26 Ιουλίου 2015

Επίκαιρα άρθρα και βίντεο του Νίκου Λυγερού.

Η επόμενη φάση

Μετά τις δύο ψηφοφορίες περνάμε στην επόμενη φάση όπου δεν εμπλέκονται πια τοπικά προβλήματα σε εθνικά γιατί πάρθηκαν αποφάσεις που ξεπέρασαν τα εμπόδια αφού έγινε κατανοητό ότι έπρεπε να καθοριστεί η πορεία της Ελλάδας μ’ ένα τρόπο πιο ξεκάθαρο σε σχέση με τους άλλους. Δεν μπορούμε πια να παίζουμε από τις δύο πλευρές. Επιλέξαμε κινήσεις που έγιναν πράξεις που άλλαξαν τα δεδομένα. Δεν είμαστε πια στη σκληρή φάση όπου κάθε ώρα μετρούσε και στη συνέχεια κάθε μέρα. Τώρα έχουμε περισσότερο χρόνο για να εξετάσουμε τα στρατηγικά δεδομένα και να πάρουμε νέες αποφάσεις που τροποποιούν θεμελιακά το μέλλον γιατί έχουν επιλεχθεί για να στηρίξουν την Ελλάδα μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ευρωζώνη. Τώρα μπορούμε να αξιοποιήσουμε το χρόνο και να κάνουμε επενδύσεις στη στρατηγική. Διότι τώρα προλαβαίνουμε να δούμε και το θέμα της ενέργειας στον μικρό και μεγάλο διαγωνισμό, των αγωγών και της διασύνδεσης. Επίσης πρέπει τώρα ν’ αναδιπλώσουμε τις δυνάμεις μας για ν’ αναπτύξουμε τα αποθέματά μας επειδή οι γνώσεις μας συνδυάζονται με τα δεδομένα και τη στρατηγική του μέλλοντος. Έτσι τέλειωσε ο κύκλος της υψηλής κρίσης και συνεχίζουμε.

πηγή

Στρατηγική ανάπτυξης


Μην κοιτάς πια μόνο το παρελθόν ως ανάμνηση που σου προκαλεί νοσταλγία. Καλύτερα να στηριχθείς πάνω του για να θεμελιώσεις οργανικά το μέλλον, ξεπερνώντας τις δυσκολίες του παρόντος. Σε αυτό το πλαίσιο βρίσκεται η στρατηγική ανάπτυξης. Διότι δεν μπορούμε μόνο με μέτρα εξοικονόμησης ν’ αναπτυχθούμε, χρειαζόμαστε επενδύσεις για ν’ αρχίσουμε τα επόμενα βήματα που δεν θα είναι πια το κλείσιμο των προηγούμενων αλλά τα πρώτα των επόμενων λόγω της αλλαγής φάσης που  ζήσαμε. Οι επενδύσεις πρέπει να είναι εποικοδομητικές για να έχουν νόημα για την πατρίδα μας. Οι καινοτομίες μας δεν μπορούν να είναι μόνο πατέντες. Η νοημοσύνη θέλει σκέψη για να λύσει πολύπλοκα προβλήματα. Αλλιώς δεν είναι ικανή να εξελιχθεί όταν βρίσκει εμπόδια. Επίσης πρέπει να ενισχυθεί η εξωστρέφεια για να μπορέσουμε να ενισχύσουμε πρακτικά την πατρίδα μας αφού η εσωτερική κατανάλωση δεν επαρκεί για να κάνει την διαφορά. Έχουμε στρατηγικά αποθέματα που περιμένουν να αξιοποιηθούν για να ενισχύσουν την υψηλή στρατηγική μας για το μέλλον και πρέπει να τα χρησιμοποιήσουμε ενεργά.

