12 Σεπτεμβρίου 2014

Ο ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΣ ΗΓΕΤΗΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΖΗΤΑ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ ΤΖΑΜΙ.

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Μεγάλη αίσθηση προκάλεσαν στην Τουρκία οι δηλώσεις του μέχρι σήμερα προβαλλόμενου σαν μετριοπαθή θρησκευτικού ηγέτη, Mehmet Görmez, ότι η Αγία Σοφία είναι τόπος ισλαμικής λατρείας και ότι δεν είναι μουσείο ούτε χριστιανική εκκλησία. 

Μιλώντας σε μια τηλεοπτική εκπομπή όταν του έγινε από τηλεθεατές η ερώτηση ποτέ θα ανοίξει ξανά η Αγία Σοφία Κωνσταντινούπολης στην ισλαμική λατρεία, δηλαδή ποτέ θα ξαναγίνει μουσουλμανικό τέμενος, απάντησε ότι η Αγία Σοφία είναι ένα σύμβολο παγκοσμίου πολιτισμού και της ιστορίας, αλλά παράλληλα είναι και τόπος ισλαμικής λατρείας. 

Η Αγία Σοφία, σύμφωνα με τον θρησκευτικό ηγέτη της Τουρκίας, δεν είναι μουσείο και ότι μετά την πτώση της Πόλης από τον σουλτάνο Μωάμεθ τον Πορθητή, έγινε μουσουλμανικό τέμενος για να ασκείται η ισλαμική λατρεία για όλο τον ισλαμικό κόσμο. Να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά ο Mehmet Görmez έκανε δημόσιες  δηλώσεις για τον μεγάλο αυτό θέμα και για πρώτη φορά τοποθετήθηκε τόσο ξεκάθαρα υπέρ της απόδοσης της Αγίας Σοφίας Κωνσταντινούπολης στην μουσουλμανική λατρεία.

Οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν τις αντιδράσεις κάποιων παραγόντων, όπως του Münevver Eminoğlu, της Διεύθυνση Ιστορικών Κτισμάτων, ο όποιος δεν απέρριψε τις θέσεις του θρησκευτικού ηγέτη της Τουρκίας αλλά τόνισε πως το ιστορικό κτίσμα της Αγίας Σοφίας είναι πολύ σημαντικό και για τις δυο θρησκείες, δηλαδή και για το Ισλάμ αλλά και για τον χριστιανισμό γιατί, όπως ανέφερε, πριν γίνει μουσουλμανικό τέμενος ήταν επί χίλια περίπου χρόνια χριστιανικός ναός.

Οι δηλώσεις του Mehmet Görmez πυροδότησαν εκ νέου τις δημόσιες συζητήσεις για το ζήτημα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε μουσουλμανικό τέμενος, συζητήσεις που είχαν κοπάσει εδώ και λίγους μήνες. Όπως είναι γνωστό από τον περασμένο χρόνο έχει αρχίσει στην Τουρκία μια μεγάλη εκστρατεία για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε μουσουλμανικό τέμενος, με πρωτοστάτη τον πρόεδρο του «Ιδρύματος Νέων Ανατολίας», Salih Turhan.  

Ο Salih Turhan υποστηρίζει σε συνεντεύξεις του ότι η Αγία Σοφία, αυτό το αρχιτεκτονικό  μεγαλούργημα, είναι το... σύμβολο του Φατίχ, δηλαδή του Πορθητή της Κωνσταντινούπολης και για τον λόγο αυτό όπως ο Μωάμεθ ο δεύτερος μόλις μπήκε στην Πόλη μετέτρεψε την αγία Σοφία σε τζαμί, έτσι και τώρα θα πρέπει ο ναός αυτό να αποδοθεί στην πραγματική του λειτουργία, δηλαδή σαν μουσουλμανικό τέμενος. Για το ίδιο θέμα σε σχετικό δημοσίευμα της τουρκικής φιλοκυβερνητικής ισλαμικής εφημερίδας, Yeni Şafak, στο φύλο της 2/12/2013, είχε αναγγελθεί προκαλώντας μεγάλη αίσθηση ότι τον επόμενο χρόνο η Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης, πρόκειται να ξαναλειτουργήσει σαν μουσουλμανικό τέμενος. 

Οι νέες αυτές δηλώσεις υπέρ της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, ίσως δεν είναι άσχετες με τις πρόσφατες δηλώσεις του Ερντογάν για την ανάγκη δημιουργίας δυο μουσουλμανικών τζαμιών στην Αθήνα. Από την δική μας επίσημη πλευρά, εμείς  παρακολουθούμε σαν… απλοί θεατές όλες αυτές τις εξελίξεις ενώ οι ισλαμολάγνοι προχωρούν στην περεταίρω ισλαμοποίηση της μνημονιακής Ελλάδας.

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ

Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.