26 Ιουλίου 2015

Politico: "Η Τουρκία παρενοχλεί την αδύναμη Ελλάδα".

Για χρόνια είναι μια... κλασική καθημερινότητα πάνω από το Αιγαίο. Τουρκικά μαχητικά και ελικόπτερα να προχωρούν σε παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου. 
Μόνο που το τελευταίο διάστημα οι «παρεμβολές» της Τουρκίας έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. 

Αυτό αναφέρει το ρεπορτάζ του Politico, που σημειώνει ότι μόνο στις 15 Ιουλίου έξι τουρκικά μαχητικά πέρασαν στον ελληνικό εναέριο χώρο 20 (!) φορές, ενώ ακολουθούνταν από τουρκικά ελικόπτερα. Τα προηγούμενα χρόνια, είναι αλήθεια, είχαν μειωθεί στο ελάχιστο δυνατό οι παρενοχλήσεις της γείτονος χώρας. Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μια έξαρση από πλευράς Τουρκίας, που μάλλον είναι ευεξήγητη.

Κατά τον Μουσταφά Κουτλάι, βοηθό καθηγητή Οικονομικών και Τεχνολογίας στο Πανεπιστήμιο της Άγκυρας, «η βασική αιτία έχει να κάνει με την κυριότητα του Αιγαίου και τα έξι μίλια. Η Τουρκία φοβάται ότι η Ελλάδα θα επεκτείνει τη ζώνη στα 12 μίλια. Κάτι τέτοιο θα αποτελέσει πρόβλημα για την Τουρκία, καθώς δεν θα έχει πρόσβαση στο Αιγαίο».

Σημειωτέον ότι η Ελλάδα κάνει λόγο για 10 μίλια ελληνικού εναέριου χώρου γύρω από τα νησιά, τη στιγμή που η Τουρκία αποδέχεται μόνο τα 6 και επισημαίνει ότι τα αεροσκάφη της πετούν πάνω από διεθνές εναέριο χώρο.

Ο αναλυτής Θάνος Ντόκος εξηγεί από τη μεριά του: «Οι Τούρκοι προσπαθούν να ενδυναμώσουν την κυριαρχία τους επί διάφορων διαφιλονικούμενων νησιών και επιθυμούν να σύρουν την Ελλάδα στο τραπέζι των συζητήσεων. Αυτό που προκαλεί ανησυχία είναι ότι τα τουρκικά αεροσκάφη, κυρίως ελικόπτερα, πετούν σε χαμηλό ύψος πάνω από αυτά τα νησιά».

Πολλά από αυτά τα περιστατικά συμβαίνουν τέσσερα μίλια κοντά στις τουρκικές ακτές, περιοχή που η Αθήνα θεωρεί δική της, ενώ η Άγκυρα την έχει βαφτίσει «διεθνή εναέριο χώρο». Η περιοχή περιλαμβάνει ένα σύμπλεγμα 16 νησιών τα οποία η Αθήνα θεωρεί πως βρίσκονται υπό την κυριαρχία της. Το τελευταίο διάστημα, η Τουρκία έχει πετάξει κάθε πέπλο σιωπής και αρνείται ανοιχτά τη θέση της Ελλάδας. Διόλου τυχαίο ότι κατά τον Ιούνιο και τον Ιούλιο τουρκικά μαχητικά πέταξαν πάνω από το Φαρμακονήσι, τον Κουνελονήσι και το Αγαθονήσι.

Σύμφωνα με τα στατιστικά που διατηρεί ο οικονομολόγος Χρήστος Κόλλιας του Πανεπιστημίου της Θεσσαλίας, πέρυσι οι Τούρκοι παραβίασαν τον ελληνικό εναέριο χώρο 2.244 φορές, ενώ μόνο τον περασμένο Μάιο είχαμε 361 περιστατικά. Αρκεί να σκεφτεί κανείς πως το 2013 είχαν εισχωρήσει μόλις 636 φορές, ενώ το 2009 είχαν μπει στον ελληνικό εναέριο χώρο 1.678 φορές.

Ο Κουτλάι αναφέρει πως η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας έχει παίξει τον ρόλο της σε αυτή τις εντεινόμενες παραβιάσεις. Η Τουρκία και η Ελλάδα ακολουθούν πλέον μια ευαίσθητη προσέγγιση στις σχέσεις τους ως προς το Αιγαίο.

Το Politico αναφέρει πως η δεινή οικονομική κατάσταση της Ελλάδας έχει επιτείνει την τουρκική επιθετικότητα στο Αιγαίο, καθώς είναι φανερό πως η Ελλάδα δεν έχει τις δυνάμεις πλέον να προβάλει ισχυρή αντίσταση. Κάθε πτήση ελληνικού αεροπλάνου που πρέπει να σηκωθεί για να αναχαιτίσει τα αντίστοιχα τουρκικά κοστίζει πολλά ευρώ – σε μια χώρα που τα ταμεία της είναι άδεια.

Φυσικά όλα αυτά δεν έχουν να κάνουν με την τιμή του κάθε έθνους, αλλά με πιο πραγματιστικά δεδομένα. Τα κοιτάσματα στην Κύπρο είναι ένας σημαντικός παράγοντας για την έξαρση του τελευταίου διαστήματος. Παράλληλα, η Τουρκία βρίσκεται στη μέση ενός ολοκληρωμένου προγράμματος αναδόμησης του στρατού της. Ήδη, διαθέτει 100 νέα F-16, ενώ τον Ιανουάριο παράγγειλε 4 νέα F-35 Lockheed και 5 ελικόπτερα Boeing.
Την ίδια στιγμή που σε πολιτικό επίπεδο επιδιώκει μια σύσφιξη σχέσεων με την Αθήνα, η στρατιωτική μηχανή της δουλεύει σε φουλ ρυθμούς. 

Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΣΧΟΛΙΟ
Καθίστε εσείς σιχαμερά προδοτικά υποκείμενα να υπογράφετε μνημόνια και να διαλύετε την ελληνική κοινωνία και τον στρατό μας....
Αν οι Ελληνες στρατιωτικοί συνεχίσουν τον ύπνο του δικαίου μπροστά σε αυτό που σήμερα συντελείτε στην πατρίδα μας θα φέρουν ακέραια την ευθύνη για ότι πάθουμε ως έθνος....

Στο μέλλον η ιστορία θα γράψει για τις ευθύνες των ξένων επικυρίαρχων... 
Θα γράψει για προδότες πολιτικούς...
Θα γράψει για ξεπουλημένους και διεφθαρμένους δικαστές....
Θα γράψει για τα ξεπουλημένα προδοτικά ΜΜΕ που ε'ιχαν αναλάβει την πλύση εγκεφάλου και την αποχαύνωση των Ελλήνων...

Ομως θα γράψει ότι τελικώς για την ολοκληρωτική ταπείνωση και εξευτελισμό της Ελλάδας έφταιξαν οι στρατιωτικοί....
Αυτοί που όφειλαν να έχουν πολύ μεγαλύτερα πατριωτικά αντανακλαστικά από όλους τους παραπάνω....Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.