23 Ιουλίου 2015

«Μπορούμε να φτιάξουμε μια ισχυρή Ελλάδα;»

Γράφει ο Δημήτρης Περδίκης 

Η πατρίδα μας για μία ακόμα φορά έφτασε ως επαίτης στις αυλές της Ευρώπης, και όχι μόνο, παρακαλώντας για οικονομική βοήθεια, για να σωθεί από την χρεοκοπία και την απόλυτη εξαθλίωση που αυτή συνεπάγεται. Αυτή την φορά δεν υπήρξε πόρτα που οι κυβερνώντες δεν την χτύπησαν. Μόσχα, Πεκίνο, Ουάσιγκτον, παντού χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα. Από το 1821 πολλές φορές ζήσαμε ως λαός παρόμοιες καταστάσεις, όμως τα παλαιότερα χρόνια ο πληθυσμός, στην πλειονότητα αγροτικός ήταν σχεδόν αυτάρκης με την τοπική παραγωγή. Στην σύγχρονη εποχή όμως η δομή της κοινωνίας και της οικονομίας είναι τέτοια που αυτάρκεια εντός των τειχών δεν μπορεί να υπάρξει και η παγκόσμια αλληλεξάρτηση είναι πλήρης. 

Οι ειδήσεις στις παλαιότερες εποχές θέλανε μέρες ή και εβδομάδες για να φτάσουν μέχρι το τελευταίο χωριό. Σήμερα η τηλεόραση και το διαδίκτυο φέρνει μέσα σε κάθε σπίτι την ίδια στιγμή το δράμα που εκτυλίσσεται χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά. Αυτό φέρνει μία αμεσότητα στην γνώση της κατάστασης με ότι αυτό συνεπάγεται στην ψυχολογία του λαού.

Τους τελευταίους μήνες, με ένα μόνιμο σφίξιμο στο στομάχι και συνεχή την αίσθηση της ντροπής, παρακολούθησα τους κυβερνώντες αφ’ ενός να αποδομούν το κάθε τι, κάθε οικονομικό και διπλωματικό έρεισμα της χώρας μας. Άλλοι συνειδητά, με ότι σημαίνει αυτό, και άλλοι ασυνείδητα. Εδώ μπαίνουν και οι δύο έννοιες της τελευταίας αυτής λέξης. Το τελευταίο δευτερόλεπτο, όταν ως κράτος και ως λαός πέφταμε στον γκρεμό, οι εταίροι μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση μας πέταξαν το σχοινί της σωτηρίας επιβάλλοντας όμως και τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν ώστε να υπάρξει σύγχρονη διοίκηση και υγιής οικονομία. Κάποιες από τις αλλαγές έπρεπε να έχουν πραγματοποιηθεί από δεκαετίες. Έπρεπε να φτάσουμε στον γκρεμό για τα εφαρμοστούν; Και μάλιστα μετά από εξωτερική πίεση;

Τι φταίει λοιπόν; Η μελέτη και η καταγραφή των αιτίων δεν μπορεί να είναι έργο ενός τέτοιου άρθρου, ούτε έργο ενός και μόνου προσώπου. Όμως θέλω να αναφερθώ στην εικόνα του δημοσίου βίου της Ελλάδας που έδειχνε και εν πολλοίς δείχνει ότι το κομματικό, το συντεχνιακό και το προσωπικό συμφέρον υπερισχύει του εθνικού. Τους τελευταίους μήνες ιδιαίτερα, τα αριστερά ιδεολογήματα αλλά και οι προσωπικές ιδεοληψίες των διαφόρων υπουργών και άλλων κυβερνητικών και κομματικών παραγόντων υπήρξαν καταλυτικές για την κατακρήμνιση της πατρίδας μας στον Καιάδα. Ο ένας ήθελε να διώξει κάθε επενδυτή, η άλλη ενδιαφερόταν μόνο για τους λαθρομετανάστες, ο άλλος έλεγε «δημιουργικές ασάφειες» ώστε να μπερδέψει τους Κουτόφραγκους, η άλλη ήθελε να γίνει η γκαουλάιτερ του κοινοβουλίου.

Είδαν πολλά τα μάτια μας όλους αυτούς τους μήνες. Τόσα και τέτοια που κανείς ίσως δεν θα φανταζόταν πως θα επεφύλασσε το μέλλον στην πατρίδα μας. Κάποιοι προπαγάνδισαν έντεχνα την ιδέα της εξόδου από το ευρώ και της σεισάχθειας σαν την ιδανική λύση. Κάποιοι από αυτούς εν γνώσει τους τι πραγματικά σήμαινε αυτό αλλά και σαν ένα πρώτο σκαλοπάτι στην υλοποίηση των ενδόμυχων πόθων τους. Φυσικά κανένας δεν έλεγε πως εκ των πραγμάτων η νέα δραχμή θα ήταν ένα εξαιρετικά πληθωρικό νόμισμα χωρίς καμία ανταλλακτική αξία στο εξωτερικό. Γεμίσαμε δημαγωγία, λαϊκισμό και στοχοποίηση της αντίθετης άποψης. Το ερώτημα που μου έρχεται αυθόρμητα είναι το εξής: Η παραπλανητική διαφήμιση διώκεται από τον νόμο. Η παραπλανητική δημαγωγία και ο λαϊκισμός δεν πρέπει να διώκονται;

Θυμάμαι τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης πριν από 25 περίπου χρόνια. Γκρίζα άχρωμα κτήρια, τεράστιες ουρές όπου υπήρχε κάτι για πούλημα, άδειοι δρόμοι μόλις έπεφτε το σκοτάδι. Η Ελλάδα τότε φάνταζε σε αυτούς τους λαούς σαν ο επί γης παράδεισος. Σήμερα οι χώρες αυτές έχουν γίνει όμορφες, σύγχρονες, θελκτικές με εξαιρετική ποιότητα ζωής. Ταξιδεύοντας σήμερα κάποιος ανάμεσα στην Γερμανία, την Τσεχία και την Πολωνία δεν θα διακρίνει ουσιαστική διαφορά στην εικόνα που θα δει. Την διαφορά βέβαια θα την δει στους στατιστικούς πίνακες και εδώ βρίσκεται το μυστικό της επιτυχίας των χωρών αυτών.

Η πατρίδα μας λοιπόν τι είναι; Μήπως το απροσάρμοστο της Ευρώπης; Θέλουμε λοιπόν να δούμε την Αλβανία και την πΓΔΜ να εισέρχονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ευρώ και σε μας να μας δείχνουν την έξοδο από την ομάδα ως μη δυνάμενους να προσαρμοστούν; Εγώ προσωπικά σαν Έλληνας αισθάνομαι ντροπή ακόμα και για τις σκέψεις αυτές. 

Η συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην ευρωζώνη, είναι παράγοντας πλούτου και ισχύος για την χώρα μας. Μπορεί λοιπόν αυτό το τραγικό εξάμηνο που βιώσαμε να γίνει αφετηρία για μια νέα Ελλάδα, σύγχρονη, ισχυρή και πλούσια, μακριά από τις παθογένειες του παρελθόντος, παίρνοντας την θέση που της αξίζει ανάμεσα στις ευημερούσες και ισχυρές χώρες της υφηλίου; Μπορεί;



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.