγκη, κυμαίνεται από 200 έως 315 λεπτά. Αντιθέτως, οι νεώτεροι άνθρωποι, αφιερώνουν μόλις 50 λεπτά, για να φροντίσουν κάποιον που τους έχει ανάγκη, καθώς δεν μπορούν να διαθέσουν περισσότερο χρόνο. 

Μια θηλιά στο λαιμό του κάθε Έλληνα ηλικιωμένου. 

Δυστυχώς τα πράγματα όπως διαμορφώνονται στην χώρα μας αναμένονται να είναι δραματικά για τους ηλικιωμένους της. Και αυτό γιατί οι Έλληνες ηλικιωμένοι είναι οι άμεσα ανήμποροι, που πλήττονται με την μείωση των συντάξεων, με τις περικοπές των ασφαλιστικών παροχών των κρατικών ταμείων, με τις περικοπές στα φάρμακα, αλλά και στις κοινωνικές υπηρεσίες. Και αν υπάρχει "ελπίδα" στους νέους της χώρας μας έστω ότι μπορούν να βρουν δουλειά σε κάποια άλλη χώρα, στους ηλικιωμένους μας, αυτή η ελπίδα δεν υπάρχει. Απεναντίας γίνεται κάθε μέρα που περνά με τους φόρους, με την δυστυχία που μεταφέρεται από τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα και με τις καθημερινές αντιξοότητες, μια θηλιά στο λαιμό του κάθε Έλληνα ηλικιωμένου.

Και το κακό δεν τελειώνει εκεί, γιατί ο ηλικιωμένος στην σημερινή Ελλάδα βρίσκεται να υποφέρει από την εγκληματικότητα, μια και είναι τα πρώτα εύκολα θύματα των πολλών πια εγκληματιών που μαστίζουν την Ελληνική επικράτεια. 

Είναι τα πρώτα θύματα των περικοπών σε θέσεις εργασίας. Όχι τώρα, αλλά τα τελευταία χρόνια. Τουλάχιστον δέκα χρόνια πάνε που οι μεγάλες εταιρίες της χώρας μας άρχισαν να απολύουν άτομα που ήταν λίγο προ της σύνταξης. Τώρα δυστυχώς αυτοί οι άνθρωποι που βρίσκονται χωρίς δουλειά και όπως είναι φυσικό είναι αδύνατον να ξαναβρούν εργασία, είναι ηλικίας άνω των 50!. Και το χειρότερο που έρχεται να προστεθεί είναι οι κοινωνικές υπηρεσίες, που με τόση χαρά υποδεχθήκαμε, πριν από λίγα χρόνια όπως αυτήν της βοήθειας στο σπίτι, να αντιμετωπίζουν τραγικά προβλήματα λειτουργίας, με περικοπές και μεγάλους περιορισμούς. 

Όμως ο Έλληνας ηλικιωμένος ήταν ο στυλοβάτης της Ελληνικής οικογένειας, πολλές δεκαετίες. Ήταν αυτός που με το περίσσευμα της σύνταξής του στήριζε σε πολλά σπίτια το ελληνικό εισόδημα. Ήταν αυτός που με την συνταξούλα του βοηθούσε τα άνεργα μικρά παιδιά της οικογενείας και ήταν αυτός που συμπλήρωνε για το δάνειο του σπιτιού ή των σπουδών. 

Είναι ανάγκη να γίνει κοινή συνείδηση όλων ότι τα άτομα της Τρίτης Ηλικίας αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της κοινωνίας και ενεργό μέρος του κοινωνικού συνόλου. Η βασική προσπάθεια για τον ηλικιωμένο είναι η διατήρηση της αυτονομίας του, της αυτάρκειάς του και της ποιότητας της ζωής του. Οι ηλικιωμένοι πρέπει να αισθάνονται, στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε πως η κοινωνία δεν τους παραμελεί. 

Ας ελπίσουμε στην ευαισθησία της ελληνικής κοινωνίας, στο να μην αφήσει τον Έλληνα ηλικιωμένο στην τύχη του και ο καθένας να φροντίσει τώρα περισσότερο από ποτέ να σταθούμε σε όλους αυτούς τους ανθρώπους που έχουν την ανάγκη μας, γιατί στο τέλος πρέπει να σκεφτόμαστε ότι «εκεί που είναι θα πάμε». Και βέβαια δεν έχουμε καμιά διάθεση να μείνει η Ελληνική κοινωνία χωρίς την δυναμική, των ηλικιωμένων της.

πηγή

ΣΧΟΛΙΟ

Οσα αναφέρει το άρθρο για τα ταλαιπωρημένα ελληνικά γηρατειά είναι πολύ σωστά και νομίζω ότι δεν επιδέχονται αμφισβήτησης...

