31 Ιουλίου 2015

Το μνημόνιο vs αντιμνημόνιο μετατρέπεται σε ευρώ vs δραχμή…

Του Αριστοτέλη Βασιλάκη

Είναι αλήθεια πως τα τελευταία 5 χρόνια, από τη διαβολεμένη στιγμή που ο Γιώργος Παπανδρέου προέβη στο δικό του (και δικό μας) «απονενοημένο» διάβημα, από το Καστελλόριζο, βιώσαμε μια «νέα» διαχωριστική γραμμή, σε σχέση μ’ εκείνες του παρελθόντος. Αυτή των μνημονιακών εναντίον των αντιμνημονιακών…

Η πολύ μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων, ειδικά των παραγωγικών ηλικιών συντάχθηκε με το αντιμνημονιακό μπλοκ… Οι λόγοι εμφανέστατοι… Ήταν εκείνοι που πλήρωσαν τον λογαριασμό της κρίσης… Απ’ όλη αυτή τη διαδικασία, κερδισμένος βγήκε ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος κατάφερε να εξαϋλώσει το ΠΑΣΟΚ, απορροφώντας την πολύ μεγάλη πλειοψηφία του Παπανδρεϊκού κομματιού, καθώς και ένα αρκετά μεγάλο κομμάτι δεξιών, με πατριωτικές και καραμανλικές αναφορές…

Από την άλλη το μνημονιακό μπλοκ, κατάφερε να συγκρατήσει την συντριπτική πλειοψηφία της αστικής τάξης… Δηλαδή των μεγάλων νικητών της μεταπολίτευσης… Τον λεγόμενο μεσαίο χώρο… Αυτόν που μέχρι το 2010 καθόριζε, ποια θα είναι η επόμενη κυβέρνηση και ποιος ο επόμενος πρωθυπουργός της χώρας…

Κι εδώ βρίσκεται πλέον το μεγάλο μυστικό… Μέχρι το 2010, ο λεγόμενος μεσαίος «αστικός» χώρος, καθόριζε τις πολιτικές εξελίξεις… Αυτό μετά το 2010 άλλαξε δραματικά… Επειδή τα μνημόνια, επέφεραν κατάρρευση της μικρομεσαίας τάξης, πλέον τις εξελίξεις τις καθορίζουν, αυτοί που μέχρι το 2010, ζούσαν αξιοπρεπώς μεν, αλλά δεν κατάφεραν να είναι ανάμεσα στους νικητές του «καπιταλιστικού ονείρου», επειδή δεν μπόρεσαν να αφουγκραστούν πως λειτουργεί το σύστημα…

Φάνηκε και από τις εκλογές του 2012 και του 2015, πολύ δε περισσότερο στο δημοψήφισμα, πως ο λεγόμενος μεσαίος χώρος, τον οποίο με ευλάβεια προσπαθούσαν να προσεταιριστούν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ στα χρόνια της «αντιβασιλείας» τους, έχασε παταγωδώς…

Σ’ αυτό το πλαίσιο γίνεται μια προσπάθεια τις τελευταίες ημέρες, από τους θεματοφύλακες του μεταπολιτευτικού κατεστημένου, ν’ αλλάξει το διακύβευμα στη διαχωριστική γραμμή… Δηλαδή από εκεί που είχαμε δύο συγκεκριμένα αντικρουόμενα – στρατόπεδα, τους μνημονιακούς και τους αντιμνημονιακούς, όπως παλιότερα τους δεξιούς και τους αριστερούς και αργότερα τους Πασόκους και τους Νεοδημοκράτες, να βρεθεί ένα νέο θολό διχαστικό δίλλημα, το οποίο θα χρησιμοποιείται επικοινωνιακά, ώστε οι λίγοι να κάνουν κουμάντο στους πολλούς… Και βέβαια, να συνεχίσουν να κάνουν ανενόχλητα τις «δουλειές» τους…

Φαίνεται πως η βασική διχοτόμηση με την οποία ζήσαμε τα τελευταία 5 χρόνια έχει αρχίσει να ξεθωριάζει και με το τρίτο Μνημόνιο να βρίσκεται επί θύραις, μια νέα εγγενής διαφοροποίηση εμφανίζεται στο προσκήνιο.

Από τη μία πλευρά της όχθης βρίσκονται όσοι επιθυμούν η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη (έστω και με το βαρύ τίμημα της λιτότητας και των μέτρων) και στην άλλη βρίσκονται εκείνοι που θέλουν η χώρα να φύγει από το ευρώ και να υιοθετήσει δικό της νόμισμα.

Εν ολίγοις, η νέα διαχωριστική γραμμή είναι… «ευρώ ή δραχμή». Κάπως έτσι θα προσπαθήσει η αστική ελίτ, να σβήσει το ηχηρή μήνυμα του ΟΧΙ… Για την ακρίβεια να το κάνει θολό… Το αντιμνημόνιο κέρδισε… Ωστόσο η δραχμή χάνει έναντι του ευρώ… Αυτά θα λένε από εδώ και μπρος οι συντριπτικά μειοψηφούντες, μόνιμα κερδισμένοι έναντι των πολλών… Κάπως έτσι το βροντερό ΟΧΙ μετατράπηκε σε ΝΑΙ ΣΕ ΟΛΑ…

Πρόβλεψη; Το μόνο που θα καταφέρουν είναι σε λίγο καιρό η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού, να προτιμάει την δραχμή… Μέχρι όμως όλη αυτή η κοινωνική διεργασία «χωνευτεί» και από την επικοινωνία, αποτυπωθεί στην πραγματική πολιτική, όλοι αυτοί οι – μονίμως νικητές – θα έχουν κάνει νέες μπάζες…

πηγήShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.