πηγή

Για να ξεπεράσεις τα εμπόδια 


Για να ξεπεράσεις τα εμπόδια πρέπει να εμπιστευτείς την ομάδα κι όταν καταφέρει να πιάσει το επίπεδο του θιάσου, τότε θα πετύχεις ακόμα και το αδιανόητο για σένα. Διότι με αυτή μπορείς να βάλεις στόχους και να τους υλοποιήσεις μέσω διδασκαλίας ενώ φαίνονται απίθανοι. Μην κοιτάς μόνο τις δυνατότητες σου, αλλά προτίμα να εξετάσεις την συμβατότητα τους με αυτές της ομάδας, για να λειτουργήσεις συμπληρωματικά.Έτσι αν πρέπει να σηκώσεις ένα βάρος τεραστίων διαστάσεων, θα ανακαλύψεις ότι υπάρχει τρόπος να το κάνεις με τους δικούς σου, όταν είναι όλοι συντονισμένοι και προετοιμασμένοι να το κάνετε πραγματικότητα λόγω ανάγκης. Με την ομάδα μην προσπαθείς να δώσεις τον καλύτερο εαυτό σου, αλλά να προσφέρεις στους άλλους τη δυνατότητα να το κάνουν. Κοίτα τις κινήσεις σου, δες τις πράξεις σου και πάραξε το συλλογικό έργο για να συνειδητοποιήσεις την σπανιότητα των κατορθωμάτων της ζωής σου, για να αντιληφθείς και την σπανιότητα της ίδιας της ζωής σου, αφού με τις υπερβάσεις σου δεν είσαι πια μόνο και μόνο μία ύπαρξη. Έτσι ο αγώνας σου σε μεγαλώνει, γιατί με την ομαδική στρατηγική μπορείς και φέρνεις εις πέρας τις πιο απίστευτες αποστολές.  

πηγή

Η Ελλάδα μπορεί


Με ανθρώπους που αγαπούν την πατρίδα, η Ελλάδα μπορεί κι όχι μόνο να ξεπεράσει τα εμπόδιά της, αλλά ταυτόχρονα να υλοποιήσει οράματα που φαίνονται αδιανόητα αυτές τις ημέρες. Όμως αν το σκεφτούμε ορθολογικά, θα αντιληφθούμε ότι πριν μερικές ημέρες μόνο ήταν οι ώρες που ήταν κρίσιμες και στη συνέχεια οι ίδιες οι ημέρες, ενώ τώρα βλέπουμε ότι το σημαντικό έχει περάσει σε επίπεδο εβδομάδων για να συνεχίσει σε επίπεδο χρόνων. Αυτό σημαίνει ότι επειδή το παλεύουμε κι αγωνιζόμαστε με στρατηγική καταφέρνουμε να αναπτύξουμε νοητικά σχήματα που θεμελιώνουν την ανάκαμψή μας. Έτσι η στρατηγική και η ενέργεια, υπερβαίνουν την οικονομία. Γι' αυτό προσφέρουν στην μακροπολιτική περισσότερες δυνατότητες κι επιτρέπουν σε μια συντονισμένη ομάδα με συγκροτημένη σκέψη να υλοποιήσει προγράμματα εθνικά που έχουν μια ευρωπαϊκή εμβέλεια. Γι' αυτό κι εσύ πρέπει να πιστέψεις στην πατρίδα μας, για να βοηθήσεις αποτελεσματικά στην ανέλιξή της δίχως να περιμένεις τα πάντα από τους άλλους λόγω έλλειψης οράματος.  

πηγή

Δείτε επίσης:

Διάλεξη του Νίκου Λυγερού με θέμα: "Τα Μαθηματικά της Τέχνης". Myrό Antiques House, Θεσσαλονίκη, Τρίτη 21 Ιουλίου 2015 ΕΔΩ


Συνέντευξη του Ν. Λυγερού στη Δημοτική τηλεόραση Θεσσαλονίκης TV100, 23/7/2015. ΕΔΩ

Α' Μέρος - Διάλεξη του Ν. Λυγερού: "Από τις κυψέλες στις ψηφίδες", Tabya, Θεσσαλονίκη 24/7/15. ΕΔΩ

Β' Μέρος - Διάλεξη του Ν. Λυγερού: "Από τις κυψέλες στις ψηφίδες", Tabya, Θεσσαλονίκη 24/7/15. ΕΔΩ

Ο Νίκος Λυγερός είναι καθηγητής ΓεωστρατηγικήςShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.