Ετσι αποφάσισα να ασχοληθώ πάλι με τις Παγκόσμιες μέρες και την επιβολή τους από την Νέα Τάξη Πραγμάτων...

Οι Παγκόσμιες ημέρες της υποκριτικής Νέας Τάξης, έχουν αναλυθεί πολλές φορές στο ιστολόγιό μας...
Στην ουσία αποτελούν ένα δούλεμα απέναντι στον σύγχρονο άνθρωπο... 
Ως γνωστόν οι ξένοι γενικώς δεν έχουν γιορτές αγίων.... διότι απλούστατα δεν έχουν αγίους...
Αυτός είναι και ο λόγος που γιορτάζουν με υπερβάλοντα ζήλο τα γενέθλιά τους...

Στην Ελλάδα η κυριότερη εορτή είναι η ονομαστική του Αγίου μας, του οποίου φέρουμε το όνομά του...

Ωστόσο με την επέλαση της Νέας Τάξης, των συνηθειών της και του ξενόφερτου παγκοσμιοποιημένου τρόπου ζωής, τα τελευταία χρόνια, εορτάζονται όλο και περισσότερο τα γενέθλια και μάλιστα η πλύση εγκεφάλου που συντελείται μέσω της τηλεόρασης (των ξεπουλημένων νεοταξίτικων καναλιών) και μέσω γενικώς των ΜΜΕ και του κινηματογράφου, έχουν οδηγήσει δυστυχώς πολλούς αφελείς συμπατριώτες μας στα γενέθλια των φίλων ή των παιδιών τους, να τραγουδάνε το εγγλέζικο "Happy Birthday" αντί του γνωστού ελληνικού "Να ζήσεις..." 

Ειδικά η νεολαία έχει υποστεί σχεδόν λοβοτομή σε κάθε εκφανση της ζωής της... και βλέπουμε τους νέους να γονατίζουν με μονόπετρα δαχτυλίδια για να ζητήσουν σε γάμο μια κοπέλλα!!!!!
Να αυξάνονται οι πολιτικοί γάμοι...
Να αυξάνονται ακόμα και τα αβάπτιστα παιδιά...
Φυσικά σαν επακόλουθο όλων αυτών των ξενόφερτων συνηθειών, αλλά και της απομάκρυνσης απο τα ελληνορθόδοξα παραδοσιακά μας πρότυπα και το ελληνικού τρόπου ζωής, είναι η τρομακτική αύξηση των διαζυγίων, των εκτρώσεων και γενικά κάθε παρακμιακής συμπεριφοράς...

Στην Ελλάδα μας ο γάμος ευλογείται από την Εκκλησία μας και το ζευγάρι γίνεται ένα σώμα και μια ψυχή.... για πάντα. Με μυστηριακό τρόπο οι δύο νεόνυμφοι μπαίνουν στον στίβο της ζωής ενωμένοι με την ευλογία του Θεού, που είναι ο μόνος που μπορεί να εγγυηθεί μαζί με την ελεύθερη βούληση του ανθρώπου, την αιώνια αγάπη αλλά και την ευλογία για ολόκληρη την κοινή ζωή τους...

Στην Αμερική και γενικά στον δυτικό παρηκμασμένο κόσμο, ο "γάμος" έχει γίνει ένα συμφωνητικό.... Δίνουν κάτι γελοίους όρκους αιώνιας αγάπης, πίστης και κοινής ζωής τους οποίους καταπατούν στην πρώτη ευκαιρία... και η μοιχεία και η πορνεία πάει σύννεφο...

Ο πολιτικός "γάμος" δυστυχώς έφερε και στην δική μας πατρίδα αυτό το αίσχος...
Κι έτσι πολλά νέα ζευγάρια επιλέγουν προφασιζόμενα λόγους οικονομικούς και άλλους, τον πολιτικό "γάμο" που στην ουσία δεν είναι γάμος....
Κι αυτό διότι ο Γάμος αποτελεί Μυστήριο της Εκκλησίας μας κι όχι μια γελοία τελετή του Δημάρχου και του αντιδημάρχου...

Επανερχόμενοι λοιπόν στις παγκόσμιες μέρες τις οποίες επέβαλλε ο νεοταξίτικος ΟΗΕ, να πούμε ότι είναι υποχρεώση κάθε κράτους -μέλους να κάνει εκδηλώσεις και δράσεις για τις παγκόσμιες μέρες και το θέμα που αυτές έχουν κάθε φορά...

Αυτό αποτελεί ένα παγκόσμιο πείραμα υποταγής, διότι μέσω των παγκοσμίων ημερών και του πως ενσωματώνονται κάθε φορά στις κοινωνίες των κρατών, οι μυστικές λέσχες και στοές αντιλαμβάνονται κατά πόσον μια κοινωνία έχει αποδεχθεί ή όχι, πλήρως τις εντολές τους...

Μάλιστα επειδή όπως καταλαβαίνετε είναι σχεδόν αδύνατον να έβρισκαν 365 λόγους για να εορτάσουν τις παγκόσμιες ημέρες τους οι νεοταξίτες, αλλά και επειδή επιθυμούν να δουν κατά πόσο είναι λοβοτομημένοι οι εγκέφαλοι των ανθρώπων που τους υπακούουν, έχουν βρει (εκτός απο μερικές που δείχνουν μια κοινωνική ευαισθησία... κι ας είναι πλήρως υποκριτικές...) Παγκόσμιες Ημέρες για κάθε βλακεία που μπορείτε να φανταστείτε... (δείτε τες όλες εδω)

Σας παραθέτω μερικές για να γελάσετε (δεν θα πιστεύετε στα μάτια σας):

21 Ιανουαρίου Παγκόσμια Ημέρα Αγκαλιάς
1 Φεβρουαρίου Παγκόσμια Ημέρα ομορφιάς!!!!
13 Φεβρουαρίου Παγκόσμια Ημέρα προφυλακτικου
21 Φεβρουαρίου Παγκόσμια Ημέρα ξεναγού...
14 Μαρτίου Παγκόσμια Ημέρα της σταθεράς Π = 3,14
20 Μαρτίου Παγκόσμια Ημέρα Αποχής από το κρέας
20 Μαρτίου Παγκόσμια Ημέρα Αστρολογίας
21 Μαρτίου Παγκόσμια Ημέρα Βαθυ Υπνου με ευχάριστα όνειρα...
16 Απριλίου Παγκόσμια Ημέρα φωνής...
15 Ιουνίου Παγκόσμια Ημέρα Ανέμου
27 Ιουνίου Παγκόσμια Ημέρα Ομοφυλοφιλικής Υπερηφάνειας
8 Αυγούστου Παγκόσμια Ημέρα οργασμού
11 Αυγούστου Παγκόσμια Ημέρα Προς Τιμήν Της Αμερικανικής Σειράς “Pretty Little Liars”
13 Αυγούστου Παγκόσμια Ημέρα αριστεροδεξιόχειρων..
1 Σεπτεμβρίου Παγκόσμια Ημέρα για ρομποτάκια
23 Σεπτεμβρίου Παγκόσμια Ημέρα αμφισεξουαλικότητας
1 Οκτωβρίου Παγκόσμια Ημέρα Μονοκατοικίας με κηπο και πισίνα...
8 Οκτωβρίου Παγκόσμια Ημέρα ραγισμένου αυγού
15 Οκτωβρίου Παγκόσμια Ημέρα πλυσίματος των χεριών μόνο με Dettol
1 Νοεμβρίου Παγκόσμια Ημέρα Αυστηράς χορτοφαγίας
19 Νοεμβρίου Παγκόσμια Ημέρα Δημόσιας Τουαλέτας!!!!
10 Δεκεμβρίου Παγκόσμια Ημέρα ιδιοκτησίας μόνο Lamporghini, Ferrari και Porsche

Ελπίζω να το διασκεδάσατε...

Φυσικά δεν λείπουν τα αγαπημένα θέματα της νέας τάξης με πλήθος παγκόσμιων ημερών για....
Ομοφυλοφιλίες, πολυπολιτισμούς, διαφορετικότητες, αντιρατσισμούς, αντιφασισμούς, ολοκαυτώματα, αυτοκτονίες, κάθε σεξουαλική διαστροφή, μεταμοσχεύσεων, αντιρρησιών συνείδησης, κλιματικών αλλάγων κλπ....

Αγαπητοί μου φίλοι και συνέλληνες οφείλουμε όλοι μας να κρατάμε στις καρδιές μας και στο μυαλό μας και ειδικά στα παιδιά μας την ελληνορθόδοξη παράδοσή μας.
Πρεπει να αντισταθούμε στην πνευματική πολτοποίηση που μας επιβάλλουν μυστικές λέσχες και στοές μέσω των ξεπουλημένων ΜΜΕ, του κινηματογράφου, των πολιτικών κλπ...

Είμαστε Ελληνες και κουβαλάμε μέσα μας χιλιάδες χρόνια ιστορίας...
Εχουμε το αρχαιότερο γονιδίωμα...
Εχουμε τον αρχαιότερο και ενδοξότερο πολιτισμό...
Δεν είναι δυνατόν να επιτρέπουμε στα όργανα των επικυρίαρχων του κόσμου να μας επιβάλλουν τον τρόπο ζωής που θέλουν...
Θέλουμε και μπορούμε να ζήσουμε ελεύθεροι και Ελληνες.

ΘΑΝΟΣShